Λίστες με ονόματα Ελλήνων καταθετών σε τράπεζες της Ελβετίας ζητά ο υπουργός Οικονομικών

Λίστες με ονόματα Ελλήνων καταθετών σε τράπεζες της Ελβετίας ζητεί ο υπουργός Οικονομικών και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλος από τις ελβετικές Αρχές με σκοπό τη φορολόγηση και τον έλεγχο «πόθεν έσχες».

Τις αμέσως επόμενες ημέρες ο κ. Βενιζέλος θα έχει νέα επικοινωνία με την ελβετίδα ομόλογο του κυρία Εβελιν Βίντμερ-Σλουμπφ με την οποία συμφώνησε στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης την Τρίτη την άμεση έναρξη των διαδικασιών για την ανταλλαγή πληροφοριών στα πρότυπα των συμφωνιών της Ελβετίας με τη Γερμανία και τη Βρετανία. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, η προπαρασκευαστική διαδικασία κινείται μέσω των γενικών γραμματέων των δύο υπουργείων, Ελλάδας και Ελβετίας.

Το αρχικό πλαίσιο που τέθηκε στη διαπραγμάτευση προβλέπει ότι οι καταθέσεις θα φορολογούνται με ευθύνη των ελβετικών τραπεζών με βάση την αρχή της ανωνυμίας. Οι φόροι θα αποδίδονται στην Ελλάδα, η οποία θα ζητήσει, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, και ονόματα καταθετών για τον έλεγχο «πόθεν έσχες» και διασταυρώσεις για το κατά πόσον έχουν δηλωθεί και φορολογηθεί οι τόκοι.

Οσον αφορά το πρώτο σκέλος, τη φορολόγηση στην Ελβετία, θα επιβληθεί κατά πληροφορίες ένας «φόρος βάσης» για τα ποσά των καταθέσεων και ένας ετήσιος φόρος για τα κέρδη από τις κάθε είδους τραπεζικές καταθέσεις. Τα ποσά θα συγκεντρώνονται στη διεύθυνση φορολογίας της Ελβετίας, η οποία θα τα αποδίδει στην Ελλάδα.

Οι μη φορολογούμενες καταθέσεις Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες υπολογίζονται από παράγοντες του τραπεζικού κλάδου σε περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια. Εάν επιβεβαιωθεί το ποσό αυτό, η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας θα μπορούσε να αποδώσει περί τα 2 δισ. ευρώ κατά το πρώτο έτος εφαρμογής της.

Σημειώνεται ότι υπάρχει ήδη από το 2005 συμφωνία μεταξύ ελβετικών Αρχών και Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων στην Ελβετία. προβλέπει ότι οι τόκοι από τραπεζικά προϊόντα (εξαιρούνται οι τόκοι στους απλούς λογαριασμούς καταθέσεων) φορολογούνται στην πηγή με 20% (συντελεστής, που πρόκειται να αυξηθεί σε 35% από τον Ιούλιο). Τα ποσά αυτά, παρακρατούνται και αποδίδονται στα κράτη, στα οποία ο καταθέτης έχει τη φορολογική κατοικία του. Με βάση αυτή την ευρωπαϊκή συμφωνία, η Ελλάδα έλαβε 15,8 εκατ. ελβετικά φράγκα το 2008 και 8 εκατ. το 2009 (με την σημερινή ισοτιμία 13,2 και 6,7 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.