“Στο κόκκινο” βρίσκεται ο… συναγερμός στο κυβερνητικό στρατόπεδο, προκειμένου να μην υπάρξουν διαρροές στις δύο κρίσιμες ψηφοφορίες της Τετάρτης και της Πέμπτης, επί του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών έστειλαν ηχηρά μηνύματα στο εσωτερικό της Κ.Ο. με τις τοποθετήσεις τους τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Τουλάχιστον 4 βουλευτές διαφωνούν δημόσια με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, αλλά δηλώνουν ότι θα ξεκαθαρίσουν τη στάση τους την τελευταία στιγμή.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είχε τη Δευτέρα επαφές με τον Αλέκο Αθανασιάδη, ο οποίος έφυγε από τη συνάντηση αμετάπειστος σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο, αν η κυβέρνηση δεν εγκαταλείψει τα σχέδιά της για περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ.

Αποφεύγοντας τις κάμερες, ο κ. Αλέκος Αθανασιάδης έφυγε από την πίσω πόρτα του υπουργείου Οικονομικών, στους δημοσιογράφους όμως που τον συνάντησαν είπε ότι την τελική του απόφαση θα την πάρει αφού ακούσει τα επιχειρήματα της κυβέρνησης στη Βουλή.

Σε ανάλογο μήκος κύματος, αλλά πιο κοντά στο να πουν το ναι στο μεσοπρόθεσμο εμφανίστηκαν ο Θωμάς Ρομπόπουλος και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Ο κ. Ρομπόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA”, δήλωσε πως δεν έχει λάβει ακόμη την απόφασή του. “Κατ’ αρχάς, τα μέτρα αυτά δεν είναι μέτρα τα οποία θα δώσουν κάτι καλό στη χώρα μας. Μόνο αρνητικά έχουν να δώσουν. Από την άλλη μεριά, έχουμε το δίλημμα ‘πτωχεύεις την Ελλάδα ή ψηφίζεις τα μέτρα;’. Αυτό είναι ένα δίλημμα το οποίο σκεφτόμαστε, δεν έχω αποφασίσει” είπε χαρακτηριστικά.

Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος ανέφερε: “Έστειλα ένα σημείωμα στον κ. Βενιζέλο… Θέλω να δεσμευτεί σε συγκεκριμένα πράγματα με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Και να μας απαντήσουν: Το χρέος αυτό είναι διαχειρίσιμο, είναι βιώσιμο;”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, πάντως, εμφανίσθηκε βέβαιος στο press room ότι το Μεσοπρόθεσμο θα ψηφιστεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. “Προφανώς, αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός νόμος. Αλλά σε καμία περίπτωση με ψήφους λιγότερες των 151. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Αν θέλετε την εκτίμησή μου και το Μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός νόμος θα ψηφιστούν από το σύνολο της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ” δήλωσε ο κ. Μόσιαλος.

Με τον Σήφη Βαλυράκη να προστίθεται στους κυβερνητικούς βουλευτές που δηλώνουν ότι το Μεσοπρόθεσμο δοκιμάζει τη συνείδησή τους, στην κυβέρνηση επικρατεί έντονος προβληματισμός για το ενδεχόμενο απρόβλεπτων διαρροών, καθώς ακόμη κι αν τα δύο νομοθετήματα περάσουν είτε με οριακή πλειοψηφία ή και με ψήφους βουλευτών άλλων κομμάτων, οι διαφωνούντες θα διαγράφουν με αποτέλεσμα τη δραματική συρρίκνωση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.

Συνιστώσα του εθνικού σχεδίου που οφείλει να υλοποιήσει η χώρα μας χαρακτήρισε το Μεσοπρόθεσμο η υπουργός Παιδείας, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων. Η Άννα Διαμαντοπούλου μίλησε για δύσκολη στιγμή, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Πρόγραμμα θα περάσει από τη Βουλή, ενώ τόνισε ότι καθένας από την πλευρά του όφειλε να αναλαμβάνει τις ευθύνες του και να μη γυρίζει γύρω από την ουρά του.
Στη ΝΔ καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι θέτει εκβιαστικά διλήμματα, τονίζοντας πως δεν την ακολουθούν. Πάντως, αν και επισήμως δεν κάνουν κανένα σχόλιο, υπάρχει προβληματισμός για τα διλήμματα ορισμένων δικών της βουλευτών που αμφιταλαντεύονται στο να πουν το “ναι” στο Μεσοπρόθεσμο.
Μεταξύ αυτών, η Έλσα Παπαδημητρίου η οποία μίλησε στην εφημερίδα “Τα Νέα” και ζήτησε να μπει μπροστά το καλό της πατρίδας, όχι του κόμματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.