Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Η αποκαθήλωση του στήθους

2 Απριλίου, 2011 by Χρήστος Μίμης

Η έμπνευση ενός γλύπτη να προσθέσει λίγο στήθος παραπάνω στην απεικόνιση της “Marianne” δεν εκτιμήθηκε καθόλου από το δημοτικό συμβούλιο μια μικρής κοινότητας της Γαλλίας. Δείτε τι ακολούθησε

Έχει μεγάλο στήθος αποκαθηλώστε το!  Μεσαιωνικές ιδέες κυριάρχησαν στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο της κοινότητας του Neuville-en-Ferrain στη Βόρεια Γαλλία όπου αποφασίστηκε να αλλάξουν την Μarianne επειδή ο κατασκευαστής του αγάλματος ήταν τολμηρός και πρόσθεσε λίγο στήθος παραπάνω. Μέσα σε λίγες ώρες η μικρή κοινότητα των δέκα χιλιάδων κατοίκων έγινε γνωστή σε όλη τη χώρα μετά από την απόφαση που πήρε το δημοτικό συμβούλιο.
Η “Marianne” είναι αναπαράσταση της Γαλλικής Δημοκρατίας με την αλληγορική μορφή γυναίκας. Συνήθως εικονίζεται με φρυγικό σκούφο χαρακτηριστικό έμβλημα της Ελευθερίας.
Από το 1792 αυτός ο σκούφος γινόταν το κύριο έμβλημα της γαλλικής Δημοκρατίας και εισερχόταν στην ιστορία της Γαλλίας για να παραμείνει εκεί οριστικά.
Επί των ημερών μας, η Marianne, φαίνεται ότι η χρήση της προτομής της Δημοκρατίας με τη μορφή γυναίκας που φοράει φρυγικό συνηθίζεται κυρίως στο πλαίσιο των δημοτικών θεσμών (και λιγότερο στα κρατικά ήθη) και προσφέρεται, μερικές φορές, για γραφικές παρωδίες στα μέσα μαζικής επικοινωνίας, οι οποίες απέχουν πολύ από την κρατική δημοκρατική σοβαρότητα.
Πιο πρόσφατα ωστόσο, μια γαλήνια Μαριάννα ντύθηκε επισήμως τα τρία χρώματα της γαλλικής σημαίας (Μπλε,Λευκο, Κοκκινο) για να γίνει το σήμα κατατεθέν της Κρατικής Δημόσιας Διοίκησης.
Υιοθετήθηκε το 1999 και είναι πλέον παρούσα σε επιστολόχαρτα, φυλλάδια, έντυπα, αφίσες και κάθε είδους πληροφοριακό υλικό που προέρχεται από τα υπουργεία, τις νομαρχίες ή τις πρεσβείες.

Στέφανος Νικήτας


Marianne by Stefanelonikitelo

This entry was posted on Σάββατο, 2 Απριλίου, 2011 at 00:26 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ, ΠΑΡΑΞΕΝΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply