Οι ασφαλισμένοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα που θα αποχαρακτηριστούν και θα εξαιρεθούν από τη σχετική λίστα, αλλά διαθέτουν ένσημα δώδεκα ετών (3600 ένσημα), δεν θα θιγούν. Δηλαδή θα διατηρήσουν το σημερινό – ευνοϊκότερο – ασφαλιστικό καθεστώς.
Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης κατά την πρώτη συνεδρίαση της ειδικής 11μελους επιτροπής, η οποία ανέλαβε το «βαρύ έργο»να προχωρήσει στην τελική διαμόρφωση της λίστας με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία σήμερα στο ειδικό αυτό καθεστώς είναι 538.234 εργαζόμενοι εκ των οποίων 394.817 άνδρες και 143.417 γυναίκες.
«Κάποιοι θα αφαιρεθούν και κάποιοι άλλοι θα ενταχθούν», στη νέα λίστα σημείωσε ο κ. Κουτρουμάνης, χωρίς να αναφέρει αριθμούς. Ωστόσο σε παλαιότερες δηλώσεις του έχει μιλήσει για «εξαίρεση» περίπου 200.000 εργαζομένων και ένταξη 50.000 εργαζόμενων σε νέες ειδικότητες που θα χαρακτηρισθούν βαρείς και ανθυγιεινές.
Η επιτροπή θα πρέπει μέχρι το τέλος Ιουνίου να ολοκληρώσει το πόρισμά της για τα επαγγέλματα που θα αποχαρακτηρισθούν και θα εξαιρεθούν από τη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, ενώ το νέο καθεστώς θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου.
Το πόρισμα θα στηριχθεί σε «επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία» στη «διεθνή πρακτική» και σε «παλαιότερες μελέτες των επιτροπών» που συστάθηκαν για το λόγο αυτό.
Πάντως ο κ. Κουτρουμάνης επισήμανε ότι «η κυβέρνηση έχει άποψη και δεν θα κρυφθεί πίσω από την οποιαδήποτε επιτροπή». Υπογράμμισε ότι η λίστα των επαγγελμάτων θα είναι κοινή για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και πρόσθεσε ότι τόσο όσοι είναι στα βαρέα και ανθυγιεινά, όσο και αυτοί που θα υπαχθούν σε αυτά θα ασφαλίζονται αποκλειστικά στα ταμεία του ΙΚΑ και της ΔΕΗ.
Παλαιότερη πρόταση της επιτροπής Μπεχράκη η οποία θα εξετασθεί από τη σημερινή επιτροπή εξαιρούνται της λίστας περίπου 102 επαγγέλματα, ενώ θεσμπίζονται τέσσερα κλιμάκια αναλόγως με την βαρύτητα κάθε επαγγέλματος στα οποία εντάσσονται οι ειδικότητες που θα παραμείνουν στη λίστα.
Στο πρωτο κλιμάκιο εντάσσονται οι ελαφρότερες περιπτώσεις και στο τέταρτο οι βαρύτερες. Ενδεικτικό των περικοπών που προτείνει η επιτροπή είναι το γεγονός οτι στο κλιμάκιο τέσσερα που θα έχει τα περισσότερα προνόμια εντάσσοντα μόλις τέσσερις ομάδες επαγγελμάτων.
Σήμερα στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων είναι 103 χώροι εργασίας και 124 ομάδες και υποομάδες ειδικοτήτων. Με το πόρισμα επέρχονται οι εξής αλλαγές: 

Εργασιακοί χώροι
Από τους 103 εργασιακούς χώρους στα βαρέα παραμένουν οι 60 και εξαιρούνται οι 43. Οι 60 χώροι εργασίας παραμένουν ως εξής: οι 47 εξ’ ολοκλήρου, δηλαδή όλες οι ειδικότητες των εργαζομένων στους χώρους αυτούς και οι 13 εντάσσονται μερικώς, δηλαδή ορισμένες ειδικότητες εξαιρούνται.

Ομάδες και υποομάδες ειδικοτήτων
Από τις 124 ομάδες και υποομάδες ειδικοτήτων οι 63 παραμένουν στα βαρέα και εξαιρούνται οι 61 ομάδες. Οι 63 που παραμένουν εντάσσονται ως εξής στα τέσσερα κλιμάκια βαρύτητας της νέας λίστας των βαρέων: στο πρώτο 11 ομάδες, στο δεύτερο 20, στο τρίτο 27 και στο τέταρτο πέντε ομάδες.

Σήμερα είναι στα βαρέα 70 ειδικότητες ανεξάρτητων χώρων εργασίας
Παραμένουν 29 και εξαιρούνται 41. Από αυτές που παραμένουν δύο εντάσσονται στο πρώτο κλιμάκιο, 11 στο δεύτερο, 14 στο τρίτο και δύο στο τέταρτο.

Οι αλλαγές προτείνεται να αφορούν μόνο τους νέους ασφαλισμένους, δηλαδή όσους ξεκινήσουν να εργάζονται μετά την αναθεώρηση της λίστας.

Ολόκληρη η λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά

Κ. Παπαδής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.