Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Στα ύψη μέχρι και την Τρίτη ο υδράργυρος

17 Ιουλίου, 2011 by Χρήστος Μίμης

Ανάσα δροσιάς στο τέλος της εβδομάδας

Μέχρι και την Τρίτη θα συνεχιστεί το κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα, με το θερμόμετρο να παραμένει κολλημένο στους 40 βαθμούς Κελσίου.

Πιο συγκεκριμένα, τη Δευτέρα, ο καιρός θα είναι αίθριος, οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση 4-5 μποφόρ και τοπικά 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 38-39 βαθμούς.

Θερμότερη θα είναι η Τρίτη, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει ξανά στους 40 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση 4-5 μποφόρ.

Μικρή ανάσα αναμένεται από την Τετάρτη, όπου η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μία μικρή πτώση, ωστόσο στα ανατολικά της χώρας θα παραμείνει σε υψηλές τιμές. Οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση 4-5 μποφόρ και τοπικά στα νότια 6.

Την Πέμπτη, η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση σε όλη τη χώρα και οι άνεμοι στα πελάγη θα έχουν ένταση από 4 έως 6 μποφόρ.

Τι πρέπει να προσέξουμε;
Οι ειδικοί προτείνουν ψυχραιμία και την τήρηση κάποιων βασικών κανόνων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του πρώτου καύσωνα του καλοκαιριού.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο παθολόγος, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Αναστάσιος Ν. Σπαντιδέας, τονίζει ότι «οι ακραίες ηλικίες, δηλαδή τα βρέφη και οι υπερήλικες, αποτελούν την πρώτη και πιο συχνή κατηγορία και αυτό γιατί στα μεν βρέφη οι θερμορρυθμιστικοί μηχανισμοί δεν έχουν λάβει ακόμα την τελική προστατευτική τους ισχύ, ενώ στους υπερήλικες παρουσιάζουν μεγαλύτερες δυσκολίες προσαρμογής και θερμορρύθμισης».

Στις ευπαθείς ομάδες, επισημαίνει, συγκαταλέγονται και οι εγκυμονούσες και ιδιαίτερα αυτές που βρίσκονται στους τελευταίους μήνες της κύησης λόγω καρδιο-κυκλοφορικής και αναπνευστικής επιβάρυνσης την οποία υφίσταται εξαιτίας της κύησης.

Ακόμα, άτομα με παθήσεις του θυρεοειδούς και κυρίως αυτά που πάσχουν από υπερθυρεοειδισμό, ο οποίος δεν ρυθμίζεται θεραπευτικά, παρουσιάζουν εξαιρετική δυσανεξία στη ζέστη. Τα άτομα με παθήσεις του αναπνευστικού υποφέρουν, επίσης, στις υψηλές θερμοκρασίες, καθώς και άτομα με παθήσεις του καρδιαγγειακού.

Προβλήματα με τον καύσωνα μπορούν όμως, σύμφωνα με τον γιατρό, να παρουσιάσουν και άτομα που δεν ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες. Γι’ αυτό όλοι οι άνθρωποι σε περίοδο καύσωνα θα πρέπει να ακολουθούν κάποια μέτρα πρόληψης, όπως για παράδειγμα την αποφυγή άσκησης και βαριάς εργασίας, την παραμονή σε καλώς κλιματιζόμενους ή σκιαζόμενους χώρους, να ντύνονται με ελαφρά και ανοιχτόχρωμα ρούχα και να φορούν καπέλο.

Σημαντικός παράγοντας για την αντιμετώπιση του καύσωνα είναι και η διατροφή, υποστηρίζει ο κ. Σπαντιδέας, ο οποίος λέει:

«Απαραίτητη είναι η κατανάλωση άφθονων δροσερών υγρών (νερό, φυσικοί χυμοί) και η τροφή πρέπει να είναι ελαφρά και εύπεπτη, με προτίμηση τα γεύματα να είναι μικρά και συχνά και όχι μεγάλα και αραιά, ενώ πρέπει να περιλαμβάνει λαχανικά, φρούτα. Προσοχή πρέπει να δίνεται και στην ποσότητα του αλατιού, ενώ πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών. Σημαντικό όπλο κατά του καύσωνα είναι και τα συχνά, δροσερά ντουζ».

This entry was posted on Κυριακή, 17 Ιουλίου, 2011 at 20:24 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply