Συνέντευξη Τύπου του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και του υφυπουργού, κ. Θάνου Μωραϊτη, για το ΕΣΠΑ.

«Από εδώ και μπρος, όποιος δεν είναι σε θέση να υλοποιήσει το έργο που έχει εντάξει στο ΕΣΠΑ, θα απορρίπτεται και οι πόροι θα αποδεσμεύονται για να χρησιμοποιηθούν σε άλλα έργα»,τόνισε τη Δευτέρα 18 Ιουλίου, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, όπου παρουσίασε 10 μέτρα για την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ.

Ο υπουργός έκανε λόγο για 4.762 νεκρά έργα αξίας 5,5 δις ευρώ, που είναι ενταγμένα από το 2008, και τα οποία δεν έχουν ακόμη προχωρήσει σε συμβασιοποίηση, δημοπράτηση και πληρωμές. Όπως τόνισε ο υπουργός, «τα έργα αυτά αξιολογούνται ένα προς ένα και είτε προχωρούν άμεσα σε υλοποίηση είτε απεντάσσονται.

Αποτελεί ρητή και αδιαπραγμάτευτη εντολή προς τις Διαχειριστικές Αρχές της χώρας τα ενταγμένα έργα που παραμένουν για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών χωρίς να έχουν προχωρήσει σε δημοπράτηση, να απεντάσσονται αμέσως από τα προγράμματα Μάλιστα, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε την Περιφέρεια Αττικής, όπου «από τα συνολικά 3 δις ευρώ που διαχειρίζεται έχει παρκαρισμένα, νεκρά δηλαδή, τα μισά σε νεκρές εκχωρήσεις και ανενεργά έργα.»

Στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός κάλεσε τους 13 περιφερειάρχες, που πρόσφατα ανέλαβαν την πλήρη ευθύνη του ΕΣΠΑ, τους υπουργούς, τους 300 δήμους της χώρας, τα Πανεπιστήμια και άλλους οργανισμούς που διαχειρίζονται κοινοτικά προγράμματα να οργανώσουν εντατικά τις προσπάθειές τους για την υλοποίηση των έργων. «Πλέον ανά 2 μήνες θα δίνεται πλήρης δημόσιος κατάλογος απολογισμός στην ηλεκτρονική σελίδα του Υπουργείου για την πρόοδο του συνόλου των έργων για κάθε φορέα ξεχωριστά. Απολογισμός, λογοδοσία, πλήρης διαφάνεια, είναι το τρίπτυχο της δράσης μας στο ΕΣΠΑ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ως βασική προϋπόθεση για την επιτάχυνση και αναθεώρηση του ΕΣΠΑ έθεσε ένα δεκάλογο αλλαγών που έχει ξεκινήσει και υλοποιεί ήδη το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας. Συνοπτικά, τα δέκα μέτρα είναι:

  1. Οριστικό τέλος στη «βιομηχανία» των νεκρών εκχωρήσεων που ανακυκλώνουν πόρους και προγράμματα χωρίς να υλοποιούν έργα
  2. Απλοποίηση του συστήματος των εκχωρήσεων πόρων
  3. Κατάργηση της δυνατότητας δημιουργίας Ενδιάμεσων Φορέων Διαχείρισης, χωρίς την έγκριση του ΥΠΑΑΝ
  4. Αναδιοργάνωση των Αρχών Διαχείρισης
  5. Απεγκλωβισμός χρήσιμων πόρων από νεκρές εντάξεις
  6. Αποκέντρωση στη λήψη αποφάσεων
  7. Έμφαση στα έργα και όχι στις διαδικασίες
  8. Άμεσο άνοιγμα όλων των κωδικών των προγραμμάτων
  9. Υποστήριξη των τελικών δικαιούχων για να υλοποιήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά τα έργα τους.
  10. Αναδιάταξη των Ενδιάμεσων Υπηρεσιών Διαχείρισης

Όπως τόνισε ο υπουργός, «χωρίς αυτές τις αποφάσεις, κάθε προσπάθεια για περαιτέρω αύξηση της απορρόφησης πόρων αλλά και της οικονομικής αποτελεσματικότητας του προγράμματος είναι καταδικασμένη να πέσει στο κενό, καθώς το υπάρχον σύστημα έχει πλέον υπερβεί τα όρια του.»

