Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να προσλάβει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μορφή πολιτικού εγχειρήματος

Η συναίνεση ξεκινά από το Υπουργικό Συμβούλιο καθώς σήμερα αναμένεται να συζητηθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί ως τώρα με την τρόικα. Όπως επιβεβαιώνουν συνεργάτες του κ. Παπανδρέου και στελέχη της κυβέρνησης, βασική παράμετρος του προσεχούς διαστήματος είναι το να προσλάβει το μεσοπρόθεσμο σχέδιο μορφή πολιτικού εγχειρήματος και όχι αποκλειστικά μιας (ούτως ή άλλως) αγωνιώδους προσπάθειας επίτευξης δημοσιονομικών και εισπρακτικών στόχων. Η προσέγγιση αυτή αφορά εξάλλου και τη λειτουργία της κυβέρνησης, η οποία στο εξής δεν έχει καμία πολυτέλεια και κανένα περιθώριο αμφιταλαντεύσεων ή υποχωρήσεων σε πιέσεις ομάδων, συντεχνιών κτλ. Υπό αυτή την έννοια, ενδεικτική είναι η φράση προσώπου που διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με τον κ. Παπανδρέου προ ολίγων ημερών: «Οποια συζήτηση ήταννα γίνει με τους υπουργούςέχει γίνει. Από εδώ και πέρα υπάρχει μόνο ο κοινός στόχος».

Η μεγάλη πρόκληση για τον κ. Παπανδρέου είναι η παρουσίαση των νέων μέτρων να συνοδευτεί και από μια ριζική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης. Η ανταπόκριση των υπουργών στην πιστή και κυρίως αποτελεσματική εφαρμογή των νέων μέτρων θα αποτελέσει και κριτήριο για ενδεχόμενο ανασχηματισμό.

Από την άλλη μεριά, ο Πρωθυπουργός στις συναντήσεις που θα έχει με τους πολιτικούς αρχηγούς πιθανότατα την Τρίτη θα διερευνήσει τις δυνατότητες μια στοιχειώδους σύγκλισης, ενώ εμφανίζεται διατεθειμένος να ενσωματώσει και προτάσεις των άλλων κομμάτων στο σχέδιο που θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή.

Καθοριστική θεωρείται από πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες η συμβολή του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια στη διαμόρφωση του πολιτικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο θα κληθεί η κυβέρνηση να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο, το οποίο δημοσιοποιείται τις επόμενες ημέρες. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, όπως περιγράφονται στο Σύνταγμα, ο κ. Παπούλιας έχει τις τελευταίες εβδομάδες συνεχή και συγκεκριμένη δραστηριότητα, που εκδηλώνεται δημοσίως με τις διαδοχικές συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαρά και άλλους θεσμικούς παράγοντες, καθώς και με ομιλίες με σαφή μηνύματα και προτροπές.
Οι διαθέσεις της Ευρώπης έναντι της Ελλάδος είναι γνωστές στον κ. Παπούλια και του έχουν μεταφερθεί όχι μόνο από τον Πρωθυπουργό αλλά και από τον ίδιο τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Με βάση αυτά, το μέγιστο βάρος της συμβολής του Προέδρου στην παρούσα φάση εντοπίζεται στο πεδίο της συνεννόησης. Δεδομένων των «προαπαιτούμενων» που έχουν τεθεί από την ΕΕ, με βάση την εμπειρία της Πορτογαλίας, όπου όλες οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις έχουν δεσμευθεί για την τήρηση των συμφωνιών με τους δανειστές, ο κ. Παπούλιας έχει κινηθεί ιδιαίτερα προσεκτικά στις συζητήσεις του και έχει προβεί σε σαφείς δημόσιες δηλώσεις.
Όπως μεταφέρουν συνομιλητές του Προέδρου, οι οποίοι έχουν εικόνα για το περιεχόμενο και το πνεύμα των συζητήσεων που έγιναν με τον Πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Παπούλιας έχει μια σαφή και ξεκάθαρη σχέση: αυτό που απαιτείται δεν είναι η συναίνεση, είναι η εθνική συνεννόηση.

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΝ Κ.ΣΑΜΑΡΑ

– Κ. Παπούλιας: «Χαίρομαι πολύ που σας βλέπω. Οι καιροί ου μενετοί». – Αντ. Σαμαράς:«(…) Το θέμα είναι να βρούμε τη σωστή λύση».

– Κ. Παπούλιας: «Το εύχομαι».

(Προεδρικό Μέγαρο, 17 Μαΐου)

Συζητείται συνάντηση αρχηγών υπό τον κ. Παπούλια
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας,σύμφωνα με πληροφορίες,θεωρεί πως το μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό θα είναι πολύ πιο σαφές και αποτελεσματικό αν επιδειχθεί εμπράκτως ότι υπό τις παρούσες συνθήκες οι δύο πολιτειακοί παράγοντες (Πρωθυπουργός και αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης) καταλήγουν σε μια κρίσιμη πολιτική συμφωνία για το δέον γενέσθαι,παρά σε μια άτυπη συγκυβέρνηση.

Εν όψει των εξελίξεων των επομένων ημερών και καθώς οι θέσεις του κ.Παπούλια είναι γνωστές στις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της χώρας,εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει μια συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,προκειμένου να υπάρξει και δημόσια έκφραση όλων των παραπάνω, με αποδέκτες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.Ωστόσο η πρωτοβουλία για κάτι τέτοιο δεν ανήκει στον Πρόεδρο.Οι απόψεις αυτές,που- σύμφωνα με πληροφορίες- έχουν συζητηθεί στις πρόσφατες συναντήσεις του κ.Παπούλια με τους κκ.Παπανδρέου και Σαμαρά, μοιραία οδηγούν πολλούς στο ερώτημα σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογών,σε περίπτωση που δεν εκδηλωθεί η επιδιωκόμενη συνεννόηση με τους ενδεδειγμένους τρόπους. Το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες έχει επανειλημμένως απορριφθεί από την κυβέρνηση,δεν συζητείται επί της ουσίας από την αξιωματική αντιπολίτευση και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες δεν θεωρείται πιθανό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.