Δείτε το βίντεο

Αμηχανία στην κυβέρνηση και οξύτατες αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει η αποκάλυψη δήλωσης του Στρος Καν, που δεν μεταδόθηκε στη γνωστή εκπομπή της γαλλικής τηλεόρασης “Canal +”, με την οποία υποστηρίζει ότι στο ΔΝΤ δούλευαν με τις ελληνικές αρχές πολλούς μήνες πριν από την υπογραφή του μνημονίου, και το έκαναν υπόγεια, γιατί ο Έλληνας πρωθυπουργός, για πολιτικούς λόγους, δεν το έλεγε στον λαό.
Η δήλωση του επικεφαλής του Ταμείου, που παρουσιάστηκε στην εκπομπή του Λάκη Λαζόπουλου Αλ Τσαντίρι Νιουζ” του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, προκάλεσε δυσφορία στην Αθήνα, έχει ως εξής: ” Όταν λέω, υπερβάλλοντας, ότι όταν ήρθε το ΔΝΤ (στην Ελλάδα) κλείσαμε το θέμα σε 15 ημέρες, το κλείσαμε σε 15 ημέρες, διότι δουλέψαμε επί μήνες πριν με τις ελληνικές Αρχές και το κάναμε υπόγεια. Γιατί αυτό; Γιατί οι ελληνικές Αρχές επιθυμούσαν την παρέμβαση του ΔΝΤ αν και ο Παπανδρέου για πολιτικούς λόγους δεν το έλεγε στο λαό. Αλλά από την αρχή με είχε πάρει πολύ νωρίς τηλέφωνο. Με είχε πάρει τηλέφωνο το μήνα Νοέμβριο – Δεκέμβριο του 2009, λέγοντας μου ότι χρειαζόμαστε βοήθεια. Και είναι αλήθεια ότι είχε συνειδητοποιήσει πως είχε ανάγκη από βοήθεια”.

Η κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της Γιώργου Πεταλωτή, απάντησε ότι η εν λόγω δήλωση δεν αποτελεί αποκάλυψη, αφού ήταν γνωστό πως από τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ αναζητούνταν χρήματα για να καλυφθούν τα τεράστια ελλείμματα που άφησε η Νέα Δημοκρατία.
Όλα έγιναν “στο φως” είπε ο κ. Πεταλωτής και πρόσθεσε: “Δεν χρειαζόταν να ανακαλυφθεί χθες ότι είχαμε συζητήσεις με το ΔΝΤ. Ο πρωθυπουργός διερευνούσε όπως όφειλε λόγω εθνικού καθήκοντος, που είχε αναλάβει, όλες εκείνες τις πιθανές λύσεις έτσι ώστε να μπορέσουμε από κάπου να δανειστούμε. Όπως έγινε η μετάφραση έχει και ελλείψεις. Δεν αναφέρομαι σε αυτές. Ο κ. Στρος Καν για τους δικούς του λόγους βγαίνει και παραθέτει την κατάσταση έτσι όπως υποτίθεται ότι έγινε”.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είδε πίσω απο το ύφος του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ και πολιτικές σκοπιμότητες σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία. Μιλώντας στον ρ/σ Real FM, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης είπε: “Ο κ. Στρος Καν θέλει να βγάλει από πάνω του το πρόβλημα της Ελλάδας, γιατί σήμερα είναι υποψήφιος των σοσιαλιστών στη Γαλλία και δέχεται επιθέσεις για το ζήτημα της Ελλάδας από εσωκομματικούς του αντιπάλους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο κ. Στρος Καν προσπαθεί να ξορκίσει το κακό. Δεν είναι ο κ. Στρος Καν μια παρθένα, είναι έμπειρος πολιτικός”.

Τα… μαζεύει το ΔΝΤ
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε το βράδυ της Τετάρτης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σημειώνεται: “Είμαστε πάντα σε επαφή με τις χώρες-μέλη μας και δεν είναι ασυνήθιστο για τον διευθύνοντα σύμβουλο (σ.σ. Στρος Καν) να μιλά με τους ηγέτες μίας χώρας. Στην περίπτωση της Ελλάδας οι συνομιλίες αυτές αφορούσαν την αίτηση της ελληνικής κυβέρνησης για την τεχνική βοήθεια του Ταμείου για θέματα δημοσιονομικά και για θέματα φοροδιαφυγής”.
Στην ανακοίνωση του ΔΝΤ προστίθεται πως “δεν υπήρξαν διαπραγματεύσεις και δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία για χρηματοδοτική συνδρομή μεταξύ των ελληνικών αρχών και του Ταμείου πριν από την αίτηση της Ελλάδας που έγινε στα τέλη Απριλίου του 2010”.
“Ο διευθύνων σύμβουλος ανέφερε ήδη εδώ και έναν χρόνο ότι μέχρι να υποβληθεί το ελληνικό αίτημα το ΔΝΤ δεν συμμετείχε σε συνομιλίες οικονομικής φύσης” συνεχίζει η ανακοίνωση και καταλήγει: “Το προσωπικό του Ταμείου είχε προσφέρει τεχνική βοήθεια κατόπιν αιτήματος των Ελληνικων αρχών”.

Αντιδράσεις αντιπολίτευσης
Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε κατά της κυβέρνησης ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας,ζητώντας εκ νέου εξηγήσεις για τις συνθήκες υπό τις οποίες η χώρα προσέφυγε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο Γιάννης Μιχελάκης έκανε λόγο για “πολιτικό κόλαφο της κυβέρνησης” και πρόσθεσε: “Την ώρα, λοιπόν, που ο κ. Παπανδρέου έλεγε ότι ‘λεφτά υπάρχουν’ και ότι ‘δεν υπάρχει περίπτωση να προσφύγουμε στο ΔΝΤ’, μυστικά και υπόγεια, σχεδίαζαν το ακριβώς αντίθετο, εξαπατώντας το λαό. Το ζήτημα, πλέον, δεν είναι η χαμένη αξιοπιστία του κ. Παπανδρέου. Το ερώτημα είναι τι κρύβεται πίσω από την απόφαση εκείνη; Ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει. Και η κυβέρνηση να απαντήσει χωρίς υπεκφυγές”.

Εντονότατες ήταν οι αντιδράσεις και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το Κομμουνιστικό Κόμμα σημειώνει σε ανακοίνωσή του: “Δεν περιμέναμε τις δηλώσεις του Στρος Καν για να μάθουμε πόσο μεγάλα ψέματα έλεγαν και λένε στο λαό το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Το ΚΚΕ προειδοποιούσε το λαό πριν τις εκλογές για τη θύελλα που θα εξαπέλυαν εναντίον του”.

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης ανέφερε ότι “η αναγκαστική καταφυγή στην τρόικα ήταν προϊόν της αποτυχημένης οικονομικής πολιτικής της ΝΔ και της πολιτικής δολιότητας της κυβέρνησης που προέκυψε μετά τις εκλογές του 2009”.

“Τώρα που οι μάσκες έπεσαν και επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά πως ο κ. Παπανδρέου γνώριζε την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, απέκρυπτε τα σχέδιά του, ενώ έκανε τα πάντα για να βρεθούμε στην αγκαλιά του ΔΝΤ, ας υπάρξει ειλικρινής για έστω μια φορά, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του” σχολίασε ο Συνασπισμός.
“Το πραγματικά μεγάλο πρόβλημα είναι ότι εκείνες τις ώρες που ο πρωθυπουργός και ο υπ. Οικονομικών μιλούσαν για γεμάτο πιστόλι πάνω στο τραπέζι, ενώ προωθούσαν την προσφυγή στο ΔΝΤ, οι ξένοι δανειστές μας κατέβαλαν συντονισμένες προσπάθειες και πέτυχαν να ξεφορτώσουν από πάνω τους ελληνικά ομόλογα” δήλωσε το στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Χατζησωκράτης.
“Μετά την εκλογή του ως πρωθυπουργός ο κ. Γιώργος Παπανδρέου προτίμησε αντί για τις δύσκολες αποφάσεις, τις ‘υπόγειες’ συνεννοήσεις με τον κ. Στρος Καν. Το έκανε προκειμένου να αναιρέσει το’λεφτά υπάρχουν’, αλλά και όλα όσα έλεγε και έπραττε το κόμμα του τα τελευταία 30 χρόνια” ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας.
“Δεν είναι η πρώτη φορά που μαθαίνουμε από διαρροές του κ. Στρος Καν τι πραγματικά έχει συμβεί και πότε” τονίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.
Δείτε το βίντεο

Λαζόπουλος για Στρος Καν – Παπανδρέου by fotnak

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.