Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Δολοφόνος η…τηλεόραση

15 Ιουνίου, 2011 by Χρήστος Μίμης

Ακόμη και δυο ώρες τηλεθέασης ημερησίως αυξάνουν τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου

Η παρακολούθηση τηλεόρασης έχει συνδεθεί με διάφορες παθήσεις αλλά μέχρι σήμερα όλες οι σχετικές έρευνες αναφέρονταν σε πολύωρη παρακολούθηση. Μια νέα μελέτη προκαλεί ανησυχία αφού αναφέρει ότι ακόμη και η ολιγόωρη παρακολούθηση τηλεόρασης ημερησίως μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο. Συγκεκριμένα ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ υποστηρίζουν ότι ακόμη και δύο ώρες τηλεθέασης την ημέρα αυξάνουν κατά 13% τις πιθανότητες θανάτου πριν την ηλικία των 65 ετών.

Οι αιτίες και οι επιπτώσεις
Η νέα μελέτη βασίστηκε σε μετα-ανάλυση οκτώ προηγούμενων μελετών στο πλαίσιο των οποίων διερευνήθηκε η πορεία της υγείας χιλιάδων ανθρώπων σε σχέση με την παρακολούθηση τηλεόρασης. Οπως προέκυψε, η παρακολούθηση τηλεόρασης καθηλώνει τον άνθρωπο στις πολυθρόνες και στους καναπέδες, γεγονός που έχει σειρά αρνητικών επιπτώσεων.
Οι δύο βασικότερες είναι ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης δεν επιτρέπει σε κάποιον να κάνει σωματική άσκηση ενώ ταυτόχρονα ευνοεί και την κατανάλωση παχυντικών τροφών. Το αποτέλεσμα αυτών των συμπεριφορών είναι η αύξηση των πιθανοτήτων εμφάνισης σοβαρών ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2 αλλά και οι καρδιοπάθειες.

Το μήνυμα
«Η παρακολούθηση τηλεόρασης είναι η πλέον συχνή αυτοκαταστροφική συμπεριφορά στις δυτικές κοινωνίες. Το μήνυμα είναι απλό. Η δραστική μείωση της παρακολούθησης τηλεόρασης μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης διαφόρων παθήσεων που οδηγούν στον θάνατο. Πρέπει να προωθείται όχι μόνο η αύξηση της σωματικής άσκησης αλλά ταυτόχρονα και η μείωση των ωρών παρακολούθησης τηλεόρασης» αναφέρουν οι ερευνητές στο άρθρο τους που δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές για κάθε δύο ώρες παρακολούθησης τηλεόρασης οι πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 αυξάνονται κατά 20% και οι πιθανότητες εκδήλωσης καρδιοπαθειών κατά 15%.

Θ. ΛΑΪΝΑΣ

This entry was posted on Τετάρτη, 15 Ιουνίου, 2011 at 23:23 and is filed under ΠΑΡΑΞΕΝΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply