Δηλώσεις των αρμοδίων με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος» στις 31 Μαΐου

Εκκληση προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία να καλύπτουν το κόστος των φαρμάκων που συμβάλλουν στη διακοπή του καπνίσματος απηύθυναν ο υφυπουργός Υγείας κ. Μ.Τιμοσίδης και ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Αντ. Δημόπουλος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (31 Μαΐου).
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής για τον έλεγχο του καπνίσματος, καθηγητής κ. Παν. Μπεχράκης ζητούσε από τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους με στόχο την καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. «Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι ουσιαστικά αδρανείς και αποτελούν τον αδύναμο κρίκο της προσπάθειας», δήλωσε ο κ. Μπεχράκης. Παρότι το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας δεν καλύπτεται από κανένα ελεγκτικό όργανο, όπως κατήγγειλε η πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), καθηγήτρια κυρία Τζένη Κουρέα – Κρεμαστινού, εν τούτοις όλοι συμφώνησαν ότι τα μέτρα έχουν αποδώσει.

«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη δημόσια υγεία ως μη διαπραγματεύσιμο αγαθό», δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας, αρμόδιος για θέματα Διατροφής και Αθλησης κ. Χρ. Αηδόνης, ο οποίος είπε ότι το κάπνισμα είναι ο πρώτος κίνδυνος για τη δημόσια υγείας. «Θα του κλείσουμε την πόρτα», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τα στοιχεία των επιστημόνων, που παρουσιάστηκαν σήμερα, Τετάρτη, τόσο το ποσοστό των καπνιστών, όσο και το ποσοστό της ετήσιας κατανάλωσης τσιγάρων παρουσιάζουν σημαντική μείωση.
Συγκεκριμένα από το 2006 ως το 2011 καταγράφεται μείωση του καπνίσματος 10,8% και μείωση κατά 6,3% του αριθμού των ημερήσιων τσιγάρων για κάθε καπνιστή. Αυξητική, σταδιακά, είναι και η τάση διακοπής της, κακής αυτής, συνήθειας. Μάλιστα, σύμφωνα με τον καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ι. Τούντα, τα τελευταία χρόνια η μεγαλύτερη μείωση του αριθμού των καπνιστών παρατηρείται στις ηλικίες 18 – 24 ετών.
Στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Μπεχράκης δείχνουν μείωση του συνολικού αριθμού των τσιγάρων που καταναλώνονται ετησίως στη χώρα μας, από 3,1 δισ. το 2007 σε 2,480 δισ. «Σε αυτή τη μεταβολή, το 15% παρατηρήθηκε τον τελευταίο χρόνο», είπε. Η κατά άτομο ετήσια κατανάλωση τσιγάρων εμφανίζει μείωση της τάξεως του 3% κάθε χρόνο από το 2007 έως σήμερα.

20.000 θάνατοι ετησίως
Ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κ. Ι.Κυριόπουλος, έδωσε στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι οι νόσοι οι οποίες σχετίζονται με το κάπνισμα ενοχοποιούνται για περίπου 20.000 θανάτους το χρόνο στην Ελλάδα. «Η χώρα έχει επί του παρόντος το μεγαλύτερο ποσοστό καπνιστών από όλα τα μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)», ανέφερε. Το ποσοστό των ατόμων που καπνίζουν καθημερινά είναι 35%. Ο βασικός στόχος της υγειονομικής πολιτικής _ είπε _ είναι να μειωθεί το ποσοστό των ενήλικων καπνιστών κατά 10% έως το 2012.

Έλενα Φυντανίδου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.