Διαβάστε το ρεπορτάζ του Χρήστου Βήττα στην Εφημερίδα “Πτολεμαΐος”
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ ΑΚΥΡΩΣΕ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 7ΗΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Ολοταχώς προς τις κάλπες για επαναληπτικές εκλογές οδεύει ο δήμος Γρεβενών, καθώς το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Κοζάνης έκανε δεκτή ένσταση υποψηφίου δημοτικού συμβούλου και αποφάσισε ακύρωση των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου 2010 και επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας.
Με την ένσταση που κατέθεσε ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού της μείζονος αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον Δημήτρη Ζήση, υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Γκουντρομίχος, υποστηρίζει ότι η κατανομή των εδρών ανά δημοτική ενότητα ήταν λαθεμένη. Σύμφωνα με την κατανομή του υπουργείου Εσωτερικών, όπως επικυρώθηκε στη συνέχεια από το Πρωτοδικείο Γρεβενών, στη δημοτική ενότητα Γρεβενών εκλέχτηκαν 18 δημοτικοί σύμβουλοι και από 4 στις δημοτικές ενότητες Θ. Ζιάκα και Βεντζίου.
Ο ενιστάμενος υποστήριξε ότι με βάση τις διατάξεις του Νόμου 3852/2010 έπρεπε να εκλεγούν 20 σύμβουλοι στη δημοτική ενότητα Γρεβενών και από 3 στις δημοτικές ενότητες Θ. Ζιάκα και Βεντζίου. Γι’ αυτό ο Γ. Γκουντρομίχος κατέθεσε ένσταση κατά του Αθανασίου Σιμούλη, 4ου εκλεγέντα του συνδυασμού του Δ. Ζήση στη δημοτική ενότητα Θ. Ζιάκα και κατά του Γεωργίου Νασιόπουλου, 4ου εκλεγέντα στη δημοτική ενότητα Βεντζίου του συνδυασμού του εκλεγέντα δημάρχου Δημοσθένη Κουπτσίδη.
Το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Κοζάνης σε δημόσια συνεδρίαση προχτές, αποφάσισε ότι «ακυρώνει την με αριθμό απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Γρεβενών, όπως διορθώθηκε με την με αριθμό απόφαση του ίδιου δικαστηρίου. Ακυρώνει τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010, που διεξήχθησαν στο δήμο Γρεβενών.
Διατάσσει την επανάληψη της εκλογής στο δήμο Γρεβενών, για την ανάδειξη του δημάρχου, του δημοτικού συμβουλίου και των συμβουλίων δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων».
Σύμφωνα με τη απόφαση του δικαστηρίου οι επαναληπτικές εκλογές θα διεξαχθούν με την κατανομή των εκλογίμων τακτικών μελών του δημοτικού συμβουλίου στις εκλογικές περιφέρειες του δήμου ως εξής: εκλογική περιφέρεια Γρεβενών 20, Θ. Ζιάκα και Βεντζίων από 3, Αγίου Κοσμά και Γόργιανης από 2, Ηρακλειωτών 4, Αβδέλλας, Δοτσικού, Μεσολουρίου, Περιβολίου, Σαμαρίνας, Σμίξης και Φιλιππαίων από 1.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Κοζάνης είναι «εκτελεστή», οπότε ακόμη και να προσφύγει σε ανώτερο δικαστήριο ο δήμαρχος Γρεβενών Δημοσθένης Κουπτσίδης για να την προσβάλει, θα πρέπει να γίνουν εκλογές, οι οποίες μάλιστα μπορεί να διεξαχθούν σε ενάμιση μήνα. Βεβαίως, ο ίδιος ο δήμαρχος Δημοσθένης Κουπτσίδης δήλωσε ότι «δεν θα κάνει χρήση του δικαιώματος έφεσης», προσθέτοντας ότι «περιμένω να μου επιδοθεί η απόφαση και να προκηρύξω εκλογές», ενώ άφησε αιχμές κατά του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο κατέστησε υπεύθυνο για την «λανθασμένη κατανομή των εδρών». Αξιοσημείωτο είναι επίσης και το γεγονός ότι οι επαναληπτικές εκλογές θα διεξαχθούν με τους ίδιους συνδυασμούς και με τους ίδιους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους.
Υπενθυμίζεται ότι στο δήμο Γρεβενών ο συνδυασμός του δημάρχου Δ. Κουπτσίδη που υποστηρίχτηκε από τη ΝΔ έλαβε το 53,70% των ψήφων, ο συνδυασμός του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ Δ. Ζήση έλαβε 39,58% και η υποψήφια του ΚΚΕ Παναγιώτα Ντάγκα 6,72%.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.