Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας που αφορά στην «Απλοποίηση της αδειοδότησης τεχνικών επαγγελματικών και μεταποιητικών δραστηριοτήτων και επιχειρηματικών πάρκων και άλλες διατάξεις» παρουσίασε στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο Βουλευτής του Ν. Γρεβενών κ. Αθανάσιος Χαντάβας, ως εισηγητής της πλειοψηφίας.
Ο κ. Χαντάβας, κατά την ομιλία του στη συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου, αναφέρθηκε στην ανάγκη συνέχισης της προσπάθειας για την δημιουργία ενός υγιούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος και χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως ένα αναγκαίο εργαλείο για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας στο χώρο των τεχνικών επαγγελμάτων, της βιομηχανίας, των μεταποιητικών δραστηριοτήτων και των βιομηχανικών περιοχών.
Όπως υπογράμμισε ο Βουλευτής του Ν. Γρεβενών κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται να απλοποιήσει και να εκσυγχρονίσει ένα απαρχαιωμένο και δαιδαλώδες θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των τεχνικών επαγγελμάτων, να θεσπίσει διαφανείς, ενιαίες και ξεκάθαρες διαδικασίες για την αναγνώριση των προσόντων των συγκεκριμένων επαγγελμάτων, φέρνοντας με αυτό τον τρόπο τα συγκεκριμένα επαγγέλματα πιο κοντά σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Παράλληλα όπως σημείωσε ο κ. Χαντάβας στο κομμάτι που αφορά στην απλοποίηση της αδειοδότησης μεταποιητικών δραστηριοτήτων, βιομηχανικών και βιοτεχνικών επιχειρήσεων, επαγγελματικών εργαστηρίων, αποθηκών και μηχανολογικών εγκαταστάσεων, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται να αντιμετωπίσει την διοικητική παθογένεια της γραφειοκρατίας και της επιζήμιας για τον επενδυτή καθυστέρησης στην χορήγηση άδειας λειτουργίας σε ένα ποσοστό περιπτώσεων περίπου 70-75%. Θεσπίζοντας και σε αυτή την περίπτωση ένα ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο και απλοποιώντας τις διαδικασίες ίδρυσης και αδειοδότησης των βιομηχανιών και βιοτεχνιών και γενικά των μεταποιητικών επιχειρήσεων, συμβάλλουμε στην ενίσχυση της ανάπτυξης και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας.

Αναφερόμενος στη δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων, ο Βουλευτής του Ν. Γρεβενών ανέλυσε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποσκοπεί αφενός μεν στην προσέλκυση νέων επενδυτικών σχεδίων και τη διεύρυνση του ενδιαφέροντος νέων φορέων, κυρίως από την ιδιωτική πρωτοβουλία, για την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων (ΕΠ), αφετέρου δε στη βελτίωση των επιχειρηματικών υποδομών, σε συνδυασμό με τη μείωση της γραφειοκρατίας και την εξυγίανση υφιστάμενων βιομηχανικών συγκεντρώσεων.

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του ο κ.Χαντάβας σημείωσε: «Το παρόν νομοσχέδιο, εκσυγχρονίζει το θεσμικό πλαίσιο και εισάγει ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις. Μπορούμε όλοι να συμβάλλουμε, μέσα από τη σημερινή συζήτηση όσο και από τη συζήτηση κατ΄ άρθρον του νομοσχεδίου ούτως ώστε η Χώρα μας να αποκτήσει ένα σύγχρονο Νόμο για το χώρο της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας και της μεταποίησης».

Ο Βουλευτής του Ν. Γρεβενών, ως εισηγητής της πλειοψηφίας, ανέλυσε το νομοσχέδιο κατά τη συζήτηση του κατ’ άρθρο, σε δύο συνεδριάσεις, την Πέμπτη 12 Μαΐου 2011. Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί και πάλι στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου σε δέκα ημέρες.

Γραφείο Βουλευτή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.