“Η 19η Μαΐου είναι ημέρα τιμής και μνήμης για κάθε Έλληνα. Τη μέρα αυτή ο πόνος, μετατρέπεται σε ιστορικό και εθνικό χρέος απέναντι στους 353.000 ποντίους αδελφούς μας που θυσιάστηκαν στη γενοκτονία του ποντιακού Ελληνισμού, μετατρέπεται σε ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές και στην ανθρωπότητα.
Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου δεν ολοκληρώθηκε με τον άδικο χαμό χιλιάδων Ελλήνων. Στην παγκόσμια ιστορία της ανθρωπότητας προστέθηκαν πολλές σκοτεινές σελίδες που γράφτηκαν από τους επιζώντες και από τους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στις πέντε ηπείρους.Η γενοκτονία συνεχίζει να υφίσταται όσο δεν αναγνωρίζεται από τον υπαίτιο, αφού η άρνηση της γενοκτονίας αναγνωρίζεται διεθνώς ως το τελικό στάδιό της, καλλιεργώντας ατιμωρησία για τους πρωταγωνιστές και ανοίγοντας το δρόμο για μελλοντικές γενοκτονίες.
Δημιουργικός και συνεπής ο ποντιακός Ελληνισμός κατάφερε ωστόσο να αναγεννηθεί μέσα από τον πόνο και το μαρτύριο που τόσο άδικα υπέστη, κατάφερε να κρατήσει ζωντανή την ιστορική μνήμη, τον πολιτισμό, τα ήθη έθιμα και τις παραδόσεις του λαού του.Πάνω από όλα κατάφερε να πρωτοπορήσει, να ξεχωρίσει. Να δυναμώσει την Ελλάδα, επαληθεύοντας την ευχή όλων που θέλει την Ελλάδα να ζει αιώνια, να είναι φωτοδότρα για ειρήνη και δικαιοσύνη στον κόσμο.Δικαιοσύνη που δεν αποδόθηκε ποτέ στα χιλιάδες θύματα της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, μα περιμένει καρτερικά και απαρέγκλιτα τη στιγμή της.
Είναι εθνικό χρέος όλων μας να αγωνιστούμε ενωμένοι για τη διεθνή αναγνώριση των δεινών που υπέστη ο Ποντιακός Ελληνισμός, για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας που διεπράχθη εις βάρος του Ελληνισμού.
Στον καθημερινό αγώνα κατά της λήθης και στη διεκδίκηση της διεθνούς αναγνώρισης κάθε πτυχής της ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού συστρατεύεται ο Ελληνισμός της Διασποράς. Η φιλία και η αλληλεγγύη κτίζονται στον αλληλοσεβασμό, στην ειλικρίνεια και στην αλήθεια.
Οι σύγχρονες δημοκρατίες αναγνωρίζουν τα ιστορικά τους λάθη κι αποδέχονται τις ευθύνες τους. Ευθύνη που πρέπει να αναλάβει και η Τουρκία, ζητώντας συγγνώμη από την παγκόσμια κοινότητα αλλά και από τον Ελληνικό λαό”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.