Παρουσιάστηκε μελέτη για το επίπεδο υγείας στη Δυτική Μακεδονία

Επεισοδιακή ήταν η προχτεσινοβραδυνή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία διακόπηκε μετά από έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου Παναγιώτη Πλακεντά και του συμβούλου από τον ίδιο συνδυασμό, Γιώργο Μαργαρίτη.
Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν μετά από τέσσερις ώρες συνεδρίασης, στις 11.20 το βράδυ, ενώ επρόκειτο να συζητηθεί η πρόταση του χαρακτηρισμού ως «ενεργειακό δήμο» του δήμου Σερβίων – Βελβεντού, ο πρόεδρος του σώματος ανακοίνωσε ότι η συνεδρίαση διακόπτεται. Η διακοπή προκάλεσε την οργή του περιφερειακού συμβούλου Γιώργου Μαργαρίτη, ο οποίος είχε έντονη λεκτική αντιπαράθεση με τον Π. Πλακεντά. Έντονα αντέδρασε και ο δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού, Βασίλης Κωνσταντόπουλος, ο οποίος απευθυνόμενος στον πρόεδρο, είπε: «έπρεπε να πάει η ώρα 11.30 το βράδυ για να μας πεις ότι διακόπτεται η συνεδρίαση;».
Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του Π.Σ. είχε δεσμευτεί από την αρχή ότι η συνεδρίαση δεν θα ξεπεράσει τις τέσσερις ώρες. Βλέποντας τις αντιδράσεις έθεσε το θέμα σε ψηφοφορία και η συνεδρίαση διακόπηκε, ενώ τα υπόλοιπα θέματα θα συζητηθούν σε επόμενη συνεδρίαση, η οποία θα γίνει ίσως και σήμερα.
Σχετικά με την ουσία του θέματος της πρότασης του δήμου Σερβίων – Βελβεντού, να χαρακτηριστεί ο δήμος ενεργειακός, ο δήμαρχος Βασίλης Κωνσταντόπουλος, έκανε δηλώσεις. Είπε ότι είναι ένα δίκαιο αίτημα και ζητάμε από το Π.Σ. να εκδώσει σχετικό ψήφισμα και να υποστηρίξει το αίτημά μας. Η ΔΕΗ αξιοποιεί τη λίμνη Πολυφύτου, για την οποία οι κάτοικοι της περιοχής παραχώρησαν με αναγκαστική απαλλοτρίωση χιλιάδες στρέμματα γης. Με τα νερά της λίμνης υδροδοτούνται όλοι οι σταθμοί της ΔΕΗ. Αυτά τα εργοστάσια δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς την παροχή νερού.
Στο θέμα του Τοπικού Πόρου, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, τάχθηκε υπέρ της κατανομής από 50% για Περιφέρεια και δήμους, θεωρώντας ότι «αυτή είναι η καλύτερη πρόταση», ενώ εξήρε την ανάγκη της συναίνεσης, ως προς την διαχείριση του Τοπικού Πόρου, σε μια αναπτυξιακή κατεύθυνση.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Παπαϊορδανίδης, υπογράμμισε ότι «το ζητούμενο για μας δεν είναι τα ποσοστά, προφανώς και είναι ένας τρόπος χρηματοδότησης της αιρετής περιφέρειας που χρειάζεται τους πόρους στα πρώτα της βήματα, ειδικά μετά τη 1/7 που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων για την διαχείριση του ΕΣΠΑ, ως εκ τούτου μπαίνουμε στον νέο θεσμό, έχοντας τα αναγκαία χρηματοδοτικά εργαλεία».
Ωστόσο, ο Γ. Παπαϊορδανίδης, σημείωσε ότι εμείς σήμερα αναδεικνύουμε στο Π.Σ. το γεγονός ότι υπάρχουν υποχρεώσεις της περιφερειακής αρχής για τα συνεχιζόμενα έργα. Και το λέω αυτό γιατί ο περιφερειάρχης σε προηγούμενη συνεδρίαση είχε πει ότι δεν υπάρχουν τέτοιες υποχρεώσεις, αντιθέτως υποστήριξε ότι μόνο πλεονάσματα υπάρχουν. Εμείς σήμερα θα αναδείξουμε ότι υπάρχουν 11 εκ. ευρώ υποχρεώσεις για συνεχιζόμενα έργα. Για να καταλάβει ο πολίτης την διάσταση του αριθμού, να πούμε ότι οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι που δικαιούται η Δυτική Μακεδονία για το 2011 είναι περίπου 15 εκ. ευρώ.
Επίσης, στο Π.Σ. παρουσιάστηκε Έρευνα Διερεύνησης του Επιπέδου Υγείας και των Αναγκών Διαμόρφωσης των Υπηρεσιών Υγείας στη Δυτική Μακεδονία. Την έρευνα που κόστισε 42.000 ευρώ, εκπόνησε η γνωστή εταιρία δημοσκοπήσεων GPO, εκπρόσωπος της οποίας την παρουσίασε. Η έρευνα θα παρουσιαστεί επισήμως στο αμέσως προσεχές διάστημα σε μεγάλη εκδήλωση που θα διοργανώσει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Τέλος, ο Γ. Δακής χαιρέτησε την απόφαση της κυβέρνησης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ενώπιον των 13 περιφερειαρχών, για την μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων διαχείρισης του ΕΣΠΑ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.