Νόστιμα και υγιεινά «κόλπα» για το καθημερινό τραπέζι και καλύτερη ζωή

Πώς επιτυγχάνεται η καλή φόρμα, χειμώνα – καλοκαίρι; Πρέπει να διαθέτουμε χρόνο για να κάνουμε υγιεινή διατροφή; Μικρά μυστικά, εύκολα στην υλοποίησή τους, απλουστεύουν τις καθημερινές συνταγές, ενώ παράλληλα εξασφαλίζουν υγεία και διατήρηση – γιατί όχι, και μείωση – του σωματικού βάρους.

Σαλάτες

Κόψτε τα λαχανικά σας σε μεγάλα κομμάτια – ιδανικό είναι να πλένονται προτού τεμαχιστούν, καθώς με το νερό χάνουν πολλά από τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους, όπως για παράδειγμα το κάλιο που έχει μεταξύ άλλων την ιδιότητα να ρίχνει την πίεση.
Ο τεμαχισμός σε πολύ μικρά κομμάτια ενέχει ακόμη έναν κίνδυνο: οξειδώνονται πιο εύκολα, χάνοντας τη βιταμίνη C που τυχόν περιέχουν. Αν αγαπάτε τις ντομάτες, στη σαλάτα, μάθετε να μην τις ξεφλουδίζετε.
Ο ίδιος κανόνας ισχύει όχι μόνον για τις σαλάτες, αλλά και για το μαγείρεμα. Η φλούδα της ντομάτας, όπως και ολόκληρο το λαχανικό, είναι πολύ πλούσια σε λυκοπένιο (ισχυρό αντιοξειδωτικό, με αντικαρκινικές ιδιότητες), και σε φυτικές ίνες, πολύτιμες κυρίως για την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Ψητά και δενδρολίβανο
Το δενδρολίβανο «φτιάχνει» τη γεύση του ψητού κρέατος, ενώ προλαμβάνει από δεινά, όπως οι καρκινογόνες ουσίες που ανιχνεύονται ειδικά στα ξεροψημένα. Αν προτιμάτε τις όξινες γεύσεις, βάλτε λεμόνι, αλλά μετά το ψήσιμο.

Ξίδι στο νερό
Προσθέστε μία – δύο κουταλιές ξίδι, κατά προτίμηση από λευκό κρασί – , όταν βράζετε ψάρι. Θα διατηρηθεί συμπαγές, τόσο κατά το βράσιμο, συγκρατώντας τα θρεπτικά συστατικά του, όσο και κατά το σερβίρισμα. Το αισθητικό αποτέελσμα θα σας ανταμείψει.

Ψάρι στο λαδόχαρτο
Και διαιτητικό και πιο νόστιμο. Δεν θα χρειαστεί καν να προσθέσετε λαδολέμονο. Η διαδικασία είναι απλή: ζεσταίνετε το φούρνο και τη σχάρα, στη συνέχεια παίρνετε το ψάρι που σκοπεύετε να ψήσετε, το τυλίγετε σε λαδόχαρτο μαζί με κομμάτια καρότου, σέλινου, φέτες ντομάτας, ροδέλες κρεμμυδιού, θυμάρι και ρίγανη και το κλείνετε σε «πακέτο». Όταν ψηθεί, έχετε ένα νοστιμότατο πιάτο, ψάρι με σάλτσα, που δεν χρειάζεται λάδι, αφού έχει βγάλει τα υγρά του στο λαδόχαρτο, και μαζί με τα λαχανικά είναι ένα νοστιμότατο φαγητό που στερείται μόνο θερμίδων.

Κρουτόν και σούπες
Ρίξτε τα κρουτόν στη σούπα, μόνον μην τα φάτε! Μπορείτε μάλιστα να κάνετε το ίδιο με κύβους ψωμιού: το άμυλο που περιέχουν θα απορροφήσει τις λιπαρές ύλες (το λάδι) από τη σούπα.
Αν καταφέρετε και αποφύγετε τα κρουτόν ή το ψωμί, έχετε κερδίσει ένα νόστιμο πιάτο, με λίγες θερμίδες. Ειδικότερα, ως προς τι σούπες, το ιδανικό είναι να τις καταναλώνετε αμέσως μόλις τις ετοιμάζετε, ζεστές, θρεπτικές και νόστιμες.
Αν βάλετε σούπα στο ψυγείο, φροντίστε να έχει κρυώσει καλά. Καταναλώστε την στις επόμενες δυο ημέρες.
Οταν θα τη βγάλετε από το ψυγείο, σκόπιμο είναι να ζεστάνετε μόνον την ποσότητα που θέλετε να φάτε: όταν η σούπα ζεσταίνεται και κρυώνει πολλές φορές, αυξάνεται το μικροβιακό της φορτίο και χάνονται πολλά από τα θρεπτικά της συστατικά. Θα πρέπει να τη ζεστάνετε πάρα πολύ, έτσι ώστε να καταστραφούν όσα μικρόβια έχουν πιθανώς αναπτυχθεί.

Ωμά καρότα

Προτιμήστε τα, ως γαρνιτούρα, αφού αν τα βράσετε, πολλώ δε μάλλον αν τα συνοδεύσετε με πουρέ πατάτας, θα πάρετε περισσότερες θερμίδες.
Ο πουρές είναι μάλιστα ακόμη πιο επιβαρυντικός από τις βραστές πατάτες. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες που περιέχουν τα συγκεκριμένα τρόφιμα, αλλάζουν δομή όταν βράζουν, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο γλυκαιμικός τους δείκτης.
Στη διαδικασία της πέψης, οι απλοί υδατάνθρακες απαιτούν περισσότερη ινσουλίνη για να διασπαστούν, με αποτέλεσμα να κουράζεται το πάγκρεας που την εκκρίνει, αλλά και να αυξάνεται το σάκχαρο.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.