Η ασυνεννοησία μεταξύ υπουργών συνεχίζεται, παρά τις προειδοποίησεις του Πρωθυπουργού

1. «ΜΠΙΛΙΕΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ

Η κυρία Μπιρμπίλη δήλωσε αναρμόδια για την Κερατέα, αλλά δεν αντέδρασε για το «καπέλωμα» γιατί αντιλήφθηκε ότι έγινε με εντολή από το Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Ι. Ραγκούσης φέρεται δυσαρεστημένος επειδή παρακάμφθηκε αλλά και επειδή κινδυνεύει να μείνει στα χαρτιά μια επένδυση ύψους 350 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη από την πλευρά του δήλωσε: «Ο Γιάννης Ραγκούσης είναι φίλος μου. Αποκλείεται να είπε αυτά τα πράγματα και να είχε την οποιαδήποτε αρνητική αντίδραση για το πώς χειρίστηκα το θέμα της Κερατέας».
Οι αντιθέσεις των δύο υπουργών, οι οποίοι κατά το παρελθόν υπήρξαν συνεργάτες, έγιναν φανερές στη διάρκεια της υπόθεσης των λαθρομεταναστών της Υπατίας. Εκτοτε παραμένουν στα χαρακώματα- τις προηγούμενες εβδομάδες «έδειχνε» ο ένας τον άλλον ως αρμόδιο να επιλύσει το θέμα της Κερατέας- και οι μεταξύ τους σχέσεις βρίσκονται στο σημείο όπου οι πολιτικές διαφορές μπλέκουν με τις προσωπικές επιδιώξεις.
Η ανακωχή στην Κερατέα όμως δεν λύνει το πρόβλημα. «Τι θα γίνει μετά το Πάσχα;»ρωτούν κυβερνητικά στελέχη που ανησυχούν γιατί όσο δεν λύνεται το θέμα τόσο θα ενθαρρύνονται νέα μέτωπα στη Φυλή, στο Ελληνικό και όπου αλλού αντιδρούν οι κάτοικοι στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

«Καλή επιτυχία»
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ.Πάγκαλος, ο οποίος γνωρίζει την περιοχή καλύτερα από κάθε άλλον, όταν έμαθε (καθυστερημένα) τις εξελίξεις, λέγεται ότι ευχήθηκε ειρωνικά«καλή επιτυχία». Πηγές της αντιπροεδρίας όμως έλεγαν ότι, αν το έργο ματαιωθεί, θα δημοσιοποιήσει με έντονο τρόπο τη διαφωνία του. Το ραντεβού της Πέμπτης φαίνεται να οδηγείται σε προδιαγεγραμμένο αδιέξοδο, καθώς κυβέρνηση και κάτοικοι εμμένουν στις θέσεις τους, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου έχει δώσει εντολή σε συνεργάτες του να ξανακοιτάξουν τα αιτήματα των κατοίκων της περιοχές τις ημέρες του Πάσχα και να του υποβάλουν καινούργιες προτάσεις για το έργο.
Ποιοι μπορούν να συνεχίσουν;
Πολλοί υπουργοί πιστεύουν ότι το Υπουργικό Συμβούλιο της 15ης Απριλίου σηματοδοτεί την αρχή εξελίξεων στην κυβέρνηση. Η ασυνεννοησία που σημειώθηκε έπειτα από διαβουλεύσεις δύο εβδομάδων και οι αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων από τις κυρίες Λούκα ΚατσέληΜαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου , Τίνα Μπιρμπίλη και τους κκ. Χρ. Παπουτσή και Δημήτρη Ρέππα ερμηνεύθηκαν ως αιχμές προς τον Πρωθυπουργό, ο οποίος έχει αναλάβει τον συντονισμό του οικονομικού πλάνου της επόμενης τριετίας, έστω και αν δεν ήταν αυτή η πρόθεση των ενισταμένων υπουργών. Κατέστη πάντως σαφές ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να μιλάει δύο γλώσσες και δεν θεωρείται τυχαίο ότι οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου έδιναν έμφαση στη φράση που είπε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ «θα προχωρήσω με όσους μπορούν».

Οι εκκρεμότητες του μεσοπρόθεσμου πλαισίου και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων αναμένεται να κλείσουν ως τις 15 Μαΐου, καθώς ο κ. Γ.Παπανδρέουεπιθυμεί να παρουσιάσει ένα συμπαγές και αξιόπιστο πρόγραμμα στην τρόικα. Για τον λόγο αυτόν εξακολουθεί τις συσκέψεις με τους υπουργούς, επιπλέον όμως έχει αναθέσει σε δύο από τους πιο στενούς και έμπιστους συνεργάτες του, την κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη και τον κ. Κ. Θέο, να επισκέπτονται τους υπουργούς και να συζητούν μαζί τους τους στρατηγικούς στόχους του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομι κού προγράμματος. Το γεγονός από μόνο του στέλνει μηνύματα στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Συγκαταλέγεται άραγε η κυρία Μπιρμπίλη στους υπουργούς που μπορούν; Η υπουργός Περιβάλλοντος έχει προνομιακή σχέση με το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο επισκέπτεται συχνότερα από κάθε άλλον υπουργό. Εχει επίσης την πλήρη στήριξη του κ. Παπανδρέου, με τον οποίο διατηρεί ανοιχτή γραμμή, σε αντίθεση με συναδέλφους της που κάνουν εβδομάδες και μήνες για να του μιλήσουν.
Στο Υπουργικό Συμβούλιο όμως αισθάνεται μόνη και η Κοινοβουλευτική Ομάδα την αντιμετωπίζει σαν ξένο σώμα. Λέγεται ότι πολιτικά βρίσκεται κοντά στην κυρία Κατσέλη, αλλά αυτό είναι μόνο εν μέρει ακριβές. Η κυρία Μπιρμπίλη υπηρετεί με ιεραποστολική αφοσίωση την περιβαλλοντική ατζέντα και η αναπτυξιακή διάσταση που θέτει η υπουργός Εργασίας σε όλα τα θέματα την κάνει να αισθάνεται άβολα. Οι επιφυλάξεις της υπέρ του περιβάλλοντος έχουν συνέπειες στη δραστηριότητα άλλων υπουργείων. Οι τριβές του υπουργείου Περιβάλλοντος με τα υπουργεία Υποδομών και Ανάπτυξης είναι καθημερινές. Νομοσχέδια και Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις πηγαινοέρχονται για εβδομάδες ώσπου οι υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ να ξεσκονίσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και να δώσουν το «πράσινο φως». Οι καθυστερήσεις αυτές προκαλούν εκνευρισμό στους υπουργούς, ο οποίος μεταφέρεται και στο Μέγαρο Μαξίμου. «Η Τίνα είναι αφοσιωμένη στο περιβάλλον,αλλά δεν αντιλαμβάνεται τις προτεραιότητες μιας κυβέρνησης που παλεύει με την κρίση»ομολογούν στο πρωθυπουργικό επιτελείο.

Μπιρμπίλη: Αδικη κριτική
Η κυρία Μπιρμπίλη θεωρεί άδικη την κριτική που υφίσταται από τα στελέχη του ΠαΣοΚ. Και είναι αλήθεια ότι ορισμένες φορές οι θέσεις της παρεξηγούνται επειδή η ίδια δεν ενδιαφέρεται να τις εξηγήσει. Εχει αντιρρήσεις στα σχέδια αξιοποίησης του Ελληνικού ή συνεργάζεται άψογα με τον κ. Χ. Παμπούκη; Φέρνει πρόχειρα και ιδεαλιστικά νομοθετήματα στη Βουλή ή προστατεύει τις περιοχές Νatura; Τι επιδιώκει για τη ΔΕΗ; Ποιες είναι οι «διαφορές τόνου και όχι ουσίας», όπως τις χαρακτήρισε ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , που έχει για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων; Κάποιοι υποψιάζονται ότι χτίζει την εικόνα της μέσω του περιβάλλοντος, η ίδια όμως επαναλαμβάνει συχνά ότι δεν την ενδιαφέρει να εκλεγεί και ότι όταν φύγει από το υπουργείο θα πάει στο σπίτι της.
2. Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ

Ενα ακόμη μέτωπο της κυρίας Μπιρμπίλη αφορά τη ΔΕΗ και τις άλλες ΔΕΚΟ για τις οποίες υποστηρίζει μια πάγια θέση: να διατηρηθεί ο έλεγχος του Δημοσίου και αυτό θα τακτοποιηθεί το επόμενο διάστημα.Πολλοί σήκωσαν το φρύδι όταν έθεσε το ερώτημα ποιος θα υπογράψει για να πουληθούν μετοχές της ΔΕΗ όσο παραμένει χαμηλή η χρηματιστηριακή αξία τους.«Αυτά δεν λέγονται δημοσίως»σχολίαζαν κυβερνητικά στελέχη.
Μολονότι στην αρχή της θητείας της η υπουργός Περιβάλλοντος συγκρούστηκε με τη ΓΕΝΟΠΔΕΗ,κατόπιν θεωρείται ότι βρήκε κοινό βηματισμό με το πιο ισχυρό συνδικαλιστικό οχυρό της χώρας.Βεβαίως η κυρία Μπιρμπίλη έδωσε όλα τα στοιχεία για τις χρηματοδοτήσεις της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ.Λ.Ρακιτζήκαι στη συνέχεια έστειλε το πόρισμά του στον Εισαγγελέα,όπου αποκαλύπτεται πάρτι εκατομμυρίων ευρώ με πολυήμερα και πολυτελή ταξίδια στο εξωτερικό,μια μελέτη κόστους 300.000 ευρώ η οποία πληρώθηκε αλλά δεν παραδόθηκε και παράνομες ως και αντισυνταγματικές καταβολές συνολικού ύψους 31,9 εκατ.ευρώ για την περίοδο 1999-2010.Επίσης ζήτησε με επιστολή της προς τη διοίκηση της ΔΕΗ να διακοπεί οποιαδήποτε χρηματοδότηση προς τη ΓΕΝΟΠ.
Ωστόσο οι σχέσεις της κυρίας Μπιρμπίλη με τη ΓΕΝΟΠ δεν έχουν διαταραχθεί.Πέρυσι η υπουργός Περιβάλλοντος μιλώντας στο έκτακτο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ είχε χαρακτηρίσει «κόκκινη» γραμμή για την κυβέρνηση τη διατήρηση του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ από το Δημόσιο και τώρα δίνει τη μάχη της για τους όρους της αποκρατικοποίησής της.Μετά το ισχυρό πλήγμα που δέχθηκε η ΓΕΝΟΠ από το πόρισμα Ρακιτζή και με δεδομένη την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει γρήγορα το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων,οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ αναζητούν συμμάχους στην κυβέρνηση.
Η κυρία Μπιρμπίλη είναι σύμμαχος λόγω των πεποιθήσεών της και γι΄ αυτό μένει στο απυρόβλητο, ενώ ο κ.Ρακιτζής δέχθηκε σφοδρή επίθεση από τη ΓΕΝΟΠ.«Αν η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ έλεγε “κανένα πρόβλημα,ξεπουλήστε τη ΔΕΗ,προχωρήστε”,κανένας σήμερα δεν θα ασχολιόταν με τις χρηματοδοτήσεις» δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ κ.Ν. Φωτόπουλος.

3. ΟΙ «ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΩΤΙΕΣ» ΤΟΥ κ. ΠΑΓΚΑΛΟΥ

Τάραξε για άλλη μία φορά τα κυβερνητικά νερά ο αντιπρόεδρος κ.Θ.Πάγκαλοςμε όσα είπε σε ομιλία του προς τους ομογενείς αλλά και σε επιχειρηματίες και παράγοντες της Κωνσταντινούπολης.Η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ»,σε ένα άρθρο υπό τον τίτλο «Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας»,τόνισε μια φράση του για τον «βολικό αλλά ταυτοχρόνως και τεμπέλικο τρόπο ζωής» των Ελλήνων τα προηγούμενα χρόνια και η ΝΔ σήκωσε πολύ τους τόνους κατηγορώντας τον κ.Πάγκαλο ότι χαρακτήρισε τεμπέληδες τους Ελληνες.
Η αποκάλυψη ότι υπήρχε ηχητικό ντοκουμέντο από την προσφώνηση του αντιπροέδρου σε αυτή την εκδήλωση σήμανε συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου.Οι φράσεις ειπώθηκαν όχι έτσι όπως τις παρουσίασε η ΝΔ,αλλά πάντως δεν ήταν ανύπαρκτες,όπως ισχυριζόταν ο κ. Πάγκαλος στις ανακοινώσεις του.
Το θέμα έλαβε αυτές τις διαστάσεις επειδή,σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες,ο αντιπρόεδρος δεν αξιοποίησε το Γραφείο Τύπου του ελληνικού προξενείου το οποίο φροντίζει να μαγνητοφωνεί όλες τις ομιλίες των ελλήνων επισήμων προκειμένου να αποφεύγεται ο κίνδυνος παραποίησής τους από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Η εκδήλωση οργανώθηκε από έλληνα ιδιώτη,δεν μαγνητοφωνήθηκε η προσφώνηση και ενδεχομένως ο λόγος για τον οποίο δεν είπε από την αρχή ο κ.Πάγκαλος τι συνέβη ήταν ότι δεν είχε την ακριβή αποτύπωση των λόγων του και ίσως να πίστεψε ότι δεν την είχε και κανένας άλλος.Από το Μέγαρο Μαξίμου μετέδωσαν ότι δεν υφίσταται θέμα με τον αντιπρόεδρο, το κλίμα όμως για τον κ.Πάγκαλο και τις εμπρηστικές παρεμβάσεις του είναι βαρύ στο ΠαΣοΚ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.