Η τελική απόφαση για το νέο πακέτο βοήθειας θα ληφθεί όταν ξεκαθαρίσει το τοπίο για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα

Το πράσινο φως άνοιξαν το Σάββατο στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, για την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου, συνολικού ύψους 12 δισ. ευρώ, έως τις 15 Ιουλίου.
Επιπλέον, επανέλαβαν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα πέρα από το υφιστάμενο πακέτο των 110 δισ. ευρώ, αλλά η τελική απόφαση για το νέο πακέτο βοήθειας θα ληφθεί όταν ξεκαθαρίσει το τοπίο για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα μέσω της εθελοντικής μετακύλισης του ελληνικού χρέους.

Το τμήμα που αναλογεί στις χώρες της Ευρωζώνης είναι 8,7 δισ. ευρώ, ενώ στο ΔΝΤ αναλογούν τα υπόλοιπα 3,3 δισ. ευρώ.

Εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είπε στο ΑΠΕ ότι η σημερινή απόφαση υπήρξε θετική για την Ελλάδα και η εκταμίευση της 5ης δόσης θα γίνει μετά την έγκριση και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που θα συνεδριάσει, κατά πάσα πιθανότητα, την επόμενη εβδομάδα.
Η συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ είναι την Παρασκευή 8 Ιουλίου.

Η δέσμευση των Ευρωπαίων υπουργών ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα, πέρα από το υφιστάμενο πακέτο των 110 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ περί διασφάλισης της χρηματοδοτικής στήριξης της χώρας τους επόμενους 12 μήνες, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση των 3,3 δισ. ευρώ που αναλογούν στο Ταμείο.

Ευ. Βενιζέλος: Έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων
Την εκταμίευση της πέμπτης δόσης μέχρι τις 15 Ιουλίου αποφάσισε το Eurogroup στη σημερινή συνεδρίασή του με τηλεδιάσκεψη, αναφέρει σε δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Συγκεκριμένα, το Eurogroup αποφάσισε:
1) Την εκταμίευση της πέμπτης δόσης μέχρι τις 15 Ιουλίου. Η αντίστοιχη απόφαση του ΔΣ του ΔΝΤ αναμένεται, σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική, στις 8 Ιουλίου.

2) Την διαμόρφωση του νέου προγράμματος έγκαιρα, πριν τα μέσα Σεπτεμβρίου, ώστε να είναι δυνατή η εκταμίευση της επόμενης δόσης, με βάση το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα.

Οι σημερινές αποφάσεις του Eurogroup, αναφέρεται στη δήλωση του κ. Βενιζέλου, κατέστησαν εφικτές, μετά την ψήφιση από τη Βουλή των Ελλήνων του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής και του Εφαρμοστικού Νόμου.
«Η εξέλιξη αυτή ενίσχυσε την διεθνή αξιοπιστία της χώρας. Αυτό που τώρα είναι κρίσιμο είναι η έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή των αποφάσεων της Βουλής, ώστε να μπορέσουμε σταδιακά να βγούμε από την κρίση προς όφελος της εθνικής οικονομίας και των Ελλήνων πολιτών», καταλήγει ο κ. Βενιζέλος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.