Μέσα σε μια δεκαετία εμφανίζονται επιπλοκές και ανάγκη για νέες χειρουργικές επεμβάσεις

Τα εμφυτεύματα στήθους με γέλη σιλικόνης δεν διαρκούν για μια ζωή. Αντιθέτως οι γυναίκες που αποφασίζουν να τα «φιλοξενήσουν» θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες για μια νέα χειρουργική επέμβαση μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα των νέων οδηγιών που εξέδωσε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ύστερα από εξέταση των στοιχείων από πολλές μακροπρόθεσμες μελέτες.

Ρήξη, πόνοι αλλά όχι καρκίνος
Εξετάζοντας τα δεδομένα από έρευνες που διενεργήθηκαν από τις κατασκευάστριες εταιρείες εμφυτεμάτων αλλά και από πανεπιστημιακούς ερευνητές σε διάστημα πολλών ετών η υπηρεσία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα εμφυτεύματα με γέλη σιλικόνης εμφανίζουν με τον χρόνο επιπλοκές _ με κυριότερες το ότι μπορεί να υποστούν ρήξη ή συρρίκνωση ή να προκαλέσουν σκληρύνσεις, πόνους ακόμη και μολύνσεις στην περιοχή του στήθους.

Από την ανασκόπηση των στοιχείων δεν προκύπτει πάντως σαφής σύνδεση των εμφυτευμάτων με κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, προβλήματα αναπαραγωγής ή ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, όπως είχε υποστηριχθεί από κάποιες μελέτες στο παρελθόν. Η υπηρεσία τονίζει ωστόσο ότι προκειμένου να αποκλειστούν αυτά τα ενδεχόμενα θα πρέπει να διενεργηθούν εκτενέστερες μελέτες.
Στο επόμενο διάστημα η FDA θα προχωρήσει στην αναθεώρηση της σήμανσης ασφαλείας των εμφυτευμάτων γέλης σιλικόνης. Εν τω μεταξύ συνιστά στις γυναίκες που τα φέρουν να επισκέπτονται τακτικά τον γιατρό τους, να διενεργούν σχολαστικά εξετάσεις και να επαγρυπνούν για την εμφάνιση οποιωνδήποτε ανεπιθύμητων συμπτωμάτων _ όχι μόνο ανησυχητικών αλλά και πιο ήπιων.

Ως και ενδεχόμενη αφαίρεση
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το αργότερο μέσα σε δέκα χρόνια μετά την εμφύτευση, περίπου το 70% των γυναικών που έφεραν εμφυτεύματα για ανάπλαση στήθους και το 40% των γυναικών που τα έφεραν για αύξηση στήθους χρειάστηκε να υποστούν διορθωτικές επεμβάσεις ή ακόμη και να προχωρήσουν σε πλήρη αφαίρεσή τους.
«Οσο περισσότερο μια γυναίκα φέρει εμφυτεύματα στήθους με γέλη σιλικόνης τόσο πιθανότερο είναι να εμφανίσει επιπλοκές» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. «Μία στις πέντε ασθενείς που έβαλαν εμφυτεύματα για αύξηση στήθους θα χρειαστεί να τα αφαιρέσει δέκα χρόνια μετά την εμφύτευση. Από τις ασθενείς που έβαλαν εμφυτεύματα για ανάπλαση στήθους μια στις δυο θα χρειαστεί να τα αφαιρέσει μέσα σε δέκα χρόνια μετά την εμφύτευση».

Όπως αναφέρεται οι επιπλοκές που παρατηρούνται συχνότερα είναι η καψική συστολή (η σκλήρυνση της περιοχής γύρω από το εμφύτευμα), η ανάγκη διορθωτικών χειρουργικών επεμβάσεων, η ρήξη του εμφυτεύματος, η συρρίκνωσή του, η εμφάνιση ασυμμετριών, ο πόνος και η μόλυνση, συνήθως γύρω από την ουλή της τομής της χειρουργικής επέμβασης.

Πολλές έρευνες μαζί
Υστερα από την απαγόρευση των περισσότερων από τα πρώτα εμφυτεύματα σιλικόνης λόγω προβλημάτων διαρροής το 1992, η FDA ενέκρινε τα νέας γενιάς εμφυτεύματα με γέλη σιλικόνης της Allergan και της Mentor (θυγατρικής της Johnson & Johnson) το 2006, υποχρεώνοντας τις δυο εταιρείες να διεξαγάγουν μεγάλες έρευνες πριν και μετά την έγκριση.
Στην παρούσα ανασκόπηση η υπηρεσία μελέτησε τα δεδομένα από τις μετά την έγκριση έρευνες των δύο εταιρειών αλλά και από ανεξάρτητες μελέτες που διεξήχθησαν σε όλο τον κόσμο καθώς και διάφορες αναφορές αρνητικών επιπτώσεων και τη σχετική επιστημονική βιβλιογραφία.

Ένα μειονέκτημα πάντως των εταιρικών ερευνών ήταν ότι μεγάλο ποσοστό γυναικών που αρχικά συμμετείχαν στην έρευνα στη συνέχεια αποχώρησαν από αυτήν. Στις μεγάλες δεκαετείς μελέτες που ξεκίνησαν με δείγμα 80.000 γυναικών η Allergan κατόρθωσε να συγκεντρώσει διετή στοιχεία μόνο για το 60% ενώ τα τριετή στοιχεία της Mentor κάλυπταν μόλις το 21%. Αυτό γεννά προβληματισμούς σχετικά με τα αποτελέσματα και πολλοί είναι εκείνοι που ζητούν πιο εμπεριστατωμένες έρευνες.
Οι εκπρόσωποι της υπηρεσίας επεσήμαναν πάντως ότι ακόμη και με αυτά τα ποσοστά οι μακροπρόθεσμες μελέτες επιβεβαίωσαν τα αρχικά αποτελέσματα και ότι οι περισσότεροι κίνδυνοι των εμφυτευμάτων ήταν ήδη γνωστοί. Παρ’ όλα αυτά, όπως τόνισαν, οι αρνητικές αυτές επιπτώσεις δεν είναι τέτοιες ώστε να χαρακτηριστούν τα προϊόντα αυτά μη ασφαλή.

«Οι περισσότερες γυναίκες ανέφεραν υψηλά επίπεδα ικανοποίησης από την εικόνα του σώματός τους και το σχήμα, την αίσθηση και το μέγεθος των εμφυτεμάτων τους» τονίζει η σχετική έκθεση, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι γυναίκες που φέρουν εμφυτεύματα θα πρέπει να παρακολουθούν το στήθος τους για το υπόλοιπο της ζωής τους.

ΛΑΛΙΝΑ ΦΑΦΟΥΤΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.