Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ιταλικό δικαστήριο δικαιώνει τους κατοίκους του Διστόμου

7 Ιουνίου, 2011 by Χρήστος Μίμης

Γερμανοί διαδήλωσαν κατά Γερμανών στην Αθήνα για τις αποζημιώσεις

Γερμανοί πολίτες, μέλη της ομάδας «Αμβούργο_ Δίστομο», με έδρα το Αμβούργο και συγγενείς θυμάτων της γερμανικής κατοχής, διαδήλωσαν έξω από την γερμανική πρεσβεία, στην οδό Καραολή και Δημητρίου στο Κολωνάκι. Ο δρόμος μάλιστα παρέμεινε κλειστός για αρκετή ώρα.
Την ώρα που οι Γερμανοί διαμαρτύρονταν έξω από τη γερμανική πρεσβείας, η Ιταλική Δικαιοσύνη απορρίπτει (όπως αναφέρουν πληροφορίες από τη Φλωρεντία), την αίτηση αναίρεσης που είχε καταθέσει η Γερμανία, κατά της απόφασης του Εφετείου της Φλωρεντίας, το οποίο είχε κρίνει ότι ακίνητα της Γερμανίας που βρίσκονται σε ιταλικό έδαφος, μπορούν να κατασχεθούν και τα χρήματα που θα εισπραχθούν να δοθούν ως αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας. Η υπόθεση έχει μεταφερθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κατόπιν προσφυγής της Γερμανίας. Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποστείλει στη Χάγη στοιχεία για την υποστήριξη των νομικών θέσεων των συγγενών των θυμάτων.

Στο Κολωνάκι έξω από τη γερμανική πρεσβεία οι Γερμανοί πολίτες, αλλά και Έλληνες συγγενείς των θυμάτων ζητούσαν από τις γερμανικές αρχές την καταβολή των αποζημιώσεων από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το ποσόν, όπως ειπώθηκε, ανέρχεται στα 126 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί στο ένα τρίτο του ελληνικού χρέους. Οι συγκεντρωμένοι είχαν αναρτήσει πανό που έγραφε «Άμεση αποζημίωση όλων των θηριωδών του ναζισμού», ενώ φώναζαν στα ελληνικά το σύνθημα: «αποζημίωση_ αποζημίωση».

Ο κ. Μανώλης Γλέζος, Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα (το οποίο συμμετείχε στη συγκέντρωση) έκανε λόγο για οικονομικό, αλλά και ηθικό χρέος της Γερμανίας προς την Ελλάδα, ενώ συνεκτιμώντας τις αποζημιώσεις που έχουν ήδη αναγνωρισθεί με δικαστική απόφαση στα θύματα του Διστόμου.
Ο Γερμανός πρόξενος στην Ελλάδα κ. Χανς Πέτερ Χάϊνεκε δεν αναγνωρίζει καμία νομική υποχρέωση της Γερμανίας απέναντι στις διεκδικήσεις της Ελλάδας, όπως είπαν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα: «Αν η στάση του προξένου δεν είναι προϊόν εσφαλμένης ενημέρωσης, τότε συνιστά σκλήρυνση της στάσης της γερμανικής κυβέρνησης την ώρα που το θέμα είναι ανοιχτό», είπαν.

Νίκος Χασαπόπουλος

This entry was posted on Τρίτη, 7 Ιουνίου, 2011 at 08:19 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply