Είναι οριστικό…

Τη Δευτέρα περνάει στα χέρια της οικογένειας Ψωμιάδη ο Ηρακλής με την ταυτόχρονη διάλυση της ποδοσφαιρικής ομάδας της Καβάλας που θα εξαφανιστεί από τον χάρτη. Η προφορική συμφωνία ανάμεσα σε Ηρακλή (Αντώνη Ρέμο και ερασιτέχνη) και Ψωμιάδη είναι δεδομένη και θα ενεργοποιηθεί στη γενική συνέλευση των μελών του “Γηραιού” τη Δευτέρα, αν δεν υπάρξει παρέμβαση από τα αρμόδια θεσμικά όργανα, Να υπενθυμίσουμε ότι από τις 25 Ιουνίου 2009 υπάρχει απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΕΠΟ που απαγορεύει τέτοιου είδους μεθοδεύσεις στο ποδόσφαιρο.

Με βάση την προφορική συμφωνία των δυο πλευρών:

►Διαλύεται η ΠΑΕ Ηρακλής με κήρυξη πτώχευσης
►Η ΠΑΕ Νέα Καβάλα μεταφέρει την έδρα της στη Θεσσαλονίκη
►Η ΠΑΕ Νέα Καβάλα αλλάζει ονομασία (σε ΠΑΕ Νέος Ηρακλής ή ΠΑΕ Ηρακλής Μακεδονίας ή ΠΑΕ Ηρακλής 1908)
►Η ΠΑΕ Νέα Καβάλα, εκτός από ονομασία, θα αλλάξει και το σήμα της (χρώματα δεν χρειάζεται να αλλάξει, κατά σύμπτωση έχουν ίδια Καβάλα και Ηρακλής)
►Η νέα ΠΑΕ που προκύψει από την οριστική διάλυση της μιας ομάδας (Καβάλας) και την πλασματική διάλυση της άλλης (Ηρακλής), θα χρησιμοποιεί τον ΑΦΜ που χρησιμοποιούσε τα τελευταία χρόνια η ΠΑΕ Νέα Καβάλα.
►Η καινούρια ΠΑΕ θα έχει ουσιαστικά ατόφιο το ρόστερ της ομάδας της Καβάλας, ενώ οι ποδοσφαιριστές του Ηρακλή μένουν ελεύθεροι και μερικοί εξ αυτών θα υπογράψουν νέα συμβόλαια με την καινούρια ΠΑΕ

Το “φρένο” της ΕΠΟ
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, θυσιάζεται η Καβάλα για να σωθεί ο Ηρακλής, μολονότι υπάρχει ρητή απαγόρευση της ΕΠΟ που εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση στις 25 Ιουνίου 2009. Τα 3 σημεία εκείνης της ανακοίνωσης:

1.Απαγορεύεται η μεταβολή της νομικής μορφής ή της εταιρικής δομής μίας ομάδας προκειμένου να διευκολυνθεί η εκπλήρωση αθλητικών κριτηρίων ή η λήψη άδειας συμμετοχής σε πρωτάθλημα.

2. Αυτό συμπεριλαμβάνει:

– Αλλαγή έδρας ομάδας.
– Αλλαγή ονομασίας ομάδας.
– Μεταβίβαση μεριδίων-μετοχών μεταξύ ομάδων.
– Συγχώνευση ομάδων με νέα ή την υπάρχουσα ονομασία μίας των ομάδων.
– Απορρόφηση ομάδας από άλλη.
– Κάθε άλλο τρόπο με τον οποίο τουλάχιστον η μία ομάδα κερδίζει το δικαίωμα ανόδου σε κατηγορία πρωταθλήματος.

3. Επιτρέπεται αντίθετα οποιοσδήποτε από τους ανωτέρω αναφερόμενους τρόπους και διαδικασίες εφόσον ουδεμία από τις εμπλεκόμενες ομάδες κερδίζει με τον τρόπο αυτό άνοδο κατηγορίας πρωταθλήματος.

Σε κάθε περίπτωση, είτε της παρ. 1 είτε της παρ. 2, όταν οι ονομασίες των ομάδων καταργούνται δεν επιτρέπεται η χρήση της ίδιας ή παρεμφερούς ονομασίας από άλλη ομάδα για μία πενταετία”

Είναι προφανές ότι οι νομικοί εκπρόσωποι του Ηρακλή θα επικαλεστούν την τρίτη παράγραφο, που επιτρέπει τα …πάντα, από τη στιγμή που η Καβάλα δεν κερδίζει κατ’ αυτόν τον τρόπο άνοδο κατηγορίας πρωταθλήματος. Το ότι επί της ουσίας διαλύεται και κερδίζει άνοδο ο Ηρακλής, θα επιχειρήσουν να το προσπεράσουν με νομικίστικα τρικ.

Μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό NovaΣΠΟΡ FM 94.6, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής τόνισε ότι το θέμα θα περάσει από το μικροσκόπιο της Επιτροπής Επαγγελματιού Αθλητισμού. “Το σκηνικό της υπόθεσης το παρακολουθούμε. Δεν είναι αποσαφηνισμένο ακόμα, οπωσδήποτε όμως θα ερευνηθεί η νομιμότητα κάθε κίνησης, στο πλαίσιο επιτροπής επαγγελματικού αθλητισμού. Αυτή θα ζητήσει εξηγήσεις πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αυτό θα γίνει αν τελικά προχωρήσει το θέμα. Δεν ξέρω ακόμα τι έχουν στο νου τους. Είναι συγκεχυμένο σκηνικό”.

Την τελευταία φορά που η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού κλήθηκε να ασχοληθεί με περίπτωση απορρόφησης ομάδας από άλλη (Ηλυσιακός από Αιγάλεω) η πρακτική που ακολουθήθηκε προκάλεσε πολλά ερωτηματικά. Ενώ η εν λόγω Επιτροπή είχε ταχθεί κατά της συγχώνευσης, συνεδρίασε ουσιαστικά εν κρυπτώ: Κυριακή 9 Αυγούστου 2009 (!) και εξέδωσε απόφαση στη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα υπέρ της συγχώνευσης, με τον πρόεδρο της και αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Σταύρο Κουτελιδάκη να εισηγείται την απόρριψη της συγχώνευσης  “ως μη νόμιμης” και αγνοώντας έγγραφο του υπουργείου Ανάπτυξης που της υπενθύμιζε πως ο νόμος 2190/1920 Περί Ανωνύμων Εταιρειών, δεν προέβλεπε ανάλογη συγχώνευση.

Ψωμιάδης και δίκες

Η προφορική συμφωνία επιτεύχθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες και νέο αφεντικό του Ηρακλή θα είναι ο Σταύρος Ψωμιάδης, νυν μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Νέα Καβάλα. Δεν θα φαίνεται πουθενά ο πατέρας του Μάκης Ψωμιάδης, ο οποίος:

♦Την 1η Οκτωβρίου 2002 καταδικάστηκε 12ετή κάθειρξη χωρίς αναστολή από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, για κακουργηματική πλαστογραφία σε βαθμό κακουργήματος (μηνυτής ήταν ο Κώστας Λαλιώτης, τον οποίο η εφημερίδα “Το ‘Ονομα” με εκδότη τον Ψωμιάδη, εμφάνισε τον πρώην υπουργό ως αποδέκτη μίζας για την ανάθεση κατασκευής του αεροδρομίου των Σπάτων.). Την ημέρα της καταδικαστικής απόφασης εισήχθη στο νοσοκομείο “Σωτηρία” με αιμόπτυση και παρέμεινε φρουρούμενος για λίγες μέρες. Οι συνήγοροι του επικαλούμενοι τα προβλήματα υγείας πέτυχαν να πάρουν αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής με εγγύηση 200.000 ευρώ και δυο χρόνια αργότερα, το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία από κακούργημα σε πλημμέλημα.