Παράλληλα, ο υπουργός αναφέρθηκε και στη σημαντική συμφωνία που επιτεύχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναθεώρηση και επιτάχυνση του ΕΣΠΑ.

«Μια συμφωνία εθνικά συμφέρουσα, που αποφέρει σημαντικά οφέλη για τη χώρα μας τόσο στο δημοσιονομικό τομέα, όσο και στην πραγματική οικονομία. Αρκεί να σκεφτούμε ότι χοντρικά η ύφεση των τελευταίων 2 χρόνων έχει στερήσει από την οικονομία και την αγορά, περίπου 28 δις ευρώ. Λοιπόν, τα μισά από αυτά, περίπου 14 δις ευρώ, απεγκλωβίζονται και πέφτουν ξανά στην αγορά χάρη στη συμφωνία της περασμένης εβδομάδας», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ενημέρωσε επίσης για την πρόθεση του Υπουργείου να ενεργοποιήσει μια «Συμμαχία για την Ανάπτυξη στην Ευρώπη». Όπως τόνισε, με τη  διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα για το ΕΣΠΑ, έγινε ένα πρώτο σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ την Πέμπτη θα μεταβεί στο Βερολίνο, όπου θα συζητήσει με τον Σύνδεσμο Γερμανών Βιομηχάνων για την προοπτική ενίσχυσης των ξένων ιδιωτικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Παράλληλα, ο υπουργός, όπως είπε, μέχρι τέλος Ιουλίου θα έχει ολοκληρώσει σειρά επαφών με τις Πρεσβείες έξι κρατών μελών της ΕΕ, με τα οποία θα συνάψει η κυβέρνηση το φθινόπωρο Διακρατικά Σύμφωνα Τεχνογνωσίας σε τομείς ειδικού αναπτυξιακού ενδιαφέροντος.

Από τη μεριά του, ο υφυπουργός κ. Θάνος Μωραΐτης ανακοίνωσε ότι χθες υπέγραψε εγκύκλιο, η οποία δίνει τις κατευθύνσεις για την αναθεώρηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Αναφερόμενος στα βασικά σημεία της εγκυκλίου τόνισε ότι «το πρώτο στάδιο της αναθεώρησης, που αφορά την τροποποίηση του ποσοστού της εθνικής συμμετοχής θα ολοκληρωθεί εντός του Ιουλίου, ώστε αμέσως μετά να γίνει η επίσημη υποβολή των αναθεωρημένων χρηματοδοτικών πινάκων στην Επιτροπή. Το δεύτερο στάδιο, που θα αφορά  την ουσιαστική αναθεώρηση θα ξεκινήσει αμέσως μετά. Στόχος είναι η έγκρισή της εντός του 2012.»

Μάλιστα, όπως επισήμανε ο υφυπουργός, «οι εθνικοί πόροι που θα εξοικονομηθούν από την υποχρέωση κάλυψης της εθνικής συμμετοχής στο ΕΣΠΑ θα κατευθυνθούν κατά προτεραιότητα στην κάλυψη δαπανών ανάπτυξης που δεν είναι επιλέξιμες συμφωνά με τους κανονισμούς της Ε.ΕΑυτό αποδεικνύει ότι  ο ξεκάθαρος στόχος όλων των ενεργειών μας και των αποφάσεών μας είναι η ανάπτυξη και μόνο η ανάπτυξη.»

Στη συνέχεια ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι ξεκινά από σήμερα κύκλο συναντήσεων εργασίας με όλους του αιρετούς περιφερειάρχες με στόχο την ενημέρωση άλλα και τον συντονισμό των δράσεων. Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα των ενεργειών ο κ. Μωραΐτης τόνισε ότι «στις συναντήσεις με τους Περιφερειάρχες θα μπουν  οι βάσεις ώστε να προχωρήσουμε άμεσα και σε κάθε Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, τα δέκα βήματα που περιέγραψε πριν ο Υπουργός. Στα τέλη Ιουλίου, το σύνολο των νέων προτάσεων, όλων των τομεακών προγραμμάτων και όλων των περιφερειακών προγραμμάτων θα βρίσκονται στο Υπουργείο ώστε να προωθηθούν στις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ε.Ε».

ANKO

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.