Πειράματα σε ποντίκια δείχνουν ότι μπορεί να βελτιώσει τη ζωή πολλών ασθενών με ανεπάρκεια

Ένα φάρμακο το οποίο «επιδιορθώνει» κατεστραμμένες καρδιές έδωσε πολύ καλά αποτελέσματα σε πειράματα σε ποντίκια. Οι βλάβες που υφίσταται η καρδιά μετά από κάποιο επεισόδιο εθεωρείτο ότι είναι μόνιμες. Ωστόσο μια νέα μελέτη ειδικών του University College του Λονδίνου που δημοσιεύεται στο σημερινό τεύχος της επιθεώρησης «Nature» έδειξε ότι το φάρμακο θυμοσίνη βήτα -4, εάν χορηγηθεί πριν από ένα έμφραγμα, «ωθεί» την καρδιά σε αναγέννηση.

Η ίδια ερευνητική ομάδα είχε εντοπίσει τη θυμοσίνη βήτα-4. η οποία αποτελεί ένα μικρό πρωτεϊνικό μόριο,  στο ψάρι – ζέβρα. Οι ερευνητές είχαν δει ότι η συγκεκριμένη πρωτεΐνη ελέγχει την ανάπτυξη της μεμβράνης του περικαρδίου της καρδιάς, επιτρέποντάς του να σχηματίζει νέο καρδιακό ιστό και αιμοφόρα αγγεία. Δεν είναι τυχαίο ότι το συγκεκριμένο ψάρι μπορεί να επουλώσει ως και το 20% των βλαβών της καρδιάς του μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες.

Δοκιμές σε ποντίκια
Στη νέα δημοσίευσή τους οι ειδικοί πήγαν ένα βήμα πιο πέρα, δοκιμάζοντας το φάρμακο σε ποντίκια. Επικεντρώθηκαν συγκεκριμένα σε μια ομάδα κυττάρων τα οποία έχουν την ικανότητα να μετατρέπονται σε διαφορετικούς τύπους καρδιακού ιστού στα έμβρυα. Στους ενήλικες τα κύτταρα αυτά, που ονομάζονται προγονικά κύτταρα προερχόμενα από το επικάρδιο (σπλαγχνικό περικάρδιο), αποτελούν την εσωτερική «φόδρα» του καρδιακού μυός, αλλά βρίσκονται σε ύπνωση.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης καθηγητή Πολ Ρίλεϊ τα συγκεκριμένα κύτταρα μπορούν με την κατάλληλη βοήθεια να επαναδραστηριοποιηθούν δίνοντας γέννηση σε νέο καρδιακό μυ. Όπως ανέφερε ο καθηγητής «μετά τη χορήγηση του φαρμάκου είδαμε βελτίωση στο κλάσμα εξώθησης της καρδιάς, στην ικανότητά της δηλαδή να εξωθεί το αίμα, κατά 25%». Παράλληλα εμφανίστηκε μείωση του ουλώδους ιστού καθώς και πάχυνση των τοιχωμάτων της καρδιάς.

Πριν το έμφραγμα
Πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι τα πειραματόζωα χρειάστηκε να λάβουν το φάρμακο πριν από το καρδιακό επεισόδιο προκειμένου αυτό να είναι αποτελεσματικό. Όπως συγκεκριμένα τόνισαν οι ερευνητές, η χορήγηση πριν το επεισόδιο αποτελεί «κλειδί» για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
Εάν ένα τέτοιο φάρμακο αποδεικνυόταν αποτελεσματικό και στον άνθρωπο, οι ερευνητές εκτιμούν ότι θα μπορούσε να χορηγείται σε πλήθος καρδιοπαθών, όπως συμβαίνει σήμερα με τις στατίνες.

Ο δρ Ρίλεϊ περιέγραψε ένα μέλλον στο οποίο «ένας ασθενής που γνωρίζει ότι εμφανίζει αυξημένο κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου θα μπορεί να λαμβάνει ένα χάπι που θα ενεργοποιεί και θα προετοιμάζει την καρδιά. Ετσι εάν υποστεί κάποτε το επεισόδιο η βλάβη θα αποκαθίσταται». Ο καθηγητής εκτίμησε ότι ένα τέτοιο φάρμακο θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο σε δέκα χρόνια.
«Θεαματικά» χαρακτήρισε τα νέα αποτελέσματα ο ιατρικός διευθυντής του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιάς δρ Πίτερ Βάισμπεργκ αλλά προειδοποίησε ότι είναι πολύ δύσκολο να εμφανιστούν και στον άνθρωπο τόσο μεγάλα οφέλη για την καρδιά, όσο εκείνα που παρατηρήθηκαν στα ζώα. Παρόλα αυτά, όπως παραδέχθηκε ο δρ Βάισμπεργκ, ακόμη και μια μικρή βελτίωση στη λειτουργία της καρδιάς μπορεί να έχει τεράστια επίδραση στην ποιότητα ζωής των καρδιοπαθών.

 

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΣΩΛΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.