Ρεκόρ 20ετίας σε επιθέσεις µε εκρηκτικά και µικρά όπλα στην Ελλάδα το 2009

«Aµερικανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα ανησυχούν πολύ για την ασφάλεια του προσωπικού τους, τη λειτουργία και τις  εγκαταστάσεις τους λόγω της αυξηµένης  δραστηριότητας τροµοκρατικών οµάδων», αναφερόταν σε τηλεγραφήµατα της αµερικανικής πρεσβείας. Ρεκόρ 20ετίαςστα συµβάντα ασφαλείας τα οποία αφορούν τροµοκρατικές επιθέσεις µε εκρηκτικά και µικρά όπλα καταγράφτηκε στην Ελλάδα το 2009,σύµφωνα µε τα στοιχεία της αµερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα τα οποία περιλαµβάνονται σε τηλεγράφηµα που διέρρευσε στοWikileaks. Παράλληλα, η Σκότλαντ Γιαρντ που είχε κληθεί από το υπουργείο Εσωτερικών να εντοπίσει τα κενά λειτουργίας στην Αντιτροµοκρατική µιλούσε, σύµφωνα µε τους Αµερικανούς, για «αδυναµίες» από τη στρατηγική έως την τακτική της υπηρεσίας, ενώ οι µεγάλες αµερικανικές εταιρείες µε παρουσία στην Ελλάδα διαµαρτύρονταν στην πρεσβεία για την κατάσταση της ΕΛ.ΑΣ. και της ελληνικής ∆ικαιοσύνης.
Ηδη από τον Μάρτιο του 2009 τα στελέχη της αµερικανικής διπλωµατικής αποστολής στη χώρα µας υποψιάζονταν ότι η συγκεκριµένη χρονιάθα ήταν ιδιαίτερα επεισοδιακή. «Οι νέες τροµοκρατικές επιθέσεις συνεχίζουν να ταρακουνούν την Ελλάδα µε συχνότητα που δεν έχει ξανασυµβεί από το 2000, εκνευρίζοντας την ελίτ του πολιτικού και επαγγελµατικού στερεώµατος», αναφέρεται στο εµπιστευτικό τηλεγράφηµα 09Athens318 που υπογράφει ο αµερικανός πρεσβευτής Ντάνιελ Σπέκχαρντ. Στα στοιχεία της πρεσβείας επισηµαίνεταιότι µόνο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο είχαν λάβει χώρα πάνω από 70 συµβάντα ασφαλείας, περιλαµβανοµένων των ένοπλων καιβοµβιστικών επιθέσεων, τα οποίααντιστοιχούσαν στον ετήσιοµέσο όρο χτυπηµάτων για τις χρονιέςαπό το 2001 έως και το 2004. Σύµφωνα µε το τηλεγράφηµα, τα επόµενα δύο έτη µετά τους Ολυµπιακούς Αγώνες τέτοιου είδους συµβάντα εµφάνιζαν αύξηση κατά 100%: το 2005 η πρεσβείαµέτρησε 140 επιθέσεις και το 2006 περίπου 280. Παρότι το2007 υπήρξε σχετική µείωση, µε τα επεισόδια να φτάνουν τα 220, τον επόµενο χρόνο ξεπέρασαν τα 300.Η ανόδος, επισηµαίνουν οι Αµερικανοί, οφειλόταν κατά µεγάλο µέρος και στιςταραχές του ∆εκεµβρίου 2008 που ακολούθησαν τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου.
Εκτός από τον Επαναστατικό Αγώνα, τις επιθέσεις στη Citibank στηΝέα Ιωνία και την απόπειρα βοµβιστικής ενέργειας σε παράρτηµα της Κηφισιάς, στο εµπιστευτικό διπλωµατικό έγγραφο µε ηµεροµηνία 16 Μαρτίου 2009 οι Αµερικανοί µνηµονεύουν και δύο «νέες» οργανώσεις, οι οποίες µε τη δράση τους αυξάνουν τον αριθµό των συµβάντων ασφαλείας. Η πρώτη ήταν η Σέχτα Επαναστατών που είχε αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις στο Αστυνοµικό Τµήµα Κορυδαλλού και στο Alter καιη δεύτερη οι Συµµορίες Συνείδησης – Εξτρεµιστές Περάµατος για τονεµπρησµό των βαγονιών στον σταθµό του ηλεκτρικού στην Κηφισιά.