♦Στις 29 Σεπτεμβρίου 2009 καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλάκιση χωρίς αναστολή  από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών,, για την υπόθεση των εικονικών τιμολογίων (ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ) στο διάστημα της θητείας του στην ΠΑΕ ΑΕΚ (Ιούλιος 2002-Ιανουάριος 2003). Η ποινή δεν εκτελέστηκε ποτέ, ο Μάκης Ψωμιάδης κρυβόταν για ένα διάστημα και στο μεταξύ οι δικηγόροι του  πέτυχαν να πάρουν αναστολή εκτέλεσης της ποινής.

♦Τα τελευταία δυο χρόνια έχουν αναβληθεί όλες οι δίκες κατά Ψωμιάδη (από την ΠΑΕ ΑΕΚ) με προσκόμιση εγγράφων στο δικαστήριο που αποδεικνύουν ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας. Στην τελευταία αναβολή (25 Μαΐου 2011) ορίστηκε νέα δικάσιμος στις 7 Δεκεμβρίου 2011.

Πανηγυρίζουν

Τα προβλήματα του Ψωμιάδη με τη δικαιοσύνη και το αμαρτωλό του πέρασμα από την ΠΑΕ ΑΕΚ, ουδόλως απασχολούν τους παράγοντες και καταπώς φαίνεται την συντριπτική πλειονότητα των φίλων του Ηρακλή που πανηγυρίζουν για την έλευση του επαγγελματία ποδοσφαιρικού παράγοντα. Για τον Μάκη Ψωμιάδη, ο Ηρακλής θα είναι ο πέμπτος σταθμός ως αφεντικό μιας ομάδας. Προηγήθηκαν ο Εθνικός Πειραιώς, η ΑΕΚ, ο Ακράτητος και η Καβάλα.

“Είμαστε αναγκασμένοι να υλοποιήσουμε την θέληση του κόσμου της ομάδας, που επιθυμεί την συμμετοχή της  στην Σούπερ Λίγκα. Συμφωνήσαμε σε όλα με τον κ. Ψωμιάδη, όμως μόνο προφορικά καθώς για να υπάρξει και γραπτή συμφωνία, θα πρέπει να εγκρίνει την απόφαση μας η γενική συνέλευση του Γ.Σ. που θα γίνει την προσεχή Δευτέρα” δήλωσε ο πρόεδρος του ΓΣ Ηρακλή, Κώστας Γωγάκος.

Αντιδράσεις

Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν κλίμα έντασης και οργής στην πόλη της Καβάλας που κινδυνεύει να μείνει χωρίς ποδοσφαιρική ομάδα στις εθνικές επαγγελματικές κατηγορίες μετά από 45 χρόνια. Η δυσφορία του φίλαθλου αλλά και εμπορικού κόσμου στην πόλη της Ανατολικής Μακεδονίας  είναι έντονη και για χθες το βράδυ είχε προγραμματιστεί συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης για την απόφαση του Μάκη Ψωμιάδη να μετακομίσει την ιστορική ομάδα στην Θεσσαλονίκη

Να σηκωθεί και να φύγει από την Καβάλα ο Ψωμιάδης, χωρίς να διαλύσει την ομάδα, τόνισε στον Sentra 103,3 ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Λέσχης Φίλων Καβάλας Γιάννης Προμούσας. “…Αν θέλει να φύγει ο Ψωμιάδης ας φύγει, όχι όμως να διαλύσει μια ομάδα. Μιλάμε για ταφόπλακα. Στερεί το δικαίωμα της ύπαρξης από μια ομάδα. Αφαιρεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας μιας πόλης.”

Κατά τον κ.Προμούσα, η διένεξη Ψωμιάδη-Δήμου Καβάλας είναι απλώς μια πρόφαση για να ενεργοποιηθεί το σχέδιο της οικογένειας. “Να φύγει ο Ψωμιάδης, αλλά τον ΑΟΚ και την ιστορία αυτής της ομάδας δεν μπορεί να την καπηλευθεί. Δείχνει έλλειψη σεβασμού προς την ομάδα και την πόλη.”

Γ.ΞΕΝΑΚΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.