Η American Airlines θα αγοράσει 460 αεροπλάνα από την Airbus και την Boeing

Στη μεγαλύτερη παραγγελία επιβατικών αεροσκαφών που έχει δοθεί ποτέ, ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ, προχωρά η αεροπορική εταιρεία American Airlines.
Η συμφωνία αφορά την αγορά 460 αεροσκαφών από τις εταιρείες Αirbus και Boeing, και αποτελεί ουσιαστικά μια νίκη της Airbus, θυγατρικής της γαλλογερμανικής EADS, καθώς η ευρωπαϊκή κατασκευάστρια μέχρι σήμερα δεν είχε καταφέρει να ξεπεράσει σε παραγγελίες την αμερικανική Boeing, γεγονός που αποδίδεται στο ότι είχε να δεχθεί παραγγελία από την American Airlines από τη δεκαετία του ’80.
Η τρίτη με βάση τα κέρδη της μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στις ΗΠΑ πρόκειται να αγοράσει 260 αεροσκάφη από την οικογένεια των Αirbus A320, συμπεριλαμβανομένων άλλων 130 τύπου NEOS, τα οποία διαθέτουν αποδοτικότερο κινητήρα και η παραγγελία τους έγινε στα τέλη του περασμένου χρόνου. Επίσης, 200 Boeing 737, συμπεριλαμβανομένων άλλων 100 τα οποία αποτελούν best seller της εταιρείας σε ό,τι αφορά την αποδοτικότητα των κινητήρων στη χρήση των καύσιμων. Οι παραδόσεις θα αρχίσουν το 2013 και θα διαρκέσουν έως το 2022.
Η American Airlines, που ανήκει στην AMR Corp, διαπραγματεύεται με την Airbus για την αγορά επιπλέον 365 αεροσκαφών Α320 και 100 737 ενώ το μέγεθος της παραγγελίας που προτείνει η αεροπορική εταιρεία αναμένεται να οδηγήσει σε συμφωνία για μεγαλύτερες εκπτώσεις επί της αρχικής τιμής. Τα νέα αεροσκάφη θα αντικαταστήσουν 386 γερασμένα MD-80, 757 και 767 σε μια περίοδο που η αύξηση των τιμών των καυσίμων επιβαρύνει ιδιαίτερα τις αεροπορικές εταιρείες.
Ενδεικτικά το MD-80 είναι κατά 35% λιγότερο αποδοτικό σε ό,τι αφορά την κατανάλωση καυσίμων από τα νέα αεροσκάφη που έχει παραγγείλει η αμερικανική εταιρεία.
Οι εκπρόσωποι της αμερικανικής εταιρείας δήλωσαν ότι αναμένουν πως με την απόκτηση των νέων αεροσκαφών θα διαθέτουν τον νεώτερο και αποδοτικότερο στόλο σε σχέση με τις άλλες αεροπορικές εταιρείες στις ΗΠΑ και, μάλιστα, την ίδια στιγμή που και άλλες μεγάλες εταιρείες όπως η Delta επιζητούν ανανέωση του γερασμένου στόλου τους.
«Είμαστε ευτυχείς που προσθέτουμε αεροσκάφη τύπου Airbus στον στόλο μας, στο πλαίσιο της στρατηγικής για τον εκσυγχρονισμό του», δήλωσε ο πρόεδρος της American Airlines Tom Horton. «Η οικογένεια των Α320 θα μας βοηθήσει να εξοικονομήσουμε καύσιμα και άλλα λειτουργικά κόστη ενώ θα προσφέρει στους πελάτες μας σύγχρονη τεχνολογία και μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία. Περιμένουμε μια επιτυχημένη συνεργασία με την Αirbus».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Αirbus Tom Enders απάντησε: «Είμαστε εξαιρετικά περήφανοι και ευχαριστημένοι που για άλλη μια φορά συνεργαζόμαστε με την American Airlines, η οποία εντάσσεται ξανά στο πελατολόγιο μας».
Μέχρι τώρα περισσότερα από 10.700 Αirbus έχουν πουληθεί διεθνώς σε περισσότερους από 440 πελάτες. Σήμερα τουλάχιστον 4.700 αεροσκάφη Α320 της Αirbus προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μεταφέροντας ταξιδιώτες σε όλο τον κόσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.