Σε 150.000 υπολογίζει η Κυβέρνηση τις αποχωρήσεις υπαλλήλων από το Δημόσιο την περίοδο 2011-2015

Δραστικές αλλαγές για τους δημόσιους υπαλλήλους φέρνει το Μεσοπρόθεσμο με σημαντική μείωση του αριθμού των απασχολούμενων στο Δημόσιο και μισθολογικές περικοπές μέσω του ενιαίου μισθολογίου. Σε 150.000 υπολογίζει τις αποχωρήσεις υπαλλήλων από το Δημόσιο την περίοδο 2011-2015 η κυβέρνηση, εκτιμώντας σε 27.000 τους αποχωρούντες ανά έτος. Την ίδια ώρα η εφαρμογή του κανόνα μία πρόσληψη ανά δέκα αποχωρήσεις για την τρέχουσα χρονιά και μία προς πέντε για τις επόμενες δίνει τελική μείωση του αριθμού των απασχολούμενων στο Δημόσιο από 705.645 το 2011, σε 619.205 το 2015. Ειδικά για το έτος 2011 στο συνολικό αριθμό των προσλήψεων συνυπολογίστηκαν και οι εντάξεις προσωπικού με μετάταξη από φορείς όπως η Ολυμπιακή ή ο ΟΣΕ.
Το δημοσιονομικό όφελος που προκύπτει στη μισθολογική δαπάνη οφείλεται στο γεγονός ότι η μέση ετήσια αμοιβή του νεοπροσληφθέντος υπαλλήλου αποτελεί το 75% της αντίστοιχης αμοιβής του υπαλλήλου προς συνταξιοδότηση. Παράλληλα προβλέπεται μείωση του αριθμού των συμβασιούχων του Δημοσίου κατά 50% το 2011 και κατά 10% κάθε επόμενο έτος μέχρι το 2015. Παρότι το Μεσοπρόθεσμο δεν αναφέρεται σε απολύσεις στο στενό δημόσιο τομέα, ωστόσο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχωρήσεων στις υπό εξυγίανση ΔΕΚΟ τονίζοντας ότι «μειώνεται το προσωπικό στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς και μεταφέρεται σε τομείς του Δημοσίου που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη μέσα από διαδικασίες αξιολόγησης του ΑΣΕΠ, ενώ ξεκαθαρίζεται ότι εισάγεται και εφαρμόζεται ως μεταβατικός θεσμός η εργασιακή εφεδρεία».
Εθελούσια
“Με στόχο την περαιτέρω μείωση της μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου προβλέπεται η εφαρμογή προγραμμάτων εθελούσιας μερικής απασχόλησης και μακροχρόνιας άδειας άνευ αποδοχών τους δημόσιους υπαλλήλους”. Μάλιστα με στόχο τη μείωση του δημόσιου τομέα προωθούνται καταργήσεις φορέων του Δημοσίου. Την ίδια ώρα προωθείται εξορθολογισμός του μισθολογίου του δημοσίου τομέα. Από το 2011 ξεκινάει και η σταδιακή μετάβαση στο νέο ενιαίο μισθολόγιο που θα θεσπιστεί τον Ιούλιο, με το οποίο μεγάλο μέρος των σημερινών επιδομάτων ενσωματώνονται στο βασικό μισθό, το μισθολόγιο του δημοσίου τομέα εναρμονίζεται με τα δεδομένα του ιδιωτικού, οι μισθοί συνδέονται με τους ρόλους και τις θέσεις των υπαλλήλων με εξομάλυνση προς τα πάνω σε μισθούς που σήμερα βρίσκονται σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα και προς τα κάτω σε αμοιβές που δεν δικαιολογούνται από τη θέση και τα καθήκοντα.

Ηλίας Μπενέκος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.