«Μεγάλος αριθµός αµερικανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα ανησυχούν πολύ για την ασφάλεια του προσωπικού τους, τη λειτουργία και τις εγκαταστάσεις τους λόγω της αυξηµένης δραστηριότητας τροµοκρατικών οµάδων και αναρχικών. Η Citibank,η Coca – Cola, η Nike, η ΙΒΜ, η American Express και άλλα µέλη Υπερατλαντικού Γνωµοδοτικού Συµβουλίου Ασφαλείας (Overseas SecurityAdvisory Council) έχουν εκφράσει την αγανάκτησή τους για την ανικανότητα της Αστυνοµίας να προχωρήσει σε συλλήψεις µελών του Επαναστατικού Αγώνα και για την έλλειψη εµπιστοσύνης τους όσον αφορά το ελληνικό δικαστικό σύστηµα», επισηµαίνεται στο εµπιστευτικό τηλεγράφηµα. Στο σχόλιό του ο Σπέκχαρντ έγραφε ότι η πρόσφατη αύξηση των τροµοκρατικών ενεργειών έχει κάνει και πολλούς Ελληνες να αµφισβητούν το αίσθηµα ασφάλειας που θεωρούσαν δεδοµένο στη ζωή τους εδώ και χρόνια. «Ηδη έχουµε δει αναφορές ότι δεξιά γκρουπ πιθανώς αναδύονται για να αντιµετωπίσουν τους αριστερόφρονες εξτρεµιστές, όπως για παράδειγµα η νέαΑστυνοµική Πατριωτική Ισχύς (ΑΣΠΙΣ), µια οµάδα που αναφέρει στην ιδρυτική διακήρυξή της ότι “δεν θα ανεχθούµε τη βία και τα εγκλήµατα” και “δεν τους φοβόµαστε, καλά θα κάνουν να µας φοβούνται αυτοί”», ανέφερε ο πρεσβευτής. Τρεις ηµέρες µετά την αποστολή αυτού του εµπιστευτικού τηλεγραφήµατος, στις 19 Μαρτίου, εξερράγη βόµβα στην Κτηµατική Εταιρεία του ∆ηµοσίου, µόλις «ένα τετράγωνο από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνοµίας και 600 µέτρα από την αµερικανική πρεσβεία», επισηµαίνεται στο διπλωµατικό έγγραφο 09Athens349. Και από τις 27 έως τις 31 Μαρτίου σειρά επιθέσεων µε µολότοφ και γκαζάκια εκδηλώθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο µιας «συνεχιζόµενης κλιµάκωσης της δράσης τροµοκρατικών οµάδων και αναρχικών», όπως αναφέρεται στοτηλεγράφηµα 09Athens445.
Ηδη από τα µέσα Μαρτίου το υπουργείο Εσωτερικών είχεζητήσει από την Σκότλαντ Γιαρντ να αξιολογήσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Αντιτροµοκρατική Υπηρεσία καθώς και βοήθεια για την αναδιοργάνωσήτης.
∆εκαπέντε ηµέρες µετά οι Αγγλοι ενηµερώνουν τον Σπέκχαρντ για τα αποτελέσµατα της αξιολόγησής τους: «Συµπεραίνεται ότι η Ελλάδα στερείται µιας “συντονισµένης από την κυβέρνησηαντιτροµοκρατικής στρατηγικής” και ειδικότερα µιας επικοινωνιακής εκστρατείας για τη µετάδοση βασικών µηνυµάτων», έγραφε ο αµερικανός πρεσβευτής στο εµπιστευτικό τηλεγράφηµα 09Athens683. Επιπλέον, τονιζόταν ότι η ελληνική νοµοθεσία περιορίζει πολύ περισσότερο τις έρευνες της Αντιτροµοκρατικής συγκριτικά µε άλλες ευρωπαϊκές υπηρεσίες: ανάµεσα σε αυτά που κάνουν την Ελλάδα να µένει πίσω στιςέρευνες περιλαµβάνονται η χρήση τεχνικών επιτήρησης, η πρόσβαση σε δεδοµένα επικοινωνίας και οικονοµικής φύσης, καθώς και τα βιοµετρικά δεδοµένα. «Επίσης, ως βασική αδυναµία όσον αφορά την επιχειρησιακή ικανότητα, (στην αξιολόγηση) αναγνωρίζεται η ύπαρξη διαφορετικών τµηµάτων εντός της Ελληνικής Αστυνοµίας, τα οποία ασχολούνται χωριστά µε τη διεθνή, την εσωτερική τροµοκρατία και τις οµάδες αναρχικών χωρίς να υπάρχει σχέδιο για την ανταλλαγή πληροφοριών ή πόρων», επισήµαινε ο Σπέκχαρντ.

Χάρης  Καρανίκας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.