PART 3 – Μέρος 3..

Συστράτευση για τη σωτηρία του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας

Εδώ και λίγο διάστημα έχει ανοίξει μια ευρεία συζήτηση στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και στην περιοχή για την τύχη του ιδρύματος, σε συνδυασμό με το αναμφισβήτητο γεγονός της διασποράς σχολών και τμημάτων που οδήγησε (την τελευταία δεκαετία) σε απαξίωση το ΤΕΙ, τα πτυχία που χορηγεί, καθώς και τους αποφοίτους του. Η διαχρονική ευθύνη γι αυτή την εξέλιξη ανήκει τόσο στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου παιδείας, όσο και στις διοικήσεις του.

Ειδικά τώρα που έχουν ενταθεί τα οικονομικά προβλήματα και η κοινωνία μας είναι υποχρεωμένη να ξαναδεί το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας και των περιφερειών, η βιωσιμότητα αυτού του ανώτατου ιδρύματος αποτελεί ζωτικό παράγοντα ανάπτυξης για τον τόπο μας.

Σε ενημερωτική συνάντηση που κάλεσε στα τέλη του προηγούμενου μήνα η διοίκηση του ΤΕΙ, ο Διευθυντής του παραρτήματος Καστοριάς διατύπωσε την ανορθόδοξη άποψη μεταφοράς της Σχολής Διοίκησης Οικονομίας στην πόλη του, λες και βρισκόμαστε πάνω από ένα σφάγιο και ερίζουμε μεταξύ μας για το ποιος θα αρπάξει το φιλέτο. Ένας λόγος που εντάθηκε αυτή η «μάχη», είναι και η άστοχη κίνηση της υπουργού να ανακοινώσει ιδιαίτερα μικρό αριθμό προσφερόμενων θέσεων για τα τμήματα λογιστικής και διοίκησης που εδρεύουν στην Κοζάνη, ενώ «έδωσε» υπέρμετρα μεγάλο αριθμό θέσεων για τα τμήματα του παραρτήματος Καστοριάς.

Παραδόξως και παρά τη διατύπωση πρότασης από τον γράφοντα για την επεξεργασία βιώσιμης λύσης που θα διασώσει το ίδρυμα αυτή τη δύσκολη περίοδο, η διοίκηση περί άλλων τυρβάζει και αφήνει ελεύθερα πεδία σε «λαγούς» να σχεδιάζουν διασπαστικές κινήσεις όπως η απόσχιση της ΣΔΟ, που φυσικά οδηγούν σε κατάργηση αυτού του αναπτυξιακού θεσμού για τη Δυτική Μακεδονία.
Την τιμή του ιδρύματος φαίνεται ότι σώζει η Διευθύντρια της ΣΔΟ κα. Χαριτούδη, που με μακροσκελή επιστολή της στα ΜΜΕ αναλύει 16 σημαντικότατους λόγους για τους οποίους πρέπει να παραμείνει η Σχολή στο Campus της Κοζάνης.

Αναφέρει χαρακτηριστικά η Διευθύντρια της ΣΔΟ: «Η Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας συμβάλει στη διεπιστημονικότητα του ιδρύματος στην πόλη της Κοζάνης, έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, γεγονός που είναι πλέον το ζητούμενο, δηλαδή η ύπαρξη κρίσιμης μάζας επιστημόνων από διάφορες ειδικότητες για τη ορθή και αποτελεσματική αλληλεπίδρασή τους».

Με όσα «παίζονται» και σχεδιάζονται σε διάφορα παράκεντρα αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε την προσπάθεια της κας Χαριτούδη και με επικεφαλής τα τρία κυβερνητικά στελέχη από το νομό Κοζάνης (Υπουργό Παιδείας, Υπουργό Περιβάλλοντος, Υφυπουργό Εσωτερικών), τους Βουλευτές, τον Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη, να μην επιτρέψουμε τη διάλυση του ΤΕΙ.

Οφείλουμε να σώσουμε αυτό το αναπτυξιακό εργαλείο ώστε να αποτελέσει και πάλι μοχλό ανάπτυξης για όλη τη Δυτική Μακεδονία στην αμέσως επόμενη φάση, σε μια κατεύθυνση όμως που δε θα έχει ως προσανατολισμό τη στενά εννοούμενη οικονομία της προσφοράς υπηρεσιών στέγης, σίτισης και διασκέδασης, αλλά την παροχή ποιοτικών σπουδών, την παραγωγή στελεχών υψηλής ποιοτικής στάθμης για την κοινωνία και τη σύνδεση του ιδρύματος με την παραγωγή.

Ασφαλώς το βάρος και η κύρια ευθύνη ανήκουν σε εκείνους που βρίσκονται στα υψηλότερα κυβερνητικά κλιμάκια και έχουν τιμηθεί πολλάκις από τον λαό της περιοχής. Δεν έχουν παρά να αποδείξουν άμεσα το έμπρακτο ενδιαφέρον τους για τον τόπο, άλλως κάθε αρνητικό αποτέλεσμα θα τους ακολουθεί εσαεί και κατ’ αναλογία με το βαθμό παρεμβατικότητας που διαθέτουν στο πολιτικό σύστημα.

Τα παραπάνω έγραψε ο Μπάμπης Καμπουρίδης που είναι μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Κοζάνης και εκπρόσωπος των εργαζόμενων στο Συμβούλιο του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας

 

Star fm: Και εδώ δεν γίνεται καμία αναφορά στην πόλη που φιλοξενεί το τμήμα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας που λέγεται: Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση & στην Οικονομία. Όλοι μιλούν για ισόρροπη ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά τους διαφεύγει η πόλη που έχει τις υπερσύγχρονες εγκαταστασεις που ακόμη δεν εγκαινιάστηκαν, αλλά λειτουργούν απρόσκοπτα…

Τα Γρεβενά  είναι μέρος της Δυτικής Μακεδονίας και σίγουρα η τοπική κοινωνία θα πρέπει σύσσωμη πέρα από κομματικές και όποιες άλλες διαφορές να λειτουργήσει σαν “μία γροθιά” και να διεκδικήσει τα αυτονόητα. Αναμένουμε…

Χρήστος Μίμης

One thought on “Πόλεμος δηλώσεων για τη Σχολή Διοίκησης Οικονομίας του ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας (Part 3)…”
  1. Στην Καστοριά πρέπει να πάει
    ΜΟΝΟ η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ.
    MONO η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ.

    (Όχι άλλες παρακμιακές σχολές τύπου ΤΕΙ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.