Μελέτη δείχνει ότι τα μαξιλάρια στις νοσοκομειακές κλίνες είναι επιμολυσμένα με 30 επικίνδυνους μικροοργανισμούς

Τα μαξιλάρια στα νοσοκομεία αποτελούν «φωλιές» δεκάδων μικροβίων, όπως το νοσοκομειακό υπερβακτήριο ΜRSA καθώς και το επίσης επικίνδυνο βακτήριο C. difficile. Την προειδοποίηση αυτή απευθύνουν ειδικοί των νοσοκομείων του Barts and The London NHS Trust οι οποίοι ανακάλυψαν ότι τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, η πιτυρίδα αλλά και τα σωματικά υγρά που εντοπίζονται στα μαξιλάρια των νοσοκομειακών κλινών εκθέτουν τους ασθενείς σε κίνδυνο σοβαρών ασθενειών – από την ανεμευλογιά ως την ηπατίτιδα και τη λέπρα!
Οι ερευνητές εντόπισαν συγκεκριμένα 30 διαφορετικούς τύπους μικροβίων σε δείγμα μαξιλαριών που συνελέγησαν από διαφορετικές πτέρυγες νοσοκομείων.

Μαξιλάρια – εστίες μικροβίων
Σε αντίθεση με τα σεντόνια και τα σκεπάσματα που ανανεώνονται συχνά στα νοσοκομεία, η μελέτη των βρετανών επιστημόνων κατέδειξε ένα πολύ υψηλό ποσοστό μαξιλαριών που είχαν υποστεί φθορές και παρ΄όλα αυτά παρέμεναν σε χρήση, σε τρεις νοσοκομειακές πτέρυγες που εξετάστηκαν.
Τα σκισίματα στα μαξιλάρια και τα πιθανά μανταρίσματα αποτρέπουν τον σωστό καθαρισμό τους με αποτέλεσμα οι ασθενείς να βρίσκονται σε κίνδυνο έκθεσης σε παθογόνους οργανισμούς μέσω του στόματος, της μύτης, των ματιών και των αφτιών, σημειώνεται στην έκθεση των ειδικών.

Πρέπει πάντως να υπογραμμίσουμε ότι χορηγός της συγκεκριμένης μελέτης ήταν η εταιρεία SleepAngel η οποία έχει δημιουργήσει ένα μαξιλάρι «ερμητικά σφραγισμένο», ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος εξάπλωσης λοιμώξεων μέσω των σημείων φθοράς. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η εταιρεία, αναλύσεις έδειξαν ότι μετά από τρεις μήνες χρήσης του συγκεκριμένου είδους μαξιλαριού σε νοσοκομεία, δεν εμφανίστηκε επιμόλυνση με επικίνδυνους μικροοργανισμούς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.