Θα έχει την πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών

Το πρώτο τετ-α-τετ με την τρόικα θα έχει την Τετάρτη ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος ο οποίος πιέζεται από τους δανειστές μας και το χρόνο να “κλειδώσει” τα μεγέθη και τους στόχους του μεσοπρόθεσμου προγράμματος αλλά κυρίως όσο και στα μέτρα που θα στηρίξουν την προβλεπόμενη αύξηση των εσόδων και τις περικοπές δαπανών που είχαν συμφωνηθεί με την κυβέρνηση στον τελευταίο έλεγχο.
Κατά την επίσκεψη των κκ. Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ, Ματίας Μόρς της ΕΕ και Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ, θα μπούν στο μικροσκόπιο όλες οι αλλαγές που παρουσίασε στη Βουλή ο προκάτοχος του κ. Βενιζέλου και πιο συγκεκριμένα οι αποφάσεις για το αφορολόγητο όριο και τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.

Σύμφωνα με την τελευταία πρόταση του πρώην υπουργού Oικονομικών η εισφορά στα εισοδήματα που αποφασίστηκε προκεμένου να μην μειωθεί το αφορολόγητο κατά 50% φόρος» θα επιβάλλεται για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές από 1% έως 3% ανάλογα με το ύψος του δηλούμενου εισοδήματος (πραγματικό ή τεκμαρτό).
Σύμφωνα με το Mεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής τα έσοδα από την εισφορά για το τρέχον έτος υπολογίζονται στα 400 εκατ. ευρώ.
Ανοικτό παραμένει το ύψος που θα διαμορφωθεί το αφορολόγητο όριο για το Φόρο Aκίνητης Περιουσίας. H πρόταση Παπακωνσταντίνου προβλέπει τη μείωσή του από 400.000 ευρώ αντικειμενική αξία που ανέρχεται σήμερα σε ατομικό επίπεδο στις 200.000 ευρώ. Oι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα βρίσκονται φέτος σε κλοιό, καθώς θα βρεθούν αντιμέτωποι και με το νέο τέλος που θα επιβληθεί και θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔEH αλλά και με έκτακτη εισφορά.

Eξάλλου οι ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας άνω των 400.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν και έκτακτη εισφορά, η οποία θα υπολογίζεται κλιμακωτά με συντελεστές από 0,1% έως και 0,9%.
Πάντως, δεδομένα θεωρούνται το «πάγωμα» της αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και η αναστολή του «πόθεν έσχες» για την απόκτηση κατοικιών (πρώτη, δευτερεύουσα, εξοχική) τουλάχιστον έως και το 2013, καθώς πρόκειται για προτάσεις που είχε διατυπώσει πρόσφατα ο νέος υπουργός.

Τέλος, υπάρχουν μέτρα που δεν αναμένονται αλλαγές και σε αυτά περιλαμβάνονται η αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 10%, η αύξηση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες εστίασης, η αύξηση των φόρων στα φθηνά τσιγάρα, η επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, η έκτακτη εισφορά σε πισίνες και σκάφη αναψυχής, η επιβολή νέας εισφοράς ανεργίας 3% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και η αύξηση της κατά 0,5% στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα και στις επιχειρήσεις η μείωση κατά 10 – 15%% στο εφάπαξ και η μείωση στις επικουρικές συντάξεις, η ειδική εισφορά 8% για συνταξιούχους κάτω των 60 ετών και με συντάξεις πάνω από 1700 ευρώ και η γενική αύξηση της εισφοράς για συντάξεις πάνω από 1700 ευρώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.