SOS για τις ελλείψεις εκπέµπει έγγραφο-φωτιά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Δραµατικό SOS για την «οριακή κατάσταση» στην οποία λειτουργούν τα σώµατα ασφαλείας εκπέµπει εσωτερικό έγγραφο-φωτιά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Στο έγγραφο αποτυπώνονται οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναµικό και µέσα, στην Αστυνοµία, την Πυροσβεστική και το Λιµενικό, διαπιστώνεται ότι η εγκληµατικότητα αυξάνεται και τονίζεται πως εξαιτίας της συρρίκνωσης της επιχειρησιακής ετοιµότητας των σωµάτων «οδηγούµαστε σε κενό ασφαλείας, η διαχείριση του οποίου θα είναι αδύνατη».
Όπως επισηµαίνεται στο έγγραφο, που έχουν συντάξει επιτελικά στελέχη των τριών σωµάτων ασφαλείας έπειτα από καταγραφή των προβληµάτων που αντιµετωπίζουν, το Μνηµόνιο απειλεί να αφήσει την Ελλάδα χωρίς αστυνοµικούς, πυροσβέστες και λιµενικούς. «Αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι η ΕΛ.ΑΣ., το Λ.Σ. και το Π.Σ. – ίσως και… οι εγκληµατίες, η ακτοπλοΐα και οι φωτιές –θα λειτουργούν Δευτέρα έως Παρασκευή και θα αργούν τα Σαββατοκύριακα», επισηµαίνεται χαρακτηριστικά.
Οι συντάκτες του εγγράφου επισηµαίνουν ότι οι υπηρεσίες των τριών σωµάτων ασφαλείας λειτουργούν οριακά και παραθέτουν µια σειρά επιχειρηµάτων για να δείξουν πως η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει Αργεντινή αν εφαρµοστούν κι άλλα µέτρα για τον περιορισµό του λειτουργικού τους κόστους.

«Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ, µε βάση τις εµπειρίες που έχουν από άλλες χώρες εφαρµογήςσκληρών δηµοσιονοµικών προγραµµάτων, γνωρίζουν ότι έχουν ως αποτέλεσµα έντονες κοινωνικές συγκρούσεις, αύξηση της εγκληµατικότητας και γενικευµένη αναταραχή», αναφέρεται.
Στα επιχειρήµατα των επιτελών κυριαρχούν οι αυξηµένες απαιτήσεις που υπάρχουν λόγω της κρίσης του Schengen σε ευρωπαϊκό επίπεδο και οι σχετικές αυστηρές αξιολογήσεις για τη χώραµας, αλλά καιοι ανάγκες για τη µείωση της λαθροµετανάστευσης. Παράλληλα, επισηµαίνεται ότι «το πάσης φύσεως και µορφής οργανωµένο έγκληµα διαρκώς εξελίσσεται, η µικροεγκληµατικότητα σε όλη τη χώρα εξαπλώνεται, η γενική πολιτική έντασητης περιόδου οξύνεται».

Για τους λόγους αυτούς η εφαρµογή της ρύθµισης για µία πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις ή, το χειρότερο, µία προς δέκα, ακόµη κι αν υπολογιστούν στο σύνολο του δηµόσιου τοµέα, οδηγούν «σε ανυπέρβλητα εµπόδια και µη διαχειρίσιµη κατάσταση», επισηµαίνεται.
Για την Αστυνοµία τονίζεται πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο εφαρµογής της προτεινόµενης αναλογίας προσλήψεων – συνταξιοδοτήσεων 1:10 για το 2011 και 1:5 για τα έτη 2012-2015, καθώς το σύνολο των κενών θέσεων θα φτάσει τις 16.637 το 2015!

Οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. χαρακτηρίζουν παραπλανητικότο επιχείρηµα για την ύπαρξη µεγάλου αριθµού αστυνοµικών σε σχέση µε τον πληθυσµό της χώρας. «Είναι µεγάλες και καταλυτικές οι διαφορές σε αρµοδιότητες και πεδία ευθύνης µε τις άλλες αστυνοµικές αρχές των κρατών τηςΕυρώπης», επισηµαίνουν χαρακτηριστικά.

Στο Λιµενικό οι κενές θέσεις µε την εφαρµογή του µέτρου θα είναι 4.000, ενώ θα υπάρχουν βαθµοί πουδεν θα υπηρετεί κανένας. Ιδια κατάσταση και στην Πυροσβεστική, όπου τα οργανικά κενά θα ξεπεράσουν τα 5.000 άτοµα.
Αστυνοµικοί, πυροσβέστες και λιµενικοί θα πρέπει να ξεχάσουν την αµοιβή για πέραν του πενθηµέρου εργασία, καθώς έχει υπολογιστεί περικοπή κατά68,04% των σχετικών δαπανών, αλλά και τα οδοιπορικά, οι πιστώσεις των οποίωνθα µειωθούν κατά 23,3%.

Στέλιος Βραδέλης
svradelis@dolnet.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.