Ταξίδι στην Ελλάδα

Σε απόσταση 13 χλμ. από την έδρα του Δήμου, την Αριδαία  100 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 160χλμ. από τα Γρεβενά, σε μια πανέμορφη τοποθεσία, έκτασης 72 στρεμμάτων, βρίσκονται τα Λουτρά Λουτρακίου, ή Λουτρά Πόζαρ όπως είναι ευρέως γνωστά. Η ονομασία τους προέρχεται από τις λέξεις “πο” και “ζαρ”, που σημαίνουν “κάτω από την φωτιά”.

Πρόκειται για έναν τόπο με πλούσια βλάστηση, φυσική αρμονία και πολλές ξεχωριστές ομορφιές. Το ιδιαίτερο αυτό τοπίο συνδυάζει την αγριάδα και το μεγαλείο ενός φυσικού θαύματος: μια χαράδρα έχει δημιουργηθεί σε ένα μεγαλοπρεπές βραχώδες βουνό και μέσα της ρέει ο θερμοπόταμος «Τόπλιτσα», σχηματίζοντας μικρούς καταρράκτες και ρηχές κοίτες στις όχθες. Ο θερμοπόταμος δημιουργείται από πηγές που αναβλύζουν σε υψόμετρο 360-390 μέτρων και δημιουργούνται από το νερό της βροχής που εισχωρεί στο έδαφος, φτάνει σε μεγάλο βάθος, κι αφού θερμανθεί ανεβαίνει ψηλότερα εμπλουτισμένο με μέταλλα και άλλα ευεργετικά συστατικά.
Το έντονο φυσικό ανάγλυφο κυριαρχεί στην περιοχή και οι ανθρώπινες παρεμβάσεις έχουν πραγματοποιηθεί με γνώμονα τις ελάχιστες δυνατές μεταβολές στη γλυπτική του τοπίου.

Επισκεφθήκαμε τον πραγματικό μαγευτικό και συγχρόνως προικισμένο τόπο, προσκεκλημένοι από το Δήμαρχο Αλμωπίας Δημήτρη Πασόη.

Αμέσως νιώσαμε τη ζεστασιά της φιλοξενίας, που “εκπέμπουν” όλοι όσοι ασχολούνται με τον Τουρισμό, χωρίς να προσποιούνται και να συνεχίζουν να είναι οι ίδιοι απλοί άνθρωποι της διπλανής πόρτας που θέλουν να σε κάνουν να αισθανθείς όμορφα.

Για την εξυπηρέτηση των λουομένων, έχουν δημιουργηθεί ατομικοί λουτήρες, εσωτερικές ομαδικές πισίνες και μια ανοιχτή πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων σε ένα ειδικά διαμορφωμένο πλάτωμα παράλληλα με το ποτάμι.

Περίπατοι, ορειβασία και άλλες αθλητικές δραστηριότητες επιτρέπονται χάρη στις γέφυρες και τα μονοπάτια που έχουν διαμορφωθεί και ακολουθούν την τοπογραφία του εδάφους. Κάποια από αυτά καταλήγουν στα σπήλαια που περιβάλλουν τη λουτρόπολη και συνιστούν το πρώτο σπηλαιολογικό πάρκο της Ελλάδας. Το πάρκο αποτελείται από σύμπλεγμα 17 σπηλαίων και σπηλαιομορφών και τα παλαιοντολογικά ευρήματα που έχουν βρεθεί στο εσωτερικό τους είναι μάρτυρες της κατοίκησης της περιοχής από τη Νεολιθική Εποχή.

Πολλά από αυτά εκτίθενται στο Φυσιογραφικό – Λαογραφικό Μουσείο των Λουτρών, συνοδεία πλούσιου φωτογραφικού υλικού.
Τα Λουτρά Πόζαρ αποτελούν έναν προορισμό που συνδυάζει αρμονικά δύο από τα βασικά στοιχεία της ελληνικής φύσης: Λαξευμένη από το χρόνο γη και τρεχούμενο νερό που πηγάζει από έξι πηγές και φημίζεται για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.
Πολλοί πίστευαν ότι τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις επισκέπτονταν μόνο υπερήλικες, αλλά η πραγματικότητα όμως τους διαψεύδει. Είδαμε εκατοντάδες νέους να καταφτάνουν στις γύρω περιοχές για να ζήσουν από κοντά το δώρο της …φύσης.
Όλες οι  εγκαταστάσεις του συγκροτήματος των Λουτρών είναι οργανωμένες σε μια λουτρόπολη που λειτουργεί όλο το χρόνο. Στο βιβλίο των επισκεπτών είδαμε πολλά μηνύματα, γραμμένα από επισκέπτες άλλων περιοχών.

Επιλέξαμε να σας δείξουμε ένα από αυτά που έγραψαν με ευρηματικό τρόπο χρησιμοποιώντας και μια μαντινάδα παιδιά που ήρθαν στα λουτρά από την Κρήτη.

Ξενοδοχεία, πισίνες, χαμάμ, τεχνητοί καταρράκτες, κέντρο αισθητικής και χαλάρωσης, εστιατόρια και καφετέριες προσφέρουν κάθε δυνατή εξυπηρέτηση στους λουόμενους και επισκέπτες.

