ΑΝΕΤΟΙΜΕΣ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Ηλεκτρονικές γίνονται σύντομα οι οικοδομικές άδειες και όλες οι συναλλαγές με τις πολεοδομίες, σε μια προσπάθεια του υπουργείου Περιβάλλοντος να μπει τέρμα στην ταλαιπωρία των ιδιοκτητών και να αντιμετωπιστεί το περίφημο «γρηγορόσημο». Προς το παρόν στα πολεοδομικά γραφεία επικρατεί το χάος, λόγω της υποστελέχωσης και της πολυνομίας, ενώ η χαριστική βολή ήρθε μέσω «Καλλικράτη».
Με το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος, σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία έκδοσης μιας οικοδομικής άδειας θα γίνεται σε δύο φάσεις:

* ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ. Ο μηχανικός και ο ιδιοκτήτης υποβάλλουν το τοπογραφικό σχέδιο του ακινήτου και δηλώνουν τους όρους δόμησης που ισχύουν στο συγκεκριμένο ακίνητο. Τα όρια του ακινήτου καθορίζονται με γεωγραφικές συντεταγμένες, που πλέον καθορίζουν το στίγμα του οικοπέδου και βάζουν τέρμα στις… μετακινούμενες άδειες. Η πολεοδομία ελέγχει τα στοιχεία, τσεκάρει τη θέση του ακινήτου στο χάρτη και χορηγεί την έγκρισή της ή κάνει τις παρατηρήσεις της. Ολη η διαδικασία γίνεται μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και θα διέπεται από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Υπάρχει σκέψη η διαδικασία να μην ξεπερνά τις 10 εργάσιμες ημέρες.

*ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΗΜΑ. Κατατίθεται ο φάκελος της οικοδομικής άδειας στην πολεοδομία, ελέγχεται ως προς την πληρότητα των δικαιολογητικών και των μελετών και αρχειοθετείται στο ηλεκτρονικό αρχείο της υπηρεσίας. Η οικοδομή κατασκευάζεται με ευθύνη του επιβλέποντος ιδιώτη μηχανικού.

Με αυτές τις δύο αλλαγές οι πολεοδομίες μετατρέπονται σε ελεγκτικό μηχανισμό και επωμίζονται με την αρμοδιότητα για αυτοψίες σε συγκεκριμένες φάσεις κατασκευής μιας οικοδομής, π.χ. μετά την ολοκλήρωση του σκελετού. Θα προβλέπονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο 10-15% των ετήσιων αδειών που υλοποιούνται.
Το αδύνατο σημείο των όποιων αλλαγών είναι η κατάσταση στις πολεοδομίες. Σήμερα στο σύνολο της χώρας λειτουργούν 162 πολεοδομικά γραφεία, από τα οποία το 30% έχει ένα ή το πολύ δύο μηχανικούς. Προ «Καλλικράτη» ανήκαν σε δήμους και νομαρχίες που έχουν ήδη καταργηθεί.

Ο νόμος προβλέπει ότι ώς τα τέλη του 2012 θα πρέπει να διπλασιαστούν, αφού καθένας από τους 325 «καλλικρατικούς» δήμους θα πρέπει να διαθέτει τη δική του πολεοδομία. Η πρόβλεψη είναι σωστή, αλλά χρειάζεται να γίνουν βελτιώσεις, αφού πολλά νησιά είναι χωριστοί δήμοι και έχουν ελάχιστους κατοίκους. Το υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζει πρόταση να δημιουργηθούν πολεοδομικά γραφεία σε ομάδες νησιών, ώστε να έχουν αντικείμενο και να μπορούν να λειτουργήσουν σωστά.

Οι ημιυπαίθριοι
Οι πολεοδομίες σήμερα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, που επιτείνονται λόγω των δηλώσεων για «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων. Υπενθυμίζεται ότι όσοι ιδιοκτήτες έχουν υποβάλει φακέλους ώς τις 31 Δεκεμβρίου 2010 οφείλουν να καταβάλουν την πρώτη δόση του προστίμου ώς τις 28 Απριλίου. Σε αντίθετη περίπτωση οι δηλωμένοι χώροι θα θεωρηθούν αυθαίρετοι και θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης.

ΧΑΡΑ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ – Ελευθεροτύπια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.