Αρχή με 5 σταθμούς διοδίων

Η «Αττικές Διαδρομές» ΑΕ, δηλαδή η εταιρεία που λειτουργεί την Αττική Οδό, ανεδείχθη μειοδότης σε διαγωνισμό της Εγνατίας Οδού για την λειτουργία πέντε προσωρινών, συμβατικών σταθμών διοδίων στον μεγαλύτερο αυτοκινητόδρομο της χώρας.
Πρόκειται, ωστόσο, για διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και όχι για τον «μεγάλο» διαγωνισμό της λειτουργίας συμβατικών σταθμών διοδίων για την επόμενη διετία, ο οποίος έχει πραγματοποιηθεί εδώ και καιρό, όμως οι φάκελοι των προσφορών δεν έχουν ακόμη ανοίξει από την εταιρεία. Στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, προϋπολογισμού 14 εκατ. ευρώ, συμμετείχαν με προσφορές τέσσερις εταιρίες: Οι Αττικές Διαδρομές, η ΕΝΕΤ, η G4S και η ΑΕΓΕΚ. Όμως, η Εγνατία Οδός επέλεξε να κάνει άλλον διαγωνισμό με ταχείες διαδικασίες, αποτεινόμενη στις τέσσερις εταιρίες, προκειμένου να λειτουργήσει πέντε σταθμούς διοδίων για μόλις 2,5 μήνες.
Όπως αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας την Τετάρτη, οι Αττικές Διαδρομές πήραν τους πέντε μικρούς διαγωνισμούς με έκπτωση από 21,20% έως 35,10% και αναλαμβάνουν την λειτουργία των σταθμών διοδίων Ιάσμου, Πολυμύλου, Μαλακασίου, Τύριας και Ανάληψης. Αθροιστικά, ο προϋπολογισμός των πέντε μίνι – διαγωνισμών έφτανε τις 950.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), όμως οι Αττικές Διαδρομές πήραν το έργο με αθροιστική προσφορά 676.400 ευρώ.
Ωστόσο, η επιλογή του αναδόχου είναι προσωρινού χαρακτήρα, καθώς η σύμβαση θα λήξει με το πέρας του καλοκαιριού. Τότε, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα έχει προχωρήσει ο «μεγάλος» διαγωνισμός για τους συμβατικούς σταθμούς διοδίων, ενώ στο βάθος θα «τρέχει» και άλλος διαγωνισμός για την εγκατάσταση των πλέον σύγχρονων ηλεκτρονικών διοδίων στην Ευρώπη.

Ηλεκτρονικά διόδια
Ο διαγωνισμός για τα ηλεκτρονικά διόδια της Εγνατίας Οδού αφορά στην προμήθεια, εγκατάσταση, προσωρινή λειτουργία και συντήρηση του συστήματος ηλεκτρονικών διοδίων απρόσκοπτης διέλευσης από πολλαπλές λωρίδες κυκλοφορίας.
Επίσης, προβλέπει παράδοση του συστήματος με το «κλειδί στο χέρι» και περιλαμβάνει την χρήση τεχνολογίας μικροκυμάτων, αυτόματης αναγνώρισης πινακίδων κυκλοφορίας και πομποδεκτών, καθώς και εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών στο δίκτυο κορμού της Εγνατίας. Σύμφωνα με την προκήρυξη, το έργο εξετάζεται να ενταχθεί και στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση».

Στο έργο προβλέπεται η εγκατάσταση 35 πλήρως αυτόματων σταθμών ανά κατεύθυνση. Έτσι, οι χρήστες θα χρεώνονται κατ’ αναλογία με την απόσταση που διανύουν, δεν θα χρειάζεται να ελαττώνουν ταχύτητα, ούτε θα δημιουργούνται ουρές, δεν θα απαιτούνται καν θαλαμίσκοι διοδίων, ενώ θα πρόκειται για ένα σύστημα επεκτάσιμο, που θα μπορεί να «κουμπώσει» και με άλλους αυτοκινητοδρόμους. Άλλωστε, αποτελεί νομική υποχρέωση της χώρας να έχει εφαρμόσει το «τηλεδιόδιο» μέσα στην επόμενη διετία. Πάντως, η δοκιμαστική λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος αναμένεται εννέα μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης από την κοινοπραξία που θα αναδειχθεί.

Μεγάλο το βάρος συντήρησης
Η Εγνατία Οδός χρειάζεται περίπου 70 εκατ. ευρώ κατ’ έτος για την συντήρηση του δρόμου, ποσό που μέχρι σήμερα συγκεντρώνεται μέσω τραπεζικού δανεισμού. Η δημόσια εταιρία αναμένει έσοδα 70 έως 90 εκατ. ευρώ για τα πρώτα χρόνια – με τα συμβατικά διόδια – και περίπου 150 εκατ. ευρώ από το 2015 κι έπειτα. Παρόλο που η εγκατάσταση διοδίων στην Εγνατία είχε εξαγγελθεί πολλές φορές, λόγω άβελτηρίας και πολιτικού κόστους, διόδια δεν έμπαιναν, με αποτέλεσμα ο δρόμος να στερείται εσόδων, το δε οδόστρωμα να υφίσταται βαριές τριβές από τα φορτηγά. Επίσης, λόγω της μη εγκατάστασης διοδίων η Ευρωπαϊκή Ένωση, που χρηματοδότησε το έργο, είχε απειλήσει με ανάκτηση 3 δις. ευρώ!

Βελτίωση της οδικής ασφάλειας
Η Εγνατία Οδός ΑΕ, η οποία έχει αναλάβει ρόλο – ομπρέλα στα περιφερειακά οδικά έργα, «τρέχει» αυτό το διάστημα διαγωνισμούς για μελέτες επέμβασης και βελτίωσης της οδικής ασφάλειας στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υποδομών σκοπεύει να επενδύσει έως και 500 εκατ. ευρώ στα επόμενα χρόνια για ν βελτιώσει την κατάσταση του δευτερεύοντος οδικού δικτύου της χώρας, το οποίο πάσχει από πολλές απόψεις.

Ανέγερση προσωρινού νέου σταθμού
Η Εγνατία Οδός ανακοίνωσε ότι από την Τρίτη 14 Ιουνίου έως το Σάββατο 25 Ιουνίου θα εκτελούνται εργασίες για την κατασκευή νησίδων στον υπό κατασκευή σταθμό διοδίων Ανάληψη του Λαγκαδά.

Έτσι, για 11 ημέρες η κυκλοφορία θα διεξάγεται σε μία λωρίδα ανά κατεύθυνση. Η εταιρεία κάνει έκκληση στους οδηγούς να ακολουθούν την υφιστάμενη εργοταξιακή σήμανση και να διέρχονται με ιδιαίτερη προσοχή από την περιοχή κατασκευής των εργασιών.

Αχιλλέας Χεκίμογλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.