Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

SOS για τους ωκεανούς: Χωρίς προηγούμενο η εξόντωση των ειδών

21 Ιουνίου, 2011 by Χρήστος Μίμης

Σε χειρότερη κατάσταση απ΄ότι πίστευαν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα βρίσκονται οι ωκεανοί.

Oι ειδικοί προειδοποιούν ότι το ωκεάνιο ζωικό βασίλειο «κινδυνεύει να εισέλθει σε φάση εξόντωσης, χωρίς προηγούμενο στην ανθρώπινη ιστορία». Αυτό προειδοποιούν οι επιστήμονες σε νέα έκθεσή τους, όπως επισημαίνει το BBC. Οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι συγκεκριμένοι παράγοντες ευθύνονται για τη σημαντική αλλοίωση, που παρατηρείται στο περιβάλλον των ωκεανών και μάλιστα με τρόπους που δεν είχαν εντοπιστεί ως τώρα, καθώς δρουν από κοινού πλέον και αυτό το γεγονός εντείνει τις αρνητικές επιπτώσεις: είναι η υπεραλίευση, η ρύπανση και η κλιματική αλλαγή.
Η έκθεση συντάχθηκε από διάφορους ειδικούς, όπως επιστήμονες ειδικευμένους στους κοραλλιογενείς υφάλους και στην ανάλυση της τοξικότητας των ειδών.

«Τα συμπεράσματα είναι συγκλονιστικά», επισημαίνει ο Άλεξ Ρότζερς, επιστημονικός διευθυντής του Διεθνούς Προγράμματος για την Κατάσταση των Ωκεανών και καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Ορισμένα μολυσματικά στοιχεία, για παράδειγμα, κολλούν στην επιφάνεια μικρών πλαστικών ειδών που εντοπίζονται στον πυθμένα των ωκεανών και τα οποία γίνονται τροφή των ψαριών που ζουν σε αυτά τα βάθη. Τα πλαστικά σωματίδια συμβάλουν επίσης στη μεταφορά φυκιών από περιοχή σε περιοχή, εντείνοντας το πρόβλημα της τοξικότητάς τους, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί.
«Αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει τώρα δεν έχει προηγούμενο-οι αλλαγές στο περιβάλλον είναι ταχύτατες», δήλωσε ο Ρότζερς.

Τα συμπεράσματα της έκθεσης θα παρουσιαστούν στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη μέσα στις επόμενες μέρες.

This entry was posted on Τρίτη, 21 Ιουνίου, 2011 at 18:39 and is filed under ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΤΑΞΙΔΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply