Εκατομμύρια χρήστες ανά τον κόσμο μοιράζονται ιδιωτικές και προσωπικές στιγμές μέσω του εικονικού κόσμου του Facebook. Η νέα εφαρμογή του Facebook – Places έρχεται να δώσει μια νότα πραγματικότητας σε αυτές τις «συναλλαγές» μέσω του γεωγραφικού εντοπισμού του κάθε χρήστη ανά πάσα στιγμή χρησιμοποιώντας ένα smart phone με πρόσβαση στο internet.
Από αρχές Μαρτίου, πολλοί χρήστες smart phone στην Ελλάδα που χρησιμοποιούν την εφαρμογή facebook στο κινητό, είδαν να προστίθεται ένα ακόμα κουμπί, αυτό του places, χωρίς να το έχουν επιλέξει οι ίδιοι. Αν και το ίδιο το Facebook μας διαβεβαιώνει ότι η εφαρμογή αυτή εγγυάται την ασφάλεια των προσωπικών μας δεδομένων, ρίχνοντας μια προσεκτική ματιά στον τρόπο λειτουργίας του Places γεννούνται πολλά ερωτηματικά.
Κάθε χρήστης είναι ελεύθερος να επιλέξει αν θα χρησιμοποιήσει την εφαρμογή ο ίδιος και πώς να χειριστεί τις προσωπικές πληροφορίες. Δηλαδή ο ίδιος επιλέγει εάν θέλει να κάνει γνωστή την τοποθεσία του σε όλο τον κόσμο του διαδικτύου, σε συγκεκριμένους φίλους, φίλους φίλων κλπ, όπως λειτουργεί γενικότερα το προφίλ ενός χρήστη στο Facebook.
Ένα βασικό σημείο που αξίζει να προσέξουμε είναι ότι αυτός που επιλέγει να ενημερώσει με την ακριβή τοποθεσία του έχει τη δυνατότητα να κάνει “tag” και ποιοι άλλοι είναι μαζί του χωρίς την άδειά τους.
Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να αναρτηθούν στον τοίχο του χρήστη και να κοινοποιηθούν στον όγκο των φίλων του ανά πάσα στιγμή. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και άτομα που δεν γνωρίζουμε στην πραγματικότητα αλλά τους έχουμε φίλους στον κόσμο του Facebook, θα έχουν άμεση πρόσβαση στην ακριβή τοποθεσία μας και στον έλεγχο των προσωπικών μας δεδομένων.
Οι κίνδυνοι από τη χρήση αυτής της εφαρμογής είναι μεγάλοι καθώς ο χρήστης με την συγκατάθεση του παραχωρεί στο Facebook ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα όπως το που συχνάζει, που προτιμάει να πηγαίνει να κάνει τα ψώνια του, με ποιους κάνει παρέα κλπ. Το βασικότερο είναι ότι πολλές φορές αποκαλύπτει και προσωπικά δεδομένα φίλων του χωρίς τη συγκατάθεσή τους.
Πολλοί μπορεί να δουν αυτή την εφαρμογή ως ένα ακόμα μεγαλύτερο «αδελφό». Μπορεί το Places να φαντάζει ως ένα “cool” ψυχαγωγικό εργαλείο, κάτι διαφορετικό και μαγικό, αλλά θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν θα θέλαμε να γνωρίζουν οι «φίλοι» μας ότι στο σπίτι μας δεν είναι κανένας, ή ότι βρισκόμαστε σε κάποια συγκεκριμένη τοποθεσία μόνοι μας.
Κάποια προσωπικά στοιχεία από τη ζωή μας καλό θα ήτανε να παραμένουν προσωπικά. Φανταστείτε να έχουμε δηλώσει άρρωστοι στο αφεντικό μας ή στους συναδέλφους μας και να μπορούν ανά πάσα στιγμή να ελέγξουν αν είναι αλήθεια;
Θα πρέπει να μάθουμε να διαβάζουμε πρώτα τους όρους χρήσης εφαρμογών του διαδικτύου και συγκεκριμένα αυτών που δίνουμε προσωπικά μας στοιχεία. Να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί με τις πληροφορίες και το περιεχόμενο που εναποθέτουμε στο Facebook και των εφαρμογών του, καθόσον είναι άγνωστος ο τρόπος με τον οποίο αυτό θα διακινηθεί και θα εκμεταλλευτεί στον κυβερνοχώρο.
Για παράδειγμα, το κόστος στο μέλλον ενός νέου ατόμου μπορεί να είναι πολύ υψηλό εάν κάτι ανεπιθύμητο βρεθεί από έναν εργοδότη, ο οποίος χρησιμοποιεί το facebook ως εργαλείο για να εξετάζει τους πιθανούς και νυν υπαλλήλους του. Και αυτό δεν αποτελεί το μοναδικό παράδειγμα. Οι κίνδυνοι από την εκμετάλλευση ενός περιεχομένου ή και στοιχείων προσωπικών δεδομένων στο χώρο του Διαδικτύου είναι πολλοί, γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει ενημέρωση και επαρκής γνώση των όρων στους οποίους οι νέοι προσχωρούν, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν κάποια ιστοσελίδα ή δυνατότητα του Διαδικτύου.
Πολλές φορές ενθουσιαζόμαστε με τις δυνατότητες που μας παρέχει η χρήση των νέων τεχνολογιών και δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι κάποιος θα έκανε κακόβουλη χρήση προσωπικών μας στοιχείων θίγοντας την τιμή αλλά και την προσωπικότητά μας.
Πόσοι από εμάς δεν έχουμε σκεφτεί, «έλα βρε εμένα τώρα θα βρουν και θα κλέψουν στοιχεία μου και φωτογραφίες, αφού δεν είμαι και κανένας διάσημος.»
Η Άννα Ευθυμίου, Δικηγόρος και Πρόεδρος της οργάνωσης ΝΕΟΙ υπογραμμίζει: «Οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί ως προς τα προσωπικά μας στοιχεία που δίνουμε κατά την πλοήγησή μας στο Διαδίκτυο. Κανένας δεν μπορεί να μας εγγυηθεί τη μυστικότητά τους. Το ίδιο ισχύει και για την εφαρμογή places στο facebook, που ουσιαστικά υποκαθιστά την κάμερα. Η αλήθεια είναι ότι λειτουργεί ως ένας άλλος «big brother», μέσω του οποίου γνωστοποιείται σε όλους οποιαδήποτε κίνησή μας.»
Τέλος, η ΜΚΟ Ν.Ε.Ο.Ι. ενημερώνει τους χρήστες ότι για να απενεργοποιήσουν την εφαρμογή places, θα πρέπει να προσαρμόσουν ανάλογα με τις προτιμήσεις τους, το προφίλ τους μέσα από τις ρυθμίσεις του λογαριασμού και την ασφάλεια. Εκεί θα βρουν την αντίστοιχη εφαρμογή και μπορούν να επιλέξουν τι θέλουν να κάνουν.
Αξίζει να τονίσουμε, ότι η εφαρμογή Places, δε δίνει τη δυνατότητα απενεργοποίησης αλλά να την περιορίσουμε στο “μόνο εμείς” θα θέλαμε να γνωρίζουμε την ακριβή τοποθεσία μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.