Πρώτη στον αριθμό καπνιστών είναι η Ελλάδα, την ώρα που οι τιμές στα τσιγάρα παραμένουν ιδιαίτερα χαμηλές. Η αποτυχία του αντικαπνιστικού νόμου και η απουσία θεραπειών απεξάρτησης και διακοπής του καπνίσματος. Τι προτείνουν οι ειδικοί: Την ώρα που η καπνοαπαγόρευση στην Ελλάδα έγινε καπνός και τα τασάκια φιγουράρουν στην πλειοψηφία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, η χώρα μας κατακτά άλλη μια αρνητική πρωτιά.
Σύμφωνα με Ευρωπαϊκή Έκθεση για την καταπολέμηση του καπνίσματος, η Ελλάδα έχει τους περισσότερους καπνιστές (35% των ενηλίκων) και ταυτόχρονα, η “διακοπή του καπνίσματος” παραμένει άγνωστος όρος στο σύστημα περίθαλψης.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, δεν υπάρχουν ειδικές κατευθυντήριες οδηγίες, επίσημο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους φοιτητές Ιατρικής και τους γιατρούς της πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας περίθαλψης, κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία των θεραπειών απεξάρτησης από τη νικοτίνη,  αλλά ούτε και επαρκής αριθμός Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος.
Παράλληλα, η Ελλάδα έχει τα πιο φθηνά τσιγάρα σε όλη την Ευρώπη (28% φθηνότερα από το μέσο όρο της Ευρώπης των 27).
Βοήθεια από το κράτος ζητούν οι Έλληνες
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα για την Ελλάδα, περισσότεροι από τους μισούς στο σύνολο των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι το κράτος θα πρέπει να διαθέσει περισσότερους πόρους για θεραπείες διακοπής καπνίσματος (57%), καθώς και για υπηρεσίες υποστήριξης των καπνιστών που επιθυμούν να διακόψουν (52%).
Το 47% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των εξειδικευμένων ιατρείων διακοπής καπνίσματος.
Επιπλέον, όπως υποστηρίζει το 34% του ελληνικού κοινού, οι επαγγελματίες Υγείας θα πρέπει να αποκτήσουν περισσότερη εκπαίδευση και συμμετοχή σε θέματα διακοπής καπνίσματος.
Οι προτάσεις των ειδικών
Στην έκθεση EQUIPP, οι ειδικοί αναδεικνύουν ως στόχο τη μείωση των καπνιστών κατά 10%, έως το έτος 2012. Για την επίτευξη του στόχου, συνιστούν τα εξής:
*Να αναγνωριστεί η εξάρτηση από τον καπνό ως νόσος.
*Να καλύπτονται από τα Ταμεία οι θεραπείες για τη διακοπή του καπνίσματος.
*Να δημιουργηθούν εθνικές κατευθυντήριες οδηγίες για τη διακοπή του καπνίσματος.
*Να αυξηθεί η κατάρτιση και εκπαίδευση των επαγγελματιών του τομέα της Υγείας στη διακοπή του καπνίσματος.
*Να αυξηθεί η κατάρτιση και εκπαίδευση του κοινού στη διακοπή της συνήθειας.
*Να εφαρμοστεί στην πράξη ολοκληρωμένη πολιτική για την κατανάλωση προϊόντων καπνού, γιατί έτσι δημιουργούνται συνέργειες των αντικαπνιστικών μέτρων, οι οποίες αυξάνουν την αποτελεσματικότητα των θεραπειών διακοπής του καπνίσματος.
Η ταυτότητα της έρευνας
Η έρευνα κατέγραψε την πρόοδο 20 ευρωπαϊκών χωρών για την καταπολέμηση του καπνίσματος.
Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή περισσότερων από 60 ειδικών στη διακοπή του καπνίσματος, από όλη την Ευρώπη.
Επίσης, συμπεριέλαβε τις απόψεις γιατρών και κοινού, μέσα από έρευνα που διεξήχθη σε 2.482 επαγγελματίες Υγείας, 20.010 καπνιστές και 22.683 μη καπνιστές σε 20 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

news247.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.