Ενώ ο θρήνος και το σοκ από τον θάνατο της 16χρονης μαθήτριας δεν έχουν ξεπεραστεί, ήρθε να συγκλονίσει την τοπική κοινωνία ένα νέο περιστατικό που αφορά την απώλεια ανήλικου παιδιού. Δεκαπεντάχρονος μαθητής από τα Απλαδιανά Μυλοποτάμου, έχασε την ζωή του χθες τα ξημερώματα αφήνοντας, εκτός του ανείπωτου πόνου στην οικογένειά του, άφωνη και την κοινή γνώμη.
Ο 15χρονος μαθητής βρέθηκε νεκρός στις 7:30 το πρωί από τον πατέρα του. Μια σφαίρα καρφωμένη στο άψυχο σώμα του και δίπλα ένα όπλο, μαρτυρούσαν τον τρόπο θανάτου του. Ένα σημείωμα όμορφα γραμμένο, με λόγια αγάπης προς την μητέρα, τον πατέρα και τα αδέλφια του, με τους οποίους ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο το μικρό παιδί, είναι ό,τι άφησε πίσω του μαζί φυσικά με τα γιατί τα οποία έμεινε να εκφράζει η οικογένεια του.
Σήμερα, θα αποχαιρετίσουν το 15χρονο αγόρι στο μεγάλο του ταξίδι, οι γονείς και τα δυο αδέλφια του, οι συγγενείς, οι φίλοι του, γνωστοί και άγνωστοι άνθρωποι που συμπάσχουν στον πόνο των γονιών του.
Μπορεί οι δυο περιπτώσεις να έχουν διαφορετική αιτία θανάτου είναι όμως τόσο όμοιες μεταξύ τους: δυο έφηβοι πριν προλάβουν να ονειρευτούν έφυγαν για το ταξίδι χωρίς επιστροφή.
Το νέο περιστατικό έρχεται να προστεθεί στην αλυσίδα μιας σειράς γεγονότων που αφορούν τον κοινωνικό ιστό που φαίνεται να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα. Έρχεται να χτυπήσει το καμπανάκι κινδύνου σε σχέση με τους ανήλικους και την ασπίδα προστασίας που οφείλουν να τους παρέχουν οι ενήλικες.
Η είδηση για τον θάνατο των παιδιών συγκλονίζει, είναι σκληρή για να περάσει απαρατήρητη, για να προσπεραστεί με ευκολία, για να ξεχαστεί σύντομα.
Βασική προτεραιότητα πρέπει ν’ αποτελέσει ο επαναπροσδιορισμός των σχέσεων στο οικογενειακό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό περιβάλλον και η αναζήτηση των βαθύτερων αιτιών που δημιουργούν αδιέξοδα στους έφηβους και στους νέους. Με τη συνδρομή κοινωνιολόγων, κοινωνικών λειτουργών και όποιων άλλων επιστημόνων μπορούν να ωφελήσουν στην κατεύθυνση αυτή.
Κυρίως η υπόθεση που αφορά το 16χρονο κορίτσι, επειδή σχετίζεται με κατανάλωση αλκοόλ, είναι ένα γεγονός που δεν επιτρέπει καμία ολιγωρία πλέον από πλευράς πολιτείας.
Και είναι ζήτημα πολιτικής ευθύνης, πρώτα και κύρια σε κεντρικό επίπεδο, να υπάρξει βούληση για την ουσιαστική προστασία ανηλίκων σε μακροπρόθεσμη βάση και σε διάφορους τομείς, τόσο προληπτικά για τα ίδια όσο και κατασταλτικά για τους παραβάτες ενήλικες. Από την εκστρατεία ενημέρωσης των παιδιών και εφήβων σε σχέση με τις συνέπειες που προκαλεί η κατανάλωση οινοπνεύματος με σύνθημα «το αλκοόλ σκοτώνει» με την «επιστράτευση» επιστημόνων που έχουν διάθεση να συμβάλλουν μέχρι τη νομοθετική ρύθμιση που πρέπει να γίνει, όχι πρόχειρα και με βάση τις υφιστάμενες ανάγκες του υπουργείου Δικαιοσύνης, ώστε να προβλέπεται παραδειγματική τιμωρία σε όσους με τις ενέργειες τους βάζουν σε κίνδυνο την ζωή ανηλίκων. Και φυσικά να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί: Δήμοι, διεύθυνση υγείας, τμήμα εμπορίου, Αστυνομία.
