Ένα λογισμικό πρόγραμμα που διανέμεται δωρεάν και ο ρόλος που έπαιξε στις εξεγέρσεις στις αραβικές χώρες

Το Tor Project, ένα λογισμικό που επιτρέπει την ανώνυμη και ασφαλή περιήγηση στο Διαδίκτυο βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού (Free Software Foundation) με το βραβείο Κοινωνικής Ωφέλειας για τη συμβολή του στις εξεγέρσεις στις χώρες της βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
Το βραβείο απονέμεται σε προσπάθειες και εγχειρήματα που έχουν κοινωνικό όφελος. Η δυνατότητα που δίνει στους χρήστες αυτό το λογισμικό να περιηγούνται στο Διαδίκτυο και να έρχονται σε επαφή με άλλους χρήστες χωρίς να διακινδυνεύουν να εντοπιστούν έπαιξε βασικό ρόλο στην οργάνωση εκδηλώσεων διαμαρτυρίας στα αραβικές χώρες. Επίσης εξασφαλίζει την ανωνυμία για όσους θέλουν να καταγγείλουν περιπτώσεις κρατικής διαφθοράς χωρίς να κινδυνεύουν να συλληφθούν.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Ιδρύματος «το Tor έδωσε τη δυνατότητα σε περίπου 36 εκατ. χρήστες του Ίντερνετ σε ολόκληρο τον κόσμο να έχουν ασφαλή πρόσβαση και ελευθερία της έκφρασης online, εξασφαλίζοντάς τους ταυτόχρονα την ανωνυμία που είναι πολύτιμη όταν ζουν σε χώρες που κυβερνώνται από απολυταρχικά καθεστώτα».
Το πιο χαρακτηριστικό ίσως παράδειγμα του ρόλου που έπαιξε το Tor στην πρόσφατη εξέγερση στην Αίγυπτο ήταν ότι βοήθησε πολλούς χρήστες του Διαδικτύου να παρακάμψουν το «κλείδωμα» που είχαν επιβάλλει οι αρχές στο Ίντερνετ την εποχή που οι διαδηλώσεις στην πλατεία Ταχρίρ βρίσκονταν στο πιο κρίσιμο σημείο τους.

Δημήτρης Γαλάνης – ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.