Και τα «Ελληνικά Πετρέλαια» θα συμμετάσχουν στις έρευνες για κοιτάσματα στη χώρα μας

Το καλοκαίρι της επόμενης χρονιάς, θα προκηρυχθούν διαγωνισμοί για την παραχώρηση περιοχών στο Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη, ώστε να αρχίσουν ερευνητικές γεωτρήσεις για πετρέλαιο. Την ανακοίνωση έκανε  ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ.Ι. Μανιάτης, σε ενεργειακό συνέδριο που γίνεται στη Βουλιαγμένη.

Ο κ. Μανιάτης επανέλαβε ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ίδρυσης του δημόσιου φορέα, που θα αναλάβει τη διαχείριση των δικαιωμάτων του Δημοσίου στην έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το επόμενο βήμα θα είναι η πρόσκληση διεθνών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην υλοποίηση σεισμικών ερευνών, τα δεδομένα από τις οποίες θα πουληθούν σε όσες εταιρείες ενδιαφερθούν -μέσω του γύρου παραχωρήσεων που θα γίνει τον επόμενο χρόνο- να προχωρήσουν σε ερευνητικές γεωτρήσεις στους χώρους που θα παραχωρηθούν για έρευνες.

Μιλώντας για τη διπλωματία των αγωγών, ο κ. Μανιάτης είπε ότι η επιλογή δεν πρέπει να γίνει με πολιτικά κριτήρια, αλλά με κριτήρια βιωσιμότητας και τεχνικής ωριμότητας. «Ο αγωγός Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας είναι το πιο ώριμο, οικονομικά προσιτό και σωστά σχεδιασμένο έργο. Η όδευσή του μετά την Τουρκία από δύο χώρες της ΕΕ (Ελλάδα και Ιταλία), ουσιαστικά μηδενίζει το γεωπολιτικό ρίσκο σε σχέση με τις άλλες επιλογές» είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός προσθέτοντας: «Τα δύο ανταγωνιστικά έργα είναι ο ITGI και ο TAP στοχεύουν στις ίδιες αγορές και ακολουθούν παρόμοια όδευση. Πρέπει να εξεταστεί η συστηματική επιλογή συνεργειών μεταξύ τους, προς αμοιβαίο όφελος. Όταν ανοίξουν και νέες πηγές φυσικού αερίου στην περιοχή, όπως το Τουρκμενιστάν και το Βόρειο Ιράκ, μπορούν να εξεταστούν και άλλες επιλογές όπως ο αγωγός Ναμπούκο».

Τέλος,για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ο υφυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει θετική αντίδραση των τοπικών κοινωνιών και των βουλγαρικών αρχών στη νέα περιβαλλοντική μελέτη που υπεβλήθη πρόσφατα από την εταιρεία στις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλγαρίας.

Τα ΕΛΠΕ θα ψάξουν για πετρέλαιο στην Ελλάδα
Στις έρευνες για ανακάλυψη και εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα μας, θα συμμετάσχουν και τα «Ελληνικά Πετρέλαια» μόλις ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο, ώστε να λάβει μέρος ο Όμιλος στους διαγωνισμούς, που θα προκηρύξει το Ελληνικό Δημόσιο.

Την ανακοίνωση έκανε ο κ. Ι. Κωστόπουλος, διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων. Είναι ο δεύτερος όμιλος που ανακοινώνει ενδιαφέρον για τα ελληνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων μετά τη νορβηγική StatOil.

Ο κ. Κωστόπουλος είπε επίσης οτι, στην ελληνική αγορά καταγράφηκε πέρυσι μείωση 10 – 14%, ανάλογα με το προϊόν, στη ζήτηση καυσίμων, εξέλιξη που ο όμιλος αντιμετωπίζει με στρατηγική αύξησης των εξαγωγών.

«Η μείωση της ζήτησης υγρών καυσίμων λόγω της κρίσης πιέζει την ευρωπαϊκή βιομηχανία διύλισης και είναι ενδεικτικό ότι τους τελευταίους μήνες αρκετά διυλιστήρια έχουν πουληθεί ή έχουν κλείσει και μετατραπεί σε αποθηκευτικούς χώρους. Ωστόσο, υπάρχει αύξηση της ζήτησης στη Μεσόγειο από τις μη ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου ειδικά στο ντίζελ κίνησης, στην αύξηση της παραγωγής του οποίου στοχεύει ο όμιλος με τις επενδύσεις εκσυγχρονισμού που είναι σε εξέλιξη» είπε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου των ΕΛΛΠΕ, ο οποίος παρουσίασε επίσης τη στρατηγική για επέκτασή της ΕΛΛΠΕ στις διεθνείς αγορές.

Α. Γ. Χριστοδουλάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.