Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Θύματα του “Καλλικράτη” και τα γραφεία εκπαίδευσης στην Εορδαία

26 Απριλίου, 2011 by Χρήστος Μίμης

Έντονη διαμαρτυρία από το Σύλλογο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εορδαίας

Νέο κλείσιμο υπηρεσιών στην Εορδαία δρομολογεί ο “Καλλικράτης” στο χώρο της Παιδείας, καθώς προς κλείσιμο οδεύουν και τα γραφεία της Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που εδρεύουν στην Πτολεμαΐδα (στο κτίριο που στεγάζει τις υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας Κοζάνης).
Την είδηση αυτή έδωσε ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Εορδαίας Παναγιώτης Λεσγίδης, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης και των φορέων της Εορδαίας στις 16 Απριλίου, τονίζοντας την ανάγκη να εκφραστεί η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας αλλά και να ζητηθεί η στήριξη του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με καταγγελία του προέδρου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εορδαίας, Στάθη Θεοφυλακτίδη, το υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης και της διοικητικής δομής της εκπαίδευσης σχεδιάζεται το κλείσιμο και του 2ου γραφείου της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Εορδαία, με στόχο την εξοικονόμηση εκπαιδευτικού προσωπικού, χωρίς ωστόσο να λαμβάνονται υπόψη τα λειτουργικά και διοικητικά προβλήματα που θα προκύψουν στις σχολικές μονάδες της Εορδαίας από την μεταφορά του έργου του συγκεκριμένου γραφείου στην έδρα της Α΄/θμιας διεύθυνσης εκπαίδευσης στην Κοζάνη.
Υπογράμμισε μάλιστα ότι η αναδιάρθρωση αυτή σημαίνει ότι «κλείνει μία εκπαιδευτική δομή που λειτουργούσε στην Πτολεμαΐδα από το 1929, ως γραφείο επιθεωρητή τότε που από το 1985 μετονομάστηκε σε 2ο γραφείο της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ν. Κοζάνης», αλλά και ότι σε αντίστοιχο κλείσιμο οδεύουν και τα αντίστοιχα γραφεία εκπαίδευσης που λειτουργούν στη Σιάτιστα και τα Σέρβια.
Ο κ. Θεοφυλακτίδης τόνισε δε ότι αίτημα του συλλόγου των δασκάλων- νηπιαγωγών Εορδαίας είναι να δημιουργηθεί στην Εορδαία διεύθυνση εκπαίδευσης, καθώς το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει τη δημιουργία 14 νέων διευθύνσεων σε μεγάλες πόλεις και έδρες νομών. «Εμείς διεκδικούμε μία από αυτές τις διευθύνσεις να έχει έδρα την Πτολεμαΐδα, διότι το σημερινό γραφείο της Πρωτοβάθμιας εξυπηρετεί 71 σχολικές μονάδες (δημοτικά και νηπιαγωγεία) και 438 εκπαιδευτικούς», ιδιαίτερα που στις σκέψεις του υπουργείου είναι κι ένας επόμενος Καλλικράτης σε επόμενη φάση με τη δημιουργία ενιαίων διευθύνσεων εκπαίδευσης (Α΄/θμιας και Β΄/θμιας). «Εάν δεν γίνει κάτι τέτοιο θα δημιουργηθεί τρομερό πρόβλημα και θα απειληθεί με κατάρρευση το όλο σύστημα», είπε, επισημαίνοντας ότι με τη δημιουργία διεύθυνσης εκπαίδευσης σήμερα στην Πτολεμαΐδα θα εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία 90 σχολικών μονάδων (και των δύο εκπαιδευτικών βαθμίδων) της Εορδαίας και θα εξυπηρετούνται καλύτερα περισσότεροι από 1.000 συνολικά εκπαιδευτικοί. Διαφορετικά, είπε «η διεύθυνση της Κοζάνης θα πρέπει να εξυπηρετεί πάνω από 2.500 εκπαιδευτικούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αφού αρμοδιότητα των γραφείων εκπαίδευσης είναι να λύνουν οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιάζεται σε κάθε σχολική μονάδα».

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

This entry was posted on Τρίτη, 26 Απριλίου, 2011 at 08:50 and is filed under ΚΟΖΑΝΗ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply