Δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι του Μνημονίου στον τομέα Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης μέχρι τώρα. Το Μνημόνιο θέτει προϋποθέσεις στον τομέα της Υγείας που έπρεπε να είχαν πληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της διατήρησης των δημοσίων δαπανών Υγείας κάτω από το 6% του ΑΕΠ, δηλαδή κάτω από τα 13,9 δισ. ευρώ.Όπως και μείωση της δημόσιας δαπάνης για φαρμακευτικά προϊόντα εξωνοσοκομειακής περίθαλψης, που πρέπει να φτάσει μέχρι το τέλος του 2012 στο 1% του ΑΕΠ, με την εξοικονόμηση τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2010, από τα οποία τουλάχιστον το ένα δισ. το 2011.

Η κατάσταση έχει ως εξής:
1 Σύναψη συμβάσεων από τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης με όλους τους παρόχους υπηρεσιών υγείας δεν έχει γίνει. «Είναι έτοιμες και αναμένεται η υπογραφή τους» είπε στην «Ε» η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αθηνά Δρέττα. Εισαγωγή της κοινής αγοράς ιατρικών υπηρεσιών και υλικών προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες κατά τουλάχιστον 25% σε σύγκριση με το 2010 δεν έχει επιτευχθεί. Μείωση έχει γίνει κατά 5%.

2 Η καθολική ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι ακόμα στα σκαριά. Η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων, διαγνωστικών εξετάσεων και παραπομπών από τους γιατρούς σε όλα τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, ιατρικά κέντρα και νοσοκομεία δεν έχει ολοκληρωθεί. Μέχρι στιγμής ο ΟΑΕΕ έχει μπει στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η οποία όμως γίνεται μετ’ εμποδίων, καθώς το σύστημα συχνά μπλοκάρει, με αποτέλεσμα να δίνονται χειρόγραφες συνταγές.
Η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων ωστόσο υποστηρίζει ότι, εκτός από τον ΟΑΕΕ, στο σύστημα έχουν μπει και οι μισοί γιατροί των ΟΠΑΔ και ΟΓΑ και δύο υποκαταστήματα του ΙΚΑ (Περιστέρι και Αγία Παρασκευή). Οσο για τα νοσοκομεία, μόνο 25 έχουν ηλεκτρονική συνταγογράφηση εξωτερικών ασθενών.
Το ενιαίο μηχανογραφικό σύστημα παροχών υγείας, που θα διευκολύνει και τις διαδικασίες διαγωνισμών και θα δίνει τη δυνατότητα για εκπόνηση τακτικών εκθέσεων, παρακολούθηση και αξιολόγηση της συνταγογράφησης και επιβολή κυρώσεων και ποινών όπου χρειάζεται, έχει δρόμο ακόμα. Ελεγχος της συνταγογράφησης, εξηγεί η Αθηνά Δρέττα, γίνεται, αλλά όχι με στοιχεία που λαμβάνονται ηλεκτρονικά.
Στα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης ωστόσο (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ, ΟΓΑ) λειτουργούν επιτροπές υπό την εποπτεία του Συντονιστικού Συμβουλίου Παροχών Υγείας, όπως ορίζει το Μνημόνιο, παίρνουν τις χειρόγραφες συνταγές, τις σκανάρουν, διενεργούν εκκαθαρίσεις και διασταυρώσεις και εντοπίζουν τους… γενναιόδωρους γιατρούς, στους οποίους επιβάλλονται στη συνέχεια κυρώσεις.

3 Ούτε η μηχανογράφηση των νοσοκομείων και το σύστημα παρακολούθησης έχουν αναπτυχθεί πλήρως. Από τα 132 νοσοκομεία τα 90 έχουν φτάσει το στόχο. Αναμένονται 42, κυρίως της επαρχίας. Η πλατφόρμα esy.net, που θα συγκεντρώνει τις πληροφορίες, ναι μεν δημιουργήθηκε, αλλά έχει να δείξει στοιχεία που περάστηκαν σε αυτή διά χειρός και όχι πληροφορίες που λαμβάνει αυτόματα από τα ανά τη χώρα νοσοκομεία. Φυσικά, αδύνατη παραμένει και η εκπόνηση μηνιαίων και ετήσιων εκθέσεων από τα στοιχεία του esy.net. Ούτε ενοποίηση των μηχανογραφικών συστημάτων των νοσοκομείων έχει επιτευχθεί ακόμα.
Τα μέτρα βελτίωσης των συστημάτων λογιστικής, τήρησης βιβλίων των ιατρικών προμηθειών και έκδοσης λογαριασμών/τιμολογίων δεν έχουν ολοκληρωθεί. Στην ενότητα αυτή εντάσσονται τα διπλογραφικά λογιστικά συστήματα που έπρεπε να έχουν μπει σε όλα τα νοσοκομεία και δεν έχουν, μένουν κάποια νοσοκομεία.
Στα μισά του δρόμου βρίσκονται τα ενιαία σύστηματα κωδικοποίησης και κοινού μητρώου για την προμήθεια ιατροφαρμακευτικού -νοσοκομειακού υλικού και υπολογισμού αποθεμάτων και ροής ιατροφαρμακευτικού- νοσοκομειακού υλικού σε όλα τα νοσοκομεία.
Ούτε λόγος για την έγκαιρη τιμολόγηση του κόστους περίθαλψης που δεν θα ξεπερνά τους δύο μήνες έναντι των ελληνικών ταμείων κοινωνικής ασφάλισης άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε. και ιδιωτικών εταιρειών ασφάλισης υγείας όταν πρόκειται για τη νοσηλεία, την περίθαλψη μη υπηκόων και μη μόνιμων κατοίκων· δεν έχει ολοκληρωθεί. Και φυσικά η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για όλες τις ιατρικές πράξεις (φάρμακα, παραπομπές, διαγνωστικές εξετάσεις, χειρουργικές επεμβάσεις) σε όλες τις μονάδες του ΕΣΥ δεν έχει ολοκληρωθεί.

4 Οσον αφορά την αύξηση της χρήσης των γενόσημων (αντίγραφων) φαρμάκων στο 50% του όγκου φαρμάκων που χρησιμοποιούνται από τα δημόσια νοσοκομεία μέχρι το τέλος του 2011, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 15%. Σε άλλα νοσοοκομεία έχει φτάσει και το 40% και σε άλλα είναι μακριά και από το 10%.
Καμία κίνηση δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής για την τιμή των γενόσημων φαρμάκων, που θα πρέπει να είναι χαμηλότερη εκείνης των παρόμοιων προϊόντων με εμπορικό σήμα και από φάρμακα των οποίων η πατέντα έχει λήξει, καθιστώντας υποχρεωτική την προμήθεια φαρμακευτικών προϊόντων απ’ όλα τα δημόσια νοσοκομεία με κριτήριο τη δραστική ουσία. Μόλις την περασμένη Πέμπτη προανήγγειλε ο υπουργός ότι προτίθεται να δει το θέμα. Στη χώρα μας πάντως των γενόσημων φαρμάκων εξακολουθούν να βρίσκονται στο 85-90% των τιμών των πρωτότυπων φαρμάκων, ενώ το Μνημόνιο ζητεί περιορισμό στο 60%.

5 Δύο από τους στόχους του Μνημονίου για την τιμολόγηση των φαρμάκων έχουν επιτευχθεί: η μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακαποθηκών και η μεταφορά της ευθύνης της τιμολόγησης των φαρμάκων και άλλων πτυχών της φαρμακευτικής πολιτικής από το υπουργείο Υγείας στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Αναφορικά με το περιθώριο κέρδους των φαρμακείων στις τιμές λιανικής πώλησης κατά 15-20%, δεν έχει γίνει ούτε δημοσίευση τιμοκαταλόγου για τα φάρμακα στην αγορά.

6 Στα σπάργανα η δημοσίευση πρωτοκόλλων συνταγογράφησης για τους γιατρούς και η δημοσίευση θετικής λίστας φαρμάκων από τον ΕΟΦ.

7 Και όσον αφορά τη δημοσίευση μηνιαίων στοιχείων για τις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης των Ταμείων, δεν τα έχουμε δει ακόμα.

Πάντως, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και ο γενικός γραμματέας Υγείας Νίκος Πολύζος επιμένουν να ισχυρίζονται ότι βρίσκονται εντός στόχων Μνημονίου. Δεν υποστηρίζουν ότι έχουν καλύψει τα εφτά σημεία, απλώς έχουν μεταθέσει την προθεσμία σε άλλες ημερομηνίες.

Ντάνι  Βέργου – Ελευθεροτυπία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.