Η ατζέντα της Επιτροπής Διαλόγου περιλαμβάνει ζητήματα όπως η δέσμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας

Τη θέση ότι «όλοι οι φορείς είναι έτοιμοι να προσφέρουν στον ελληνικό λαό αυτή τη δύσκολη στιγμή, αυτό περιμένουμε και από την Εκκλησία» διατύπωσε μετά το πέρας της πρώτης συνεδρίασης της Επιτροπής Διαλόγου Εκκλησίας – Κράτους, την Παρασκευή, η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου.
Η ατζέντα της Επιτροπής Διαλόγου περιλαμβάνει ευρεία γκάμα θεμάτων, από την εκκλησιαστική εκπαίδευση έως τα ζητήματα της δέσμευσης της εκκλησιαστικής περιουσίας, όπως δήλωσε η κ. Διαμαντοπούλου.
Η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα με τους εκπροσώπους της Εκκλησίας. «Συμφωνήσαμε ότι υπάρχει θετικό πνεύμα. Αυτή την εποχή έχει σημασία τι προσφέρεις εσύ στην πατρίδα σου και όχι τι προσφέρει η πατρίδα σου σε σένα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Διαμαντοπούλου.

«Το πνεύμα της συνεδρίασης ήταν μέσα στο πνεύμα των καιρών. Όλοι οι φορείς, βεβαίως και η Εκκλησία, είναι έτοιμοι να προσφέρουν στον ελληνικό λαό αυτή τη δύσκολη στιγμή» τόνισε η κ. Διαμαντοπούλου και πρόσθεσε: «Αυτό περιμένουμε από την Εκκλησία».
Η Επιτροπή Διαλόγου Εκκλησίας – Κράτους συγκροτήθηκε με απόφαση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου έπειτα από συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου στις αρχές Μαΐου με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Αφορμή για εκείνη τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν και μητροπολίτες, ήταν η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας να δεσμεύσει τα αποθεματικά της Εκκλησίας.

Οι περισσότεροι αρχιερείς αντέδρασαν στην απόφαση, με το επιχείρημα ότι η δέσμευση των αποθεματικών θα τίναζε το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας στον αέρα. Υποστήριξαν παράλληλα ότι με αυτήν την κίνηση της ΤτΕ οι ναοί δεν θα είχαν χρήματα ακόμη και για τις στοιχειώδεις επισκευές.
Η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος στηρίχθηκε σε αναγκαστικό νόμο του 1960 περί δέσμευσης των καταθετικών λογαριασμών των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, με αντάλλαγμα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Η Ιερά Σύνοδος είχε αποστείλει επιστολή στη διοίκηση ΤτΕ με την οποία υποστήριζε ότι τα Εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ είναι «προδήλως εξαιρετέα». Η απάντηση της Τράπεζας στις αιτιάσεις της Εκκλησίας ήταν αρνητική.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.