Κερδισμένη η Πανσπουδαστική – Αλληλοσυγκρουόμενα και πάλι τα αποτελέσματα των παρατάξεων

Με μικρές αυξομειώσεις διατήρησαν τελικά τις δυνάμεις τους, οι φοιτητικές παρατάξεις της ΔΑΠ (Νέα Δημοκρατία) και της ΠΑΣΠ (ΠαΣοΚ), κατά την εκλογική διαδικασία στα πανεπιστήμια, που ολοκληρώθηκε σε υποτονικό κλίμα. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΠ, Μιχ. Νικηφόρος, παραδέχτηκε μιλώντας στο «Βήμα» μικρή πτώση των ποσοστών της παράταξής του και αντίστοιχη μικρή άνοδο των δυνάμεων της ΔΑΠ.
Ανοδο δείχνουν τα αποτελέσματα που έδωσαν οι παρατάξεις στις δυνάμεις της Πανσπουδαστικής του ΚΚΕ (που φαίνεται να είναι ο μόνος κερδισμένος των εφετινών φοιτητικών εκλογών) και μικρή πτώση των ακροαριστερών σχημάτων.
Η εκλογική διαδικασία σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ έδωσε και εφέτος την εικόνα της εγκατάλειψης και της αδιαφορίας από τους ίδιους τους εκπροσώπους των φοιτητικών παρατάξεων, οι οποίοι έδωσαν για ακόμη μία χρονιά ασαφή και αλληλοσυγκρουόμενα αποτελέσματα.

Επίσης, δεν δόθηκαν ακριβή στοιχεία για τον αριθμό των φοιτητών που προσήλθαν στις κάλπες. Αποτέλεσμα ήταν άλλες παρατάξεις να κάνουν λόγο για αύξηση της συμμετοχής και άλλες για μείωση. Το σίγουρο ωστόσο είναι ότι η προσέλευση των φοιτητών στις κάλπες δεν ήταν και εφέτος μεγάλη, αλλά διατηρήθηκε στα περυσινά επίπεδα.

Τα θέματα του νέου Νόμου Πλαισίου για τα ΑΕΙ και της υποχρηματοδότησης των ανωτάτων Ιδρυμάτων της χώρας που καταγγέλλουν επί εβδομάδες οι διοικήσεις τους, εμφανώς δεν προβλημάτισαν τους φοιτητές και τις φοιτήτριες των πανεπιστημίων της χώρας, ενώ το κλίμα σε κεντρικές Σχολές όπως η Νομική Σχολή της Αθήνας ήταν υποτονονικό σε όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας.

Τα αποτελέσματα που εξέδωσαν οι φοιτητικές παρατάξεις:
– Η ΔΑΠ έδωσε αύξηση των δυνάμεων της έως και 5 μονάδες (42,12% σε 55 από 206 συλλόγους, ενώ πέρυσι είχε καταγράψει 37,13%). Στην ΠΑΣΠ έδωσε πτώση έως και… οκτώ μονάδων (22,75% εφέτος, 30,5% πέρυσι). Αύξηση σχεδόν δύο μονάδων έδωσε η ίδια παράταξη στην Πανσπουδαστική (15,5% εφέτος, 13,51% πέρυσι) και πτώση μιάμιση μονάδας σε ΕΑΑΚ και Αριστερή Ενότητα.

– Η ΠΑΣΠ καθυστέρησε όπως κάθε χρονιά περισσότερο από όλες τις παρατάξεις να εκδώσει τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα, τα οποία και θα ανακοινώσει σήμερα.

– Η Πανσπουδαστική επιβεβαιώνει μικρή άνοδο στις δυνάμεις της (17,91% εφέτος σε 89 από 200 συλλόγους, ενώ πέρυσι είχε καταγράψει 17,52%). Εδωσε επίσης άνοδο στις δυνάμεις της ΔΑΠ (29,67% εφέτος, 27,51% πέρυσι) και μικρή πτώση στις δυνάμεις της ΠΑΣΠ (29,18% εφέτος, 30,58% πέρυσι). Πτώση έδωσε και στις παρατάξεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του Συνασπισμού.

Σε δήλωση του γραμματέα του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, Θοδωρή Γκιόνη, αναφέρεται ότι «το νέο και δυναμικό στοιχείο στις φετινές φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές είναι ότι αναπτύχθηκε πιο αποφασιστικά συζήτηση και δράση για το τι φοιτητικό κίνημα χρειάζεται σε συνθήκες κρίσης και έντασης της αντιλαϊκής επίθεσης, απέναντι στην εκφυλιστική κατάσταση που επικρατείΟι αρνητικοί συσχετισμοί μπορούν να αλλάξουν υπέρ των φοιτητών και σπουδαστών για τα δικαιώματά τους στη μόρφωση, τη δουλειά, τη ζωή, με σκληρό καθημερινό αγώνα».

Για ήττα της παράταξης του ΠΑΣΟΚ στα πανεπιστήμια κάνει λόγο σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Νεολαία του Συνασπισμού. «Το γεγονός ότι η Αριστερή Ενότητα, όχι απλά διατήρησε τις δυνάμεις της μέσα σε ένα πολύ δύσκολο κλίμα, αλλά σε πολλούς συλλόγους εμφανίζει σημαντική άνοδο, αποτελεί παρακαταθήκη για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας» αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Μάρνυ Παπαματθαίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.