Το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα υπέστη μεγάλη ήττα στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στην Ισπανία

Με καταμετρημένο το 91% των ψήφων το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) προηγείται με 10 μονάδες, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών. Οι εκλογές διεξήχθησαν εν μέσω διαδηλώσεων για την ανεργία και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Οι νεαροί διαδηλωτές που ανήκουν στο κίνημα των “Αγανακτισμένων” και έχουν καταλάβει εδώ και ημέρες την πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ στη Μαδρίτη δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους για ακόμη μια εβδομάδα.
Ο πρωθυπουργός Θαπατέρο αποδέχθηκε την ήττα του κόμματός του, ωστόσο απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
Ο Θαπατέρο απέδωσε την ήττα στην οικονομική κρίση λέγοντας πως αυτή “Κατέστρεψε χιλιάδες θέσεις εργασίας. Πρόκειται για μια κρίση που είχε πρωτοφανείς επιπτώσεις στο ηθικό των πολιτών. Γνωρίζω ότι πολλοί Ισπανοί αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες και βιώνουν μεγάλο φόβο για το μέλλον τους”.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας έως το τέλος της θητείας του.
Σημειώνεται ότι οι γενικές εκλογές στη χώρα θα διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2012.
Οι οπαδοί του Λαϊκού Κόμματος στο άκουσμα των αποτελεσμάτων πανηγύριζαν στους δρόμους.
Το ΡΡ φαίνεται ότι κερδίζει και τις 13 περιφέρειες, ενώ όπως φαίνεται το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχασε τους δήμους στη Βαρκελώνη και τη Σεβίλλη.
Μάλιστα στις δημοτικές εκλογές το ΡΡ κέρδισε περίπου 2 εκατομμύρια ψήφους συγκριτικά με την οριακή νίκη του το 2007 που συγκέντρωσαν 150.000 ψήφους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.