Ανέκαθεν πίστευα και πιστεύω ακόμα, πως ζούμε στην ομορφότερη χώρα του κόσμου. Μεγαλώνοντας τα παιδιά μου, τους έλεγα πάντα να μη φύγουν ποτέ από αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Σήμερα ομολογώ πως δεν ξέρω αν τους έκανε καλό, η συμβουλή και η επιθυμία της μάνας, γιατί οι προοπτικές να ζήσουν με αξιοπρέπεια στην ομορφότερη χώρα ελαχιστοποιούνται και κάθε μέρα το εισπράττω από τους ανθρώπους του μικρού δικού μου περίγυρου.

Μόλις προχθές συναντήθηκα με έναν καλό φίλο, που στα 55 του χρόνια έχασε τη δουλειά του. Ένσημα ο άνθρωπος έχει, γιατί δουλεύει  από μικρό παιδί, αλλά του λείπει προς το παρόν εκείνο το άτιμο όριο ηλικίας,  για να συνταξιοδοτηθεί από το ΙΚΑ.

Μη βλέποντας κανένα φως στο τούνελ της  καλπάζουσας  ανεργίας, θυμήθηκε πως έχει δυο περιβολάκια στην ελληνική ύπαιθρο και σκέφθηκε πως δεν του μένει τίποτα άλλο από το να τα καλλιεργήσει ο ίδιος. Ψάχνοντας απελπισμένος τον τρόπο πληροφορείται, πως στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπάρχει και ευρωπαϊκό πρόγραμμα που επιδοτεί νέους αγρότες,  για συγκεκριμένες καλλιέργειες. Τρελάθηκε από τη χαρά του, πιστεύοντας πως ο Θεός δεν αφήνει τελικά κανέναν να χαθεί και ντύθηκε και στολίστηκε και να σου μπροστά στην αρμόδια για πληροφορίες υπάλληλο.

-Πρέπει να μας αποδείξετε πως η γη  είναι δική σας, δεν διεκδικείται από τρίτους και δεν είναι ενυπόθηκη.

Μα ορίστε οι τίτλοι ιδιοκτησίας των αγροτεμαχίων μου και τα πιστοποιητικά τους.

-Δεν μας αρκεί αυτό, θα πρέπει να αποδείξετε πως η γη σας είναι και παραγωγική !

Μα βεβαίως απαντά όλο περηφάνια, από το ένα βγάζω και λάδι και το άλλο είναι ένα πολύ καλό μποστάνι.

-Πρέπει να φαίνεται στη φορολογική σας δήλωση, πως  έχετε ήδη  αγροτικό εισόδημα, γιατί αλλιώς δεν δικαιούσθε την ένταξή σας στο πρόγραμμα!!!

Μάλιστα, το έχω κι αυτό! Δηλώνω χρόνια τώρα αγροτικό εισόδημα και θα σας προσκομίσω αύριο όλες μου τις φορολογικές δηλώσεις, ανέκραξε με υπερηφάνεια ο 55άρης Φώτης, ελπίζοντας πως πληροί   πια όλους τους  όρους , για την επιδότηση.

Πού να υποψιαζόταν ο έρημος, το τί του έμελλε να ακούσει ακόμα!

-Το ποσόν του αγροτικού σας εισοδήματος ανέρχεται στο 35% του όλου δηλωθέντος εισοδήματός σας, τα προηγούμενα έτη;

-Μα φυσικά όχι! Πώς θα μπορούσα να ζήσω και να μεγαλώσω τα παιδιά μου με τέτοιο εισόδημα; Δεν ήμουν τεμπέλης, γιατί δεν ήμουν και εισοδηματίας! Οδηγός ήμουνα, πριν χάσω τη δουλειά μου και τώρα επιβάλλεται να κάνω μια στροφή στη ζωή μου και να ζήσω με εκείνα που μου άφησε ο γέρος μου.

-Λυπάμαι κύριε! Είναι προϋπόθεση για την επιδότησή σας ως νέου αγρότη, να είχατε ήδη δηλωμένο αγροτικό εισόδημα ύψους 35% του συνόλου των εισοδημάτων σας.

Τόμπολα ο άνθρωπος!  Δεν πίστευε στα αυτιά του για αυτό που άκουγε. Πριν γυρίσει την πλάτη και φύγει με σκυμμένο το κεφάλι και με το τούνελ της ανεργίας του θεοσκότεινο πάλι μπροστά του, ίσιωσε το κορμί του και είπε δυνατά.

-Γιατί μας δουλεύετε; Πέστε μας επιτέλους την αλήθεια! Εσείς δεν θέλετε νέους αγρότες, αλλά παλιούς, πολύ παλιούς!

-Φώτη, τον ερώτησα, μόνον αυτό τους είπες; Μου απάντησε καταφατικά, κοιτάζοντας το πάτωμα.

-Τι να τους πω, ρε Αφροδίτη; Αφού ζούμε στη χώρα της φαιδρής πορτοκαλιάς και από τώρα και στο εξής θα λέω και της φαιδρής ροδιάς, γιατί ροδιές ήθελα να καλλιεργήσω.

Και εγώ τι να πω στο φίλο μου; Πως ζούμε στην ωραιότερη χώρα του κόσμου; Ωραιότατη, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, αλλά με ανθρώπους που θα ήθελαν να φύγουν τρέχοντας μακριά από αυτήν! Γιατί άραγε;

Αφροδίτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.