Δήλωσε: «Νιώθω την ανάγκη να ζητήσω συγγνώμη. Στερήσαμε από τους Ελληνες την ανθρώπινη αξιοπρέπεια»

Την παραίτησή του από την Κ.Ο. του ΠαΣοΚ και την ανεξαρτητοποίησή του ανακοίνωσε ο βουλευτής Φλώρινας κ. Γ. Λιάνης, δηλώνοντας ότι «δεν πιστεύω πια στην οικονομική πολιτική που ακολουθούμε».
Με μια αιφνιδιαστική κίνηση, ο κ. Λιάνης προσήλθε στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών στη Βουλή και παρέδωσε την τετρασέλιδη επιστολή που απηύθυνε στον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου επισημαίνοντάς του ότι «αποτύχαμε και αναγκαζόμαστε να κρύβουμε την αλήθεια από τον λαό συνεχώς». «Ο χρόνος που πέρασε με το Μνημόνιο ήταν ένας μαρτυρικός χρόνος θυσιών που αποδείχτηκαν μάταιες για τους Έλληνες», αναφέρει στην επιστολή παραίτησής του, προσθέτοντας: «Μάταιες γιατί οδήγησαν στο μεσοπρόθεσμο που το βλέπω βραχυπρόθεσμο και μοιραία θα ακολουθήσει και άλλο χειρότερο…». Όπως τονίζει εξάλλου «είμαστε σε ένα φαύλο κύκλο», ενώ σημειώνει: «Το μεσοπρόθεσμο σημαίνει επιπρόσθετα απίστευτα βάρη για τους αδύναμους και τους μη έχοντες. Σημαίνει τριπλή φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων, αύξηση του φόρου, καθιέρωση πρόσθετου τέλους κι έκτακτη εισφορά. Δηλαδή επιδρομή στα εισοδήματα αναδρομικά και για μια πενταετία». Και υπογραμμίζει: «Τα μέτρα αυτά θέλουν σπλάχνα τίγρης για να τα ψηφίσεις. Κι αυτά δεν τα διαθέτω». Μάλιστα βάλλει σαφώς κατά των επιλογών της κυβέρνησης λέγοντας ότι «αυτά τα μέτρα δεν μας τα ζητάει η Τρόϊκα, που είχε δηλώσει ότι τα όρια της φορολόγησης έχουν εξαντληθεί». «Αυτά τα μέτρα τα επιβάλουμε μόνοι μας», δηλώνει.

Απευθυνόμενος στον κ. Παπανδρέου του επισημαίνει ότι «δεν είναι δυνατόν κάθε φορά η ευθύνη για να σωθεί η Ελλάδα να μετακυλίεται στους ώμους των βουλευτών που αν τολμήσουν και έχουν διαφορετική γνώμη τότε θα πέσει το κεφάλι τους από την κομματική γκιλοτίνα». Και συνεχίζει: «Θα ήταν υπέροχο να μπορούσαμε πράγματι 3-4 βουλευτές κάθε φορά να σώζουμε τη χώρα. Αλλά το υπέροχο απέχει ένα βήμα από το γελοίο. Δε δέχομαι να μπω και πάλι στην ίδια καταναγκαστική διαδικασία. Η ελευθερία μου που την ορίζει το Σύνταγμα της χώρας είναι απεριόριστη και ΄΄απλώνει και την ελευθερία των άλλων μέχρι το άπειρο΄΄, για να θυμηθούμε το Μάη του ‘68».

«Όλοι παραδέχονται πλέον ότι η οικονομική μας πολιτική ήταν λανθασμένη. Μένει να παραδεχτούμε το λάθος μας. Μένει να ζητήσουμε την συγγνώμη που αρμόζει από τον ελληνικό λαό. Και τέλος να προχωρήσουμε σε μια αλλαγή της οικονομικής μας πολιτικής, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό», αναφέρει εξάλλου ο κ. Λιάνης στην επιστολή παραίτησής του και συμπληρώνει: «Ταπεινώσαμε, πονέσαμε και αδικήσαμε την Φλώρινα και τους Φλωρινιώτες. Νιώθω την ανάγκη να ζητήσω συγγνώμη από τους Έλληνες και τους συμπατριώτες μου. Τους στερήσαμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Ο κ. Λιάνης γνωστοποιεί επίσης την απόφασή του να μην είναι ξανά υποψήφιος βουλευτής, ενώ εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν παραδίδει την έδρα του στο ΠαΣοΚ παραμένοντας ανεξάρτητος βουλευτής, σημειώνει ότι «δεν ταιριάζει ούτε στα προσωπικά μου πιστεύω ούτε στο φρόνημα των ακριτών κατοίκων της Φλώρινας να ορίσω εγώ το νέο βουλευτή της Φλώρινας». «Θα γυρίσω στη δημοσιογραφία και πιστεύω ότι από κει θα βοηθήσω και την Ελλάδα και την πατρίδα μου περισσότερο. Σας εύχομαι καλή επιτυχία και το λέω αυτό με συγκίνηση μετά από συνοδοιπορία είκοσι δυο ολόκληρων χρόνων», καταλήγει η επιστολή.

Μετά την παραίτηση του κ. Λιάνη η κοινοβουλευτική δύναμη του ΠαΣοΚ είναι πλέον 155 βουλευτές.

Δεύτερο χτύπημα
Η απόφαση του κ. Λιάνη αποτελεί το δεύτερο χτύπημα από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Νωρίτερα, υπέβαλε την παραίτησή του ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής Αντώνης Κοτσακάς, διευκρινίζοντας ότι «δεν φεύγω εγώ από το Κίνημα, αλλά το ΠΑΣΟΚ έφυγε από το ΠΑΣΟΚ».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός βουλευτής Αλέκος Αθανασιάδης από την Κοζάνη, δήλωσε οτι εάν η κυβέρνηση δεν αποσύρει την ρύθμιση για την περαίτερω μετοχοποίηση της ΔΕΗ, δεν θα ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο εν γνώσει, όπως είπε, των συνεπειών μια τέτοιας πράξης.

«Δεν θα το ψηφίσω. Δεν έπρεπε να έρθει πακέτο. Έπρεπε να έρθει αναλυτικά, είμαι έτοιμος να αναλάβω τις ευθύνες μου», τόνισε.

Ως πράξη ευθύνης παρουσιάζει την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαππας.
«Η αίσθησή μου λέει ότι θα πρέπει να το ψηφίσω, θεωρώ ότι οι συνάδελφοί μου της κυβερνητικής πλειοψηφίας, της πλειοψηφίας που στηρίζει την κυβέρνηση γιατί δεν είμαστε κυβέρνηση, στηρίζουμε την κυβέρνηση, θεωρώ ότι κατά τεκμήριο θα δείξουν την ίδια πράξη ευθύνης απ’ ότι βλέπω στη Βουλή», είπε ο κ. Πρωτόπαππας.

Λάμπρος Σταυρόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.