Οργή του περιφερειάρχη Γ. Δακή, που κάνει λόγο για «μείζον πολιτικό θέμα»

Σε αναστολή θέτει η γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, δύο «ώριμες» προτάσεις της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για ανάπτυξη των εργαστηρίων του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, προϋπολογισμού 7,8 εκ. ευρώ.
Η απόφαση της Δήμητρας Γεωργακοπούλου – Μπάστα, με την οποία στην ουσία τίθεται σε αμφισβήτηση η βιωσιμότητα των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, εξ’ αιτίας του επικείμενου «Καλλικράτη» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προκάλεσε την οργή του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Δακή, ο οποίος δήλωσε ότι υπάρχει «μείζον πολιτικό θέμα» και εξέφρασε την έκπληξή του, καθώς μόλις πριν από μία εβδομάδα είχε συνάντηση με την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία τον διαβεβαίωσε ότι «ο σχεδιασμός ανάπτυξης του πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας θα προχωρήσει κανονικά».
Με δύο διαδοχικές αποφάσεις που εξέδωσε στις 18 τρέχοντος η γ.γ. της αποκεντρωμένης διοίκησης, αναστέλει: πρόταση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για τη «δημιουργία εκπαιδευτικών εργαστηρίων του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με κωδικό ΟΠΣ «298724», προϋπολογισμού 4.021.962,94 ευρώ, που υποβλήθηκε για χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας – Θράκης 2007-2013. Επίσης αναστέλλει πρόταση για χρηματοδότηση από το ίδιο πρόγραμμα, με τίτλο «προμήθεια εξοπλισμού για τις ανάγκες των εργαστηρίων του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με κωδικό ΟΠΣ «327936», προϋπολογισμού 3.830.000 ευρώ.
Το τραγελαφικό στην απόφαση της γ.γ. της αποκεντρωμένης διοίκησης είναι ότι οι προτάσεις αναστέλλονται, αν και «έχουν αξιολογηθεί θετικά και έχουν ετοιμότητα για ένταξη στο ΕΣΠΑ 2007-2013». Ωστόσο η απόφαση συνεχίζει: «Λαμβάνοντας όμως υπόψη την οικονομική και πολιτική συγκυρία και με το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί σχέδιο «Καλλικράτης» και για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα θέλαμε να επανεξετάσετε την αναγκαιότητα και την σκοπιμότητα υλοποίησης στο σύνολο της πρότασής σας, η οποία αφορά κατά κανόνα προμήθεια εξοπλισμού και εργαστηρίων, εστιάζοντας στην:
-βιωσιμότητα των τμημάτων
-χρήση του εξοπλισμού στην παιδεία και στην έρευνα
-διατμηματική χρήση του εξοπλισμού.
Με το παρόν έγγραφο η πρότασή σας τίθεται σε αναστολή».
Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, δήλωσε την «μεγάλη του έκπληξη», μόλις έλαβε στα χέρια του τις δύο αποφάσεις, προσθέτοντας ότι «υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πολιτικό θέμα», καθώς όπως είπε «σε συνάντηση που είχα την προηγούμενη εβδομάδα με την υπουργό Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου, μου διαβεβαίωσε ότι ουδέν ζήτημα τίθεται για την οντότητα και λειτουργία των δύο ιδρυμάτων μας, αλλά αντίθετα είναι στην πρόθεση του υπουργείου Παιδείας η ενδυνάμωση των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του υπουργείου Παιδείας. Ανάλογες εξαγγελίες έκανε από την Κοζάνη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, τον Γενάρη του 2011». Ο Γιώργος Δακής σημείωσε ότι «εκπλήσσομαι διότι την ίδια στιγμή που υπάρχουν αυτές οι διαβεβαιώσεις, έχουμε τις δύο επίμαχες αποφάσεις της γ.γ., η οποία φυσικά δεν ενεργεί από μόνη της, αλλά εκτελεί εντολές της κυβέρνησης». Πρόσθεσε ότι την προσεχή Δευτέρα θα φέρει το θέμα «εκτός ημερήσιας διάταξης» στο περιφερειακό συμβούλιο.
Τέλος, ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι μόλις έγιναν γνωστές οι δύο αποφάσεις, του τηλεφώνησαν αμέσως ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Γιάννης Μανωλόπουλος και ο πρόεδρος του ΤΕΙ Γιώργος Χαραλαμπίδης, οι οποίοι εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους, για την τύχη των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Ο δεύτερος μάλιστα έστειλε επιστολή στην γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, την οποία κοινοποιεί στην υπουργό Παιδείας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.