Αποσφραγίστηκαν και έγιναν αποδεκτές δύο προσφορές επιχειρηματικών ομίλων

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η 5η μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά έργα της χώρας στην παρούσα φάση της κρίσης. Το έργο προϋπολογισμού 1.320.000.000 ευρώ κατασκευάζεται από τη ΔΕΗ και αναμένεται να συμβάλει στην τόνωση της οικονομίας σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, στην αύξηση της απασχόλησης και την αξιοποίηση των εθνικών ενεργειακών πόρων.
Έπειτα από έξι συνεχείς αναβολές, προχτές βράδυ άνοιξαν τελικά οι προσφορές για την Πτολεμαΐδα 5, μεικτής ισχύος 550-660 μεγαβάτ, με καύσιμο κονιορτοποιημένο λιγνίτη και με δυνατότητα παροχής θερμικής ισχύος 140 μεγαβατώρες για τηλεθέρμανση. Το γιγαντιαίο έργο διεκδικούν δύο διεθνείς επιχειρηματικοί όμιλοι που συμπράττουν με ελληνικές εταιρίες, οι προσφορές των οποίων έγιναν αποδεκτές, καθώς ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές του έργου που θέτει η ΔΕΗ. Πρόκειται αφενός για την ΤΕΡΝΑ ΑΕ σε σύμπραξη με την ιαπωνική Hitachi και αφετέρου για την γαλλική Alstom σε σύμπραξη με την ΜΕΤΚΑ ΑΕ και την DAMCO Energy ΑΕ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ίδιας της ΔΕΗ, σχετικά με το έργο «Μελέτη, προμήθεια, μεταφορά, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία της Ατμοηλεκτρικής μονάδας Πτολεμαΐδα V», αποσφραγίστηκαν και έγιναν αποδεκτές σε αυτή τη φάση, οι ακόλουθες δύο προσφορές:
1. Προσφορά της εταιρείας ΤΕΡΝΑ Α.Ε.
Η προσφορά αφορά σε μικτή ισχύ 660,0 MW.
Ο υποπρομηθευτής του Ατμολέβητα και του Συστήματος Αποθείωσης καυσαερίων είναι η εταιρεία Hitachi Power Europe GmbH, ο υποπρομηθευτής του Ατμοστροβίλου και της Γεννήτριας είναι η εταιρεία Hitachi Ltd Ιαπωνίας και ο υποπρομηθευτής των Ηλεκτροστατικών Φίλτρων η εταιρεία Hamon Environmental GmbH.
2. Προσφορά του Ομίλου Εταιρειών Alstom Power System S.A., Alstom Power Systems GmbH, Alstom Hellas Α.E., METKA A.E. και DAMCΟ Energy Α.Ε. με επικεφαλής την Alstom Power System S.A.
Η προσφορά αφορά σε μικτή ισχύ 598,9 MW.
Ο κατασκευαστής του Ατμολέβητα είναι η εταιρεία Alstom Power Systems GmbH, ο υποπρομηθευτής του Ατμοστροβίλου και της Γεννήτριας η εταιρεία Alstom Power Steam Turbines, ο υποπρομηθευτής των Ηλεκτροστατικών Φίλτρων η Εταιρεία Alstom Power India και ο υποπρομηθευτής του Συστήματος Αποθείωσης Καυσαερίων είναι η εταιρεία Alstom Power Italia.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών από την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης της Επιχείρησης.
Η νέα μονάδα θα τηρεί τους πλέον αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους για τις εκπομπές ρύπων που προβλέπονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθώς: Οι εκπομπές οξειδίων του αζώτου θα είναι μικρότερες των 200 mg/Nm3, οι εκπομπές σωματιδίων μικρότερες των 10 mg/Nm3 και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μικρότερες των 150 mg/Nm3.
Η νέα μονάδα θα διαθέτει εξοπλισμό της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας και θα υποκαταστήσει παλιές, ρυπογόνες και υψηλού λειτουργικού κόστους μονάδες, συμβάλλοντας σημαντικά στη βελτίωση του περιβαλλοντικού προφίλ της επιχείρησης και των περιβαλλοντικών επιδόσεων της χώρας.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα της ΔΕΗ, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, η υπογραφή της σύμβασης και η ανάθεση του έργου μπορεί να γίνει μέχρι τα τέλη τρέχοντος έτους, ενώ η έκδοση άδειας κατασκευής απαιτεί χρόνο 20 μηνών. Ο χρόνος κατασκευής εκτιμάται σε πέντε χρόνια, οπότε η μονάδα θα παραδοθεί και θα «καπνίσει» το 2017. Στην κατασκευαστική περίοδο πρόκειται να εργαστούν περί τα 3.000 άτομα, γεγονός που θα δώσει μεγάλη ανάσα στους ανέργους της περιοχής και όχι μόνο.
Να σημειωθεί τέλος ότι άρχισαν οι πρόδρομες εργασίες διαμόρφωσης του εδάφους στο χώρο ανέγερσης της μονάδας, καθώς η εργολαβία αυτή δόθηκε πριν από επτά μήνες.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.