Για τη γνωριμία των επισκεπτών με τα τοπικά αγροτικά προϊόντα, στην είσοδο της λουτρόπολης υπάρχει λαϊκή αγορά, όπου πωλούνται οι γνωστές ως “μπαχοβίτικες” καυτερές πιπεριές, τουρσιά, κάστανα, τοπικά ζυμαρικά, βότανα, μπρούσκο τοπικό κρασί, μέλι, αγνά πετροκέρασα, τουρσιά και μια ευφάνταστη ποικιλία από μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού με έμφαση στις διάφορες ποικιλίες από ντόπιο κεράσι και ροδάκινο.

ΠΙΣΙΝΕΣ, ΧΑΜΑΜ, ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΠΙΣΙΝΕΣ & ΧΑΜΑΜ

Προχωρώντας στο εσωτερικό της λουτρόπολης, ο επισκέπτης συναντά το “Αλεξάνδρειο” υδροθεραπευτήριο. Πρόκειται για ένα σύγχρονο κτίριο που περιλαμβάνει 8 πισίνες με τεχνητούς καταρράκτες, χωρητικότητας 6 ατόμων η κάθε μία. Εκεί βρίσκεται και το κέντρο εξυπηρέτησης πελατών, έτοιμο να ενημερώσει όλους τους επισκέπτες δίνοντάς τους κάθε πληροφορία.

Στη συνέχεια της διαδρομής, βρίσκεται το μικρό παλαιοντολογικό μουσείο των Λουτρών όπου εκτίθεται η συλλογή από απολιθώματα του σπηλαίου και μια μικρή λαογραφική συλλογή. Εκεί υπάρχει και το πρώτο εν λειτουργία υδροθεραπευτήριο. Στις εγκαταστάσεις του, περιλαμβάνονται 48 ατομικοί λουτήρες, 2 εσωτερικές πισίνες και 2 μικρά χαμάμ χωρητικότητας 6 ατόμων. Η πηγή που τροφοδοτεί με νερό τα χαμάμ αναβλύζει από βάθος 630 μέτρων, όπου βρίσκεται και το γεωθερμικό πεδίο της περιοχής.

ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΙΣΙΝΑ

Ξεχωριστή ομορφιά στον  τόπο προσδίδουν ένας φυσικός καταρράκτης 20μ. και οι μικροί φυσικοί καταρράκτες κατά μήκος του ποταμού, με ιαματικό νερό, όπου μπορεί ο επισκέπτης να κάνει το μπάνιο του τόσο για λόγους υγείας όσο και για λόγους αναψυχής.

Επίσης, ειδυλλιακά καφέ προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην καρδιά της καταπράσινης φύσης. Ένα από αυτά, βρίσκεται δίπλα στη μεγάλη εξωτερική πισίνα, η οποία λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με ιαματικό νερό και είναι κατάλληλη για την ίαση, την άθληση και την ψυχαγωγία όλων των ηλικιών. Διαμορφωμένα μονοπάτια μετά την πισίνα, επιτρέπουν την εξερεύνηση του φαραγγιού και οδηγούν στο μεγάλο καταρράκτη, ύψους 22 μέτρων, σε υψόμετρο 400 μέτρα. Τo Φαράγγι των Λουτρών ή Φαράγγι Νικολάου αποτελεί ιδανικό προορισμό για όποιους επιθυμούν εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως πεζοπορία, αναρρίχηση, ορειβασία αφού τα πλακόστρωτα μονοπάτια και οι διαμορφωμένες ξύλινες γέφυρες βοηθούν τον επισκέπτη να ακολουθήσει τα τέσσερα σημαδεμένα μονοπάτια και να φτάσει στα σπήλαια και το μεγάλο καταρράκτη.

ΠΟΥ ΦΑΓΑΜΕ
Στο Λουτράκι, γευτήκαμε παραδοσιακές γεύσεις και ντόπια κρεατικά σε πολύ λογικές τιμές. Το ίδιο ισχύει σε όλο τον Δήμο Αλμωπίας με ενδεικτικές τιμές: Κόκορας κρασάτος 7,50€ (σερβιρισμένος σε μεγάλο πήλινο σκεύος συνοδευόμενος από κοφτό μακαρόνι), μασχαράκι σταμνάτο 7,80€, μακαρόνια με κιμά 5,50€ μπύρα μεγάλη 2€ και καφέ φραπέ 1,50€ στα πολύ προσεγμένα καφέ τις περιοχής όπου κυριαρχεί η πέτρα και το ξύλο.

ΠΟΥ ΜΕΙΝΑΜΕ
Τα ξενοδοχεία της περιοχής είναι καινούρια, υπερσύγχρονα και κατασκευασμένα με πολύ μεράκι από πέτρα και ξύλο όπου συνδυάζουν την παράδοση με τη σημερινή εποχή και διαθέτουν άνετους κλιματιζόμενους χώρους, τζάκι για τους χειμερινούς μήνες και όλες τις ανέσεις που θα ζήλευαν  πολλά ξενοδοχεία του κέντρου.

Χρήστος Μίμης

Πληροφορίες

Λουτρά Πόζαρ www.loutrapozar.com

Δήμος Αλμωπίας www.dimosarideas.gr

Ξενοδοχείο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.