Νέες αγγλικές αποκαλύψεις εμπλέκουν κορυφαίους παράγοντες της FIFA σε υποθέσεις δωροδοκιών

Με γιγάντιο ντόμινο που στο διάβα του γκρεμίζει καριέρες και σπιλώνει ονόματα, μοιάζουν οι νέες αποκαλύψεις διαφθοράς στις τάξεις της FIFA. Ο πρόεδρος της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και πρόεδρος της επιτροπής διεκδίκησης του Μουντιάλ 2018 λόρδος Τρίσμαν κατηγόρησε ευθέως τέσσερα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA (η οποία ήταν υπεύθυνη για τη διαδικασία ανάθεσης των Μουντιάλ 2018 και 2022 τα οποία κατέληξαν σε Ρωσία και Κατάρ αντίστοιχα) ως άτομα «με ηθικές αξίες λιγότερες από το αποδεκτό» σημειώνοντας ότι οι κκ. Τζακ Γουόρνερ (Τρινιντάντ και Τομπάγκο),Νίκολας Λεόζ (Παραγουάη), Ρικάρντο Τεξέιρα (Βραζιλία) και Γουοράουϊ Μακούντι(Ταϊλάνδη) ουσιαστικά ζήτησαν χρηματικά ανταλλάγματα προκειμένου να υποστηρίξουν την αγγλική υποψηφιότητα!
«Είμαι σοκαρισμένος, ωστόσο περιμένω να δω τον φάκελο που θα μας στείλουν οι Αγγλοι»
δήλωσε ο πρόεδρος της FIFA κ. Ζεπ Μπλάτερ, ο οποίος ετοιμάζεται να επανεκλεγεί για τέταρτη συνεχόμενη φορά στο ύπατο αξίωμα της διεθνούς ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας. Σύνθημα του ελβετού παράγοντα μάλιστα είναι η… κάθαρση!
Τι ζήτησαν όμως, τα συγκεκριμένα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA ως αντάλλαγμα τη ψήφο τους;

– Ο εκ των αντιπροέδρων της FIFA κ. Γουόρνερ ζήτησε 2,5 εκατ. στερλίνες για την κατασκευή ενός σχολείου στο Τρινιντάντ με την προϋπόθεση ότι τα χρήματα θα διοχετευτούν μέσω δικών του λογαριασμών! Επιπλέον ζήτησε 500.000 στερλίνες για να αγοράσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Μουντιάλ για την πληγείσα από τον σεισμό Αϊτή με την προϋπόθεση και αυτά τα χρήματα να διοχετευτούν μέσω δικών του λογαριασμών!
– Ο παραγουανός παράγοντας κ. Λεόζ δεν ζήτησε χρήματα, παρά μόνο να χριστεί ιππότης από τη Βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ!
– Ο πρόεδρος της βραζιλιάνικης ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας κ. Τεξέιρα ήταν πιο ξεδιάντροπος: «πείτε του να έρθει και να μου πει τι έχει για εμένα» ήταν το σαφέστατο μήνυμα που έστειλε προς την αγγλική υποψηφιότητα.
– Ο εκ Ταϊλάνδης ορμώμενος κ. Μακούντι απαίτησε να του δοθούν τα τηλεοπτικά δικαιώματα ενός φιλικού αγώνα της εθνικής Αγγλίας και της εθνικής Ταϊλάνδης.

Το εκπληκτικό είναι ότι ο λόρδος Τρίσμαν, ανάμεσα στους υπόλοιπους που κατηγόρησε, ανέφερε και τον εκτελεστικό διευθυντή της Πρέμιερ Λιγκ κ. Ρίτσαρντ Στάνταμορ, ο οποίος φέρεται να ζήτησε στήριξη της ομοσπονδίας για το περίφημο σχέδιο του «39ουαγώνα» της Πρέμιερ Λιγκ σε αντάλλαγμα με την προώθηση της αγγλικής υποψηφιότητας.
Ο κ. Στάνταμορ πάντως, διέψευσε διακριτικά τον λόρδο Τρίσμαν λέγοντας ότι «μάλλον έχει μπερδέψει τις χρονολογίες, καθώς αφενός εμείς στηρίξαμε εξ αρχής την αγγλική υποψηφιότητα, αφετέρου η λίγκα έχει προχωρήσει από την ιδέα του 39ου αγώνα, πολύ προτού στηθεί η επιτροπή διεκδίκησης του Μουντιάλ».
Την ίδια στιγμή οι «Times» του Λονδίνου που είχαν αποκαλύψει το σκάνδαλο με τους κκ.Αμος Αντάμου (Νιγηρία) και Ρεϊνάλντ Τεμάρι (Ταϊτή), οι οποίοι και αποκλείστηκαν από τη διαδικασία ψηφοφορίας και τιμωρήθηκαν από τη FIFA, με νέο δημοσίευμά τους αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της αφρικανικής συνομοσπονδίας (CAF) κ. Ισα Χαγιάτου(Καμερούν) και ο κ. Ζακ Αρούμα (Ακτή Ελεφαντοστού) δωροδοκήθηκαν από ανθρώπους της υποψηφιότητας του Κατάρ.
Μέχρι στιγμής πάντως, οκτώ μέλη της 24μελούς εκτελεστικής επιτροπής της FIFA, δηλαδή το 1/3 του εκλογικού σώματος που αποφάσισε που θα δοθούν τα Μουντιάλ 2018 και 2022, φέρονται μπλεγμένα σε υποθέσεις δωροδοκίας!
Και αν αναλογιστεί κανείς ότι μερικοί εξ αυτών ενεργούν ως εκπρόσωποι ενός τραστ μελών, τότε μπορεί πολύ εύκολα να καταλάβει την οργή του προέδρου της ομοσπονδίας της Αυστραλίας κ. Φρανκ Λόβι, ο οποίος αναφερόμενος στην αποτυχημένη απόπειρα διεκδίκησης του Μουντιάλ 2022 η οποία στοίχισε 45 εκατ. δολάρια σημείωσε: «Και δέκα χρόνια να δουλεύαμε για αυτή τη διεκδίκηση πάλι θα χάναμε» και υπενθύμισε ότι στις πρώτες ψηφοφορίες για τα δύο Μουντιάλ «η Αυστραλία, η Αγγλία και οι ΗΠΑ έλαβαν συνολικά τέσσερις ψήφους»!

Το ίδιο απογοητευμένη δήλωσε και η πρωθυπουργός της Αυστραλίας κυρία Τζούλια Γκίλαρντ, η οποία υποστήριξε ότι «δουλέψαμε σκληρά και είμαστε απογοητευμένοι, καθώς είχαμε μια εντυπωσιακή πρόταση, αλλά την προωθήσαμε με ηθικό τρόπο. Οσο για το αν θα πρέπει να γίνει μια νέα ψηφοφορία, αυτό είναι θέμα της FIFA».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.