Σήμερα το μεσημέρι, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Όθωνας, αναμένεται να ανακοινώσει σχέδιο ελέγχου των καταστημάτων διασκέδασης και σύμφωνα με πληροφορίες θα αναφερθεί στην ίδρυση ομάδας ασφάλειας ανηλίκων σε κάθε μια από τις τέσσερις Αστυνομικές Διευθύνσεις της Κρήτης.
Εν τω μεταξύ, το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων του 1ου Γενικού Λυκείου Ρεθύμνου, καλεί όλους τους συλλόγους γονέων του νομού και όλους ανεξαιρέτως τους γονείς, την Δευτέρα 2 Μαΐου στις 7 το απόγευμα, σε συζήτηση στο χώρο του σχολείου (οδός Μοάτσου και Μαρκέλλου 1) «για να προχωρήσουμε σε δράσεις αντιμετώπισης του σοβαρού προβλήματος της κατανάλωσης αλκοόλ από τα παιδιά μας» όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Συγκλονίζει το νέο περιστατικό θανάτου ανήλικου αγοριού

• Θρήνος στα Απλαδιανά για το θάνατο του 15χρονου μαθητή • Συνεχίζεται η έρευνα για την υπόθεση της 16χρονης μαθήτριας • Δήλωσε παράσταση Πολιτικής Αγωγής κατά παντός υπευθύνου η οικογένειά της • Κινητοποίηση από συλλόγους γονέων για την αποτροπή των εφήβων και νέων να καταναλώνουν αλκοόλ
Στα μαύρα ντύθηκε η μικρή κοινωνία των Απλαδιανών Μυλοποτάμου και η θλίψη απλώθηκε σε όλο το νομό για το θάνατο του 15χρονου μαθητή που χθες το πρωί βρέθηκε νεκρός από τον πατέρα του. Σήμερα στις 11, συγγενείς, φίλοι, γνωστοί και άγνωστοι θα συνοδεύσουν το παλικάρι και θα το αποχαιρετίσουν στο μεγάλο του ταξίδι.

Οι γονείς του μέσα στην ανείπωτη θλίψη τους προσπαθούν να πάρουν απάντηση στα «γιατί» που έχουν, για τον λόγο που το παιδί τους σταμάτησε να ζει και να ονειρεύεται.
Στις 7:30 περίπου το πρωί, ο τραγικός πατέρας βρήκε το άψυχο σώμα του παλικαριού του στο κρεβάτι μιας αποθήκης που διατηρούσε η οικογένεια σε αγροτική περιοχή. Δίπλα του βρέθηκε ένα όπλο κι ένα σημείωμα αγάπης προς τους γονείς και τα αδέλφια του. Καμιά εξήγηση όμως για το τι ακριβώς συνέβη.
Ο θάνατος του φαίνεται να επήλθε, σύμφωνα με τα ευρήματα του ιατροδικαστή, τουλάχιστον πέντε ώρες νωρίτερα, και ο χρόνος εκτιμάται μεταξύ 12 τα μεσάνυχτα και 2 τα ξημερώματα. Μια σφαίρα στον δεξιό κρόταφο του παιδιού, φέρεται να επέφερε το μοιραίο…
Υπό την εποπτεία του εισαγγελέα Ρεθύμνου συνεχίζονται οι έρευνες από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας για τις συνθήκες θανάτου της 16χρονης μαθήτριας Στέλλας Ακουμιανάκη. Ο εισαγγελέας ενημερώνεται καθημερινά για τις εξελίξεις και τα αποτελέσματα των ενεργειών των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., για κάθε σκέλος της υπόθεσης.
Χθες το μεσημέρι οι γονείς του άτυχου κοριτσιού επισκέφθηκαν τις Αστυνομικές Αρχές και με τον συνήγορό τους Ανδρέα Αργυρόπουλο δήλωσαν παράσταση Πολιτικής Αγωγής κατά παντός υπευθύνου. Επιπλέον, η οικογένεια προσανατολίζεται στον διορισμό τεχνικού συμβούλου-ιατροδικαστή προκειμένου παράλληλα με τον ιατροδικαστή Κρήτης να παρακολουθεί τις ιατρικές και τοξικολογικές εξετάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Η Ασφάλεια έχει να διερευνήσει τόσο το «κομμάτι» που αφορά το σύνολο της διαδρομής που ακολούθησε το μοιραίο ξημέρωμα του Μ. Σαββάτου το άτυχο κορίτσι με τους δυο φίλους της από την ώρα που έφυγε από το σπίτι της μέχρι την στιγμή που την παρέλαβαν οι γιατροί του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου όσο και το διάστημα των πέντε περίπου ωρών που παρέμεινε υπό την ιατρική φροντίδα τους έως την εισαγωγή του στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας όπου και κατέληξε.
Για τους αξιωματικούς της Ασφάλειας σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος, αν και φαίνεται να υπάρχει κάποια πρόοδος στις έρευνες, σκοτεινά εξακολουθούν να παραμένουν κάποια σημεία για τους χρόνους και τους τόπους που βρέθηκε τα ξημερώματα του Μ. Σαββάτου η παρέα των τριών φίλων με δεδομένο ότι, κατά πληροφορίες, οι δυο νεαροί φίλοι του κοριτσιού έχουν δώσει αντιφατικές απαντήσεις μεταξύ τους σε ορισμένα ερωτήματα. Επηρεασμένοι ίσως από το σοκ του θανάτου της 16χρονης φίλης τους αφήνουν κάποια κενά στις αλλεπάλληλες καταθέσεις τους γι αυτό και η εξέταση τους συνεχίζεται μέχρι να συμπληρωθούν όλα τα κομμάτια που παζλ που συνθέτουν πραγματικά τα γεγονότα.
Η Ασφάλεια αν δεν πάρει πειστικές απαντήσεις δεν πρόκειται να διαβιβάσει την δικογραφία στον εισαγγελέα. Προσπαθεί με επιμονή και υπομονή να μάθει βήμα προς βήμα την πορεία που ακολούθησαν τα τρία παιδιά, τα καταστήματα τα οποία επισκέφθηκαν, τους ανθρώπους που ενδεχομένως συνάντησαν ή με τους οποίους συνομίλησαν, την ποσότητα του ποτού που κατανάλωσαν και σε ποια μέρη, το σημείο στο οποίο η μικρή Στέλλα ένιωσε ότι δεν είναι καλά και οι δυο νεαροί έκριναν σκόπιμο να την μεταφέρουν στο Νοσοκομείο.
Η προανάκριση γίνεται με κάθε μυστικότητα αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας έχει συλλέξει αξιοποιήσιμα στοιχεία τόσο από το επεξεργασμένο υλικό των κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης καταστημάτων όσο και από διάφορες μαρτυρικές καταθέσεις.
«Ο θάνατος ενός παιδιού είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να μείνουν αναπάντητα ερωτηματικά. Είναι ηθική υποχρέωση της Αστυνομίας να φωτίσει την υπόθεση από την αρχή μέχρι το τέλος ώστε να δώσει πειστικές απαντήσεις τόσο στη οικογένεια όσο και στην κοινή γνώμη» ανέφερε αξιωματικός στα «Ρ.Ν.»
Παράλληλα η αστυνομική προανάκριση διερευνά και τα γεγονότα που εξελίχθησαν στο νοσοκομείο στο διάστημα κυρίως που το μικρό κορίτσι παρέμεινε στο ΤΕΠ υπό ιατρική φροντίδα. Στην διάθεση τους οι αξιωματικοί έχουν από προχθές το μεσημέρι τον φάκελο της 16χρονης μαθήτριας και τα αντίγραφα όλων των ιατρικών πράξεων που έγιναν και αναμένεται να κληθούν να καταθέσουν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό βάρδιας ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το εάν υπήρξαν λάθη ή παραλείψεις.

Όταν ολοκληρωθούν όλες οι παραπάνω διαδικασίες και εφ’ όσον ολοκληρωθούν και οι τοξικολογικές εξετάσεις και παραδοθεί η ιατροδικαστική έκθεση στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας, η δικογραφία θα διαβιβαστεί στον εισαγγελέα που θα χειριστεί πλέον την υπόθεση.
Για την υπόθεση πάντως φέρεται να έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με το σκεπτικό ότι ο θάνατος ενός παιδιού ύστερα από κατανάλωση αλκοόλ είναι άκρως σοβαρό περιστατικό, και ο εισαγγελέας Εφετών Κρήτης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.