Εισφορά στα εισοδήματα του 2010- μείωση αφορολογήτου- τέλος επιτηδεύματος

Τριπλή φορολογική επιβάρυνση από την επιβολή έκτακτης εισφοράς από 1% ως 4% στα περυσινά εισοδήματα, τη μείωση κατά 4.000 ευρώ του αφορολογήτου ορίου και την έκτακτη φορολόγηση με βάση τα νέα αυξημένα τεκμήρια έρχεται για όλους τους φορολογουμένους. Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του νομοσχεδίου, με τα φορολογικά μέτρα-«σοκ» η ετήσια επιβάρυνση από την ετήσια εισφορά και τη μείωση του αφορολογήτου ξεκινά από 100 ευρώ για ετήσιο εισόδημα 9.000 ευρώ (ως τώρα ήταν αφορολόγητο) και φθάνει τις 5.200 ευρώ για ετήσιο εισόδημα 120.000 ευρώ. Ωστόσο για 1.300.000 ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις η κυβέρνηση, πέραν των παραπάνω επιβαρύνσεων, αποφάσισε να επιβάλει ετήσιο «κεφαλικό» φόρο που είναι 400 ευρώ για όσους δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια και 500 ευρώ για όσους έχουν την έδρα τους στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη. Εξαιρούνται από το συγκεκριμένο μέτρο ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες για τα πρώτα πέντε έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους.

Μπρος- πίσω για τις αποδείξεις
Για όλους όμως τους φορολογουμένους καταργείται από το 2012 η έκπτωση φόρου με αποδείξεις, ρύθμιση που «πλήρωσε» εφέτος το Δημόσιο με επιστροφές φόρου 850 εκατ. ευρώ, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων συγκέντρωσε και προσκόμισε στην Εφορία περισσότερες αποδείξεις απ΄ όσες ζητούσε το υπουργείο Οικονομικών για το χτίσιμο του αφορολογήτου. Μάλιστα την Παρασκευή το βράδυ προκλήθηκε θύελλα αντιδράσεων, καθώς σε διάταξη του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι «όσοι με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης του 2011 έχουν επιστροφή φόρου άνω των 300 ευρώ θα πρέπει να επιστρέψουν στο Δημόσιο την επιπλέον διαφορά». Τρεις ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της διάταξης και τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των φορολογουμένων ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος (φωτογρα φία) με δημόσια και γραπτή δήλωσή του δεσμεύθηκε ότι για εφέτος δεν αλλάζει τίποτε με τις αποδείξεις. Κατά συνέπεια, όσοι έχουν μείωση φόρου με την εφετινή εκκαθάριση μεγαλύτερη των 300 ευρώ δεν θα κληθούν να επιστρέψουν τη διαφορά. Ωστόσο για τα εφετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν το 2012 για να εξασφαλίσουν οι φορολογούμενοι το αφορολόγητο των 8.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις που θα αντιστοιχούν σε αξία στο 25% του εισοδήματός τους χωρίς καμία περαιτέρω έκπτωση, ακόμη και αν συγκεντρώσουν παραπάνω αποδείξεις.

Παράλληλα, μειώνεται η έκπτωση φόρου στο 10% από το 20% για τους τόκους των δανείων για ετήσιο ατομικό εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ, αυξάνεται ο ΦΠΑ στο 23% στα είδη εστίασης, αυξάνονται τα τέλη κυκλοφορίας κατά 10% σε όλες τις κατηγορίες οχημάτων, αυξάνεται κατά 5 λεπτά το λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης, αυξάνεται ο ελάχιστος φόρος στα τσιγάρα, επιβάλλεται ΕΦΚ στο φυσικό αέριο κτλ.
Όσον αφορά τη μείωση του αφορολογήτου, αυτό διαμορφώνεται πλέον στις 8.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ετήσιο εισόδημα από 8.000 ως 12.000 ευρώ θα φορολογηθεί με 10%, δηλαδή πρόσθετη ετήσια επιβάρυνση ως 400 ευρώ. Από τη μείωση του αφορολογήτου εξαιρούνται οι νέοι ηλικίας ως 30 ετών, οι συνταξιούχοι ηλικίας άνω των 65 ετών με ετήσια εισοδήματα ως 12.000 ευρώ και όλα τα άτομα με αναπηρία.

Η μεγάλη φορολογική επιβάρυνση θα προκύψει για τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα από την ετήσια εισφορά αλληλεγγύης η οποία θα επιβληθεί για τα εισοδήματα έτους 2010 ως το 2014 σε όλα τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και κλιμακώνονται ως εξής:

* 1% για εισόδημα από 12.000 ως 20.000 ευρώ.

* 2% για εισόδημα από 20.000 ως 50.000 ευρώ.

* 3% για εισόδημα από 50.000 ως 100.000 ευρώ και

* 4% για τα υψηλότερα εισοδήματα.

* 5% έκτακτη εισφορά σε δημόσια πρόσωπα (υπουργούς, βουλευτές, περιφερειάρχες, δημάρχους).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.