Κέρδισε για 6η φορά το τρόπαιο της Ευρωλίγκας

Ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 78-70 της Μακάμπι Τελ Αβίβ στον τελικό της Euroleague στο «Παλάου Σαν Τζόρντι» και κατέκτησε το 60 Ευρωπαϊκό στην ιστορία του, όντας πλέον δύο πίσω από τα οκτώ της Ρεάλ Μαδρίτης. Τα οκτώ τρόπαια έφτασε οΟμπράντοβιτς
Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε το ματς έχοντας την ίδια πεντάδα με τον ημιτελικό (Διαμαντίδη, Καλάθη, Σάτο, Φώτση και Βουγιούκα, ενώ η Μακάμπι παρέταξε τουςΠάργκο, Έιντσον, Πνίνι, Ελιάχου και Σχορτσανίτη.
Οι Πράσινοι ξεκίνησαν δυνατά και αποφασιστικά το ματς παίρνοντας προβάδισμα με 4-0. Στη συνέχεια η Μακάμπι ανέβηκε και έβρισκε απαντήσεις μόνο από τη γραμμή του τριπόντου, αφού τα ποσοστά της στα δίποντα ήταν τραγικά.
Ακριβώς το ανάποδο συνέβαινε με τον Παναθηναϊκό, ο οποίος είχε πολύ καλά ποσοστά στα δίποντα αλλά είχε σπάσει τα… στεφάνια έξω από τα 6.75μ.
Η οδηγία του Ομπράντοβιτς να περνάει η μπάλα στο καλάθι είχε αποτέλεσμα καθώς αποό νωρίς ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης φορτώθηκε με δύο φάουλ και κάθισε στον πάγκο. Οι Ισραηλινοί ωστόσο δεν επηρεάστηκαν τόσο καθώς πέρασαν μπροστά στο σκορ με 13-11.
Στη συνέχεια τα πικ-εν-ρολ των Πρασίνων έδωσαν λύσεις και οι παίκτες του Ομπράντοβιτς ολοκλήρωσαν το πρώτο δεκάλεπτο προηγούμενοι με 22-15.
Στο δεύτερο δεκάλεπτο η Μακάμπι άρχισε το ζον πρες και την άμυνα ζώνης γεγονός που έφερε μπελάδες στους παίκτες του Παναθηναϊκού που συνέχισαν να αστοχούν από τη γραμμή του τριπόντου. Στον αντίποδα, η Μακάμπι με οδηγό τον Έιντσον μείωσε σε 29-27.
Η Μακάμπι έφτασε και σε απόσταση αναπνοής 31-30, αλλά ο Παναθηναϊκός «έκλεισε» το ημίχρονο με καλάθι του Σάτο και διαφορά τριών πόντων, 33-30.
Και στο δεύτερο ημίχρονο, η Μακάμπι συνέχισε να αμύνεται με ζώνη αφού είχε καταφέρει να περιορίσει τον Παναθηναϊκό και να μείνει κοντά στο σκορ. Μάλιστα, η ομάδα του Μπλατ τρέχοντας σερί 8-0, πέρασε μπροστά στο σκορ με 36-35, αλλά ο Παναθηναϊκός απάντησε άμεσα και προσπέρασε με 43-36
Μάλιστα, έστειλε τη διαφορά και για πρώτη φορά σε διψήφιο αριθμό (51-40) με τον Φώτση να καρφώνει εντυπωσιακά 1:30 πριν το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου που τελείωσε με 54-43.
Με την έναρξη του τελευταίου δεκαλέπτου η Μακάμπι έδειξε να παίζει το τελευταίο χαρτί της και με σερί 4-0 μείωσε στους επτά πόντους τη διαφορά (54-47).
Η εμπειρία του Παναθηναϊκού όμως δεν επέτρεψε στους Ισραηλινούς να πλησιάσουν περισσότερο, και μάλιστα με δικό του σερι 7-0 έφτασε τη διαφορά στην μέγιστη τιμή της (61-47).
Η Μακάμπι σιγά – σιγά άρχισε να ψαλιδίζει τη διαφορά μειώνοντας σε 63-56, 3:30 πριν το τέλος, ωστόσο ο Παναθηναϊκός διαχειρίστηκε όπως έπρεπε τη διαφορά που είχε στα χέρια του και την κράτησε ως το τέλος.
Τα τελευταία λεπτά οι παίκτες της Μακάμπι προσπάθησαν να μειώσουν με γρήγορες επιθέσεις και στέλνοντας στις βολές του παίκτες του Ομπράντοβιτς, οι οποίοι ωστόσο ήταν εύστοχοι και το τελικό 78-70 χάρισε τον Παναθηναϊκό το 6ο αστέρι στο πέτο της φανέλας του.

Τα δεκάλεπτα: 15-22, 30-33, 43-54, 70-78

Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ντέιβιντ Μπλατ): Πάργκο 12 (9 ασίστ), Χέντριξ, Σαρπ, Μπλου 14 (3), Ελιάχου 12, Πνίνι 8 (2), Μπερστάιν, Λαμπανόφσκι, ‘Ειντσον 17 (2), Μάτσβαν 3, Σχορτσανίτης 4

Παναθηναϊκός (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Τέπιτς, Μάριτς 2, Περπέρογλου 2, Μπατίστ 18, Φώτσης 5 (7 ριμπάουντ), Σάτο 13 (7 ριμπάουντ), Νίκολας 14 (2), Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 16 (9 ασίστ), Βουγιούκας 4, Καλάθης 4 (6 ασίστ), Καϊμακόγλου.

Ραντεβού στην Κωνσταντινούπολη
Και μπορεί σήμερα όλα τα φώτα σήμερα να είναι στραμμένα στη Βαρκελώνη όπου, Παναθηναϊκός και Μακάμπι διεκδικούν τον 6ο ευρωπαϊκό τίτλο της ιστορίας τους. Του χρόνου όμως οι προβολείς θα ανάψουν στην Σινάν Ερντέν Αρένα της Κωνσταντινούπολης.
Όπως ανακοίνωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωλίγκα, Ζόρντι Μπερτομέου, το φάιναλ-φορ της ερχόμενης περιόδου θα φιλοξενηθεί στην Κωνσταντινούπολη και συγκεκριμένα στην Αρένα που φιλοξένησε πέρυσι τον τελικό του Παγκόσμιου πρωταθλήματος.
Τα κριτήρια της επιλογής έχουν να κάνουν με την άνοδο και ανάπτυξη του τουρκικού μπάσκετ τα τελευταία χρόνια, αλλά κυρίως με το γεγονός ότι οι τουρκικές αερογραμμές αποτελούν τον βασικό χορηγό της διοργάνωσης. Να σημειωθεί πως το «παρών» στη Βαρκελώνη έχει δώσει και ο πρόεδρος της τουρκικής ομοσπονδίας, Τουρκάι Ντεμιρέλ.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.