Έρχεται από 1η Ιουλίου το ενιαίο μισθολόγιο;

Μεγάλες πιέσεις ασκούν οι δανειστές μας και για την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας προκειμένου να μπουν στα ταμεία του Δημοσίου μέσα σε 4 χρόνια 50 δισεκατομμύρια. Επίσης έχει ζητηθεί η πώληση τουλάχιστον μιας ΔΕΚΟ έως τον Ιούνιο για να αλλάξει το κλίμα στις αγορές.
Ο Γιώργος Παπανδρέου με συνέντευξή του στο “Έθνος της Κυριακής” τονίζει πως στόχος είναι ξεκινήσουν όσο το δυνατό γρηγορότερα οι αποκρατικοποιήσεις και δίνει το στίγμα για το ποιες ΔΕΚΟ είναι στη κορυφή της λίστας λέγοντας χαρακτηριστικά: “Σε εκείνες τις εταιρίες όπου το κράτος συμμετέχει απλά και μόνο ως επιχειρηματίας – που άλλωστε δεν είναι ο ρόλος του αυτός – και όπου δεν διακυβεύονται κρίσιμα για τον πολίτη ζητήματα, όπως είναι η διαχείριση δημόσιων αγαθών ή σημαντικών δικτύων όπως είναι της ενέργειας ή του νερού”.
Η σκληρή διαπραγμάτευση για την κατάρτιση του μεσοπρόθεσμου θα συνεχιστεί και μετά την Τετάρτη, όταν θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας και αφού έχει εγκριθεί το μεσοπρόθεσμο από το υπουργικό συμβούλιο.
Ωστόσο φαίνεται πως τα περισσότερα “καυτά” θέματα παραμένουν ανοιχτά με τους ελεγκτές να πιέζουν για την εφαρμογή από την 1η Ιουλίου του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο και την επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση των κοινωνικών επιδομάτων αλλά και νέες μειώσεις στις πρόσθετες αμοιβές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ.

Πίεση υπάρχει και για την άμεση κατάργηση φορέων του Δημοσίου καθώς και για απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Στη συνέντευξη του στο Έθνος ο Γ. Παπανδρέου δεν αποκλείει τις απολύσεις ωστόσο αναφέρει πως στόχος είναι ένας λειτουργικός δημόσιος τομέας, όμως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αυτό και τονίζει: “Δεν είναι λογικό όταν καταργείς έναν Οργανισμό του Δημοσίου να αξιολογείς το προσωπικό που μέχρι τότε υπηρετούσε ώστε να δεις αν μπορεί να καλύψει άλλες πραγματικές ανάγκες στο ευρύτερο Δημόσιο, ποιοι τελικά έχει νόημα να παραμείνουν, έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται αδικαιολόγητα ο κρατικός προϋπολογισμός, δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος, ειδικά όταν είσαι σε τέτοια δημοσιονομική κατάσταση; Όμως ο στόχος μας δεν είναι οι απολύσεις”.

Αν και το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στις περικοπές δαπανών, ωστόσο τα πρόσθετα μέτρα τουλάχιστον 6 δισ. που απαιτούνται για φέτος καθιστούν αναπόφευκτη και τη λήψη έκτακτων εισπρακτικών μέτρων, με τις εισηγήσεις που φθάνουν στο υπουργείο οικονομικών να κάνουν λόγο για επιβολή έκτακτης εισφοράς στα υψηλά εισοδήματα και στους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Στα φορολογικά μέτρα που εξετάζονται περιλαμβάνονται η κατάργηση του αφορολόγητου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση των φοροαπαλλαγών, η μετάταξη προϊόντων στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, αλλά και οι αλλαγές στο καθεστώς των αποδείξεων, καθώς φαίνεται ότι οδηγούν σε μεγαλύτερες επιστροφές φόρου από το αναμενόμενο.
Ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλωντ Γιουνκερ, έχει θέσει τέσσερα προαπαιτούμενα για να συνεχιστεί η βοήθεια προς την Ελλάδα και τονίζει:”Η Ελλάδα χρειάζεται να επιστρέψει στο σωστό δρόμο αναφορικά με τις απαιτήσεις για το 2011, να προχωρήσει σε περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις από αυτές που προβλέπονται φέτος, να πραγματοποιήσει ένα συγκεκριμένο αριθμό δομικών μεταρρυθμίσεων, και να διασφαλίσει την ύπαρξη διακομματικής συναίνεσης. Μόνο όταν εκπληρωθούν αυτές οι συνθήκες μπορούμε να προχωρήσουμε σε άλλα βήματα”.
Από την πλευρά της η Κριστίν Λαγκάρντ επικρατέστερη για τη θέση του Στρος Καν, στέλνει μήνυμα πως η Ελλάδα πρέπει πρώτα να βοηθήσει τον εαυτό της και προσθέτει: “Αν η Ελλάδα παρουσιάσει τα απαιτούμενα αποτελέσματα τότε μπορούμε να σκεφτούμε για πρόσθετη βοήθεια. Διαφορετικά, τίθεται το ερώτημα κατά πόσο η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμμετάσχει στο δικό της πακέτο διάσωσης”.

MEGA